spot_imgspot_img
20.1 C
Vaslui
24-apr.-2024

Copiii cu sindromul Down din Vaslui, lãsati fãrã asistenti personali

- Advertisement -

NEDREPT… Peste 59 de copii cu Sindromul Down din judetul Vaslui vor rãmâne fãrã asistenti personali, începând cu luna martie a acestui an. Totul din cauza unui ordin de ministru ce dateazã din noiembrie 2016, care mutã încadrarea copiilor de la persoane cu handicap grav la persoane cu handicap accentuat. Astfel, pãrintii nu vor mai putea sã aibã grijã de copii, fiind nevoiti sã îsi caute locuri de muncã pentru a putea întretine micutii. Aceastã decizie a fost luatã în luna noiembrie a anului trecut, pentru a alinia legislatia din domeniul social mai aproape de normele europene. O altã loviturã pentru pãrinti este faptul cã acestia vor trebui sã scoatã 250 de lei pentru încadrarea copilului într-un grad de handicap. Aceastã sumã este necesarã pentru a achita consultul la un psiholog clinician, al cãrui diagnostic va fi necesar la dosarul pentru încadrarea în gradul de handicap.

În data de 17 noiembrie 2016, a fost emis Ordinul1.306/2016, care stabileste criteriile de încadrare a copiilor cu dizabilitãti în grade de handicap, si urmeazã sã intre în vigoare de la 1 martie. Aceastã decizie urmeazã sã schimbe încadrarea celor cu Sindromul Down, astfel încât sã nu mai beneficieze de îngrijirea unui asistent personal. În cele mai multe cazuri acesti asistenti sunt chiar unul sau ambii pãrinti ai copiilor. Ordinul face însã o mare nedreptate copiilor diagnosticati cu Sindromul Down. Dacã pânã în prezent acestia erau încadrati la „handicap grav”, beneficiind astfel de însotitor, de la 1 martie, marea lor majoritate vor fi încadrati la „handicap accentuat”. Astfel, spun pãrintii, cei mici îsi vor pierde dreptul la recuperare si la o viatã mai bunã.

Doar 15 puncte de IQ fac diferenta, între a avea un însotitor sau nu

De la 1 martie, copiii cu Sindromul Down nu vor mai avea dreptul la însotitor din cauza faptului cã a fost coborât pragul de IQ pentru încadrarea la „handicap grav”. Dacã pânã în prezent nivelul era de 50 de puncte, de la 1 martie, doar copiii cu un IQ sub 35 de puncte vor fi încadrati astfel. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu sindromul Down au, în medie, un IQ de 50. Specialistii spun cã micutii nu pot fi lãsati fãrã asistenti personali deoarece au nevoie de o îngrijire permanentã. Pãrintii care sunt în aceastã situatie riscã sã nu primeascã indemnizatia lunarã de 1450 de lei, ce revine unui asistent personal, fortându-i sã îsi caute locuri de muncã pentru a-si putea întretine copiii.

Pãrintii vor scoate mai multi bani din buzunar pentru încadrarea copiilor

Pentru a se determina gradul de handicap al copilului, acesta este evaluat în fiecare an de o comisie de specialitate. Înainte de a ajunge cu copilul în fata comisiei, familia trebuie sã întocmeascã un dosar cu o serie de acte ce dovedesc problemele. Noul ordin de ministru adaugã un document în plus la acest dosar, un diagnostic oferit la un psiholog clinician. Consultatia costã în medie 250 de lei, iar multe familii trebuie sã facã un efort financiar mare pentru a-si putea permite consultul. Totusi, existã si o veste bunã. În urma noului ordin, evaluarea nu va mai fi fãcutã anual, ci o datã la doi ani. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.