|

Copil bãgat în comã alcoolicã de prieteni si lãsat sã înghete

Vlãdut s-a jucat ieri toatã ziua în curtea casei sale. “E un copil foarte cuminte. Niciodatã nu mi-a fãcut probleme. Ieri a venit un nepotel pe la noi si s-au jucat împreunã. N-au iesit din curte” începe sã povesteascã, printre lacrimi, Costicã Dumitru, tatãl copilului. Linistea familiei avea sã fie tulburatã odatã cu lãsarea serii, când de la poartã, cinci-sase prieteni ai lui Vlãdut încercau sã-l convingã sã iasã în drum. “L-au strigat, iar el s-a dus. Am crezut cã stau pe aici, unde e locul lor de joacã “ aratã nea Costicã spre statia de autobuz aflatã la nici 200 de metri de casa lui. Bãietii aveau însã alte planuri. Potrivit unui obicei vechi de când pãmântul, în noaptea Sfântului Andrei, la casele unde sunt fete de mãritat, tinerii din sat furã portile. “E un obicei prostesc, de golani. Eu am noroc cã sunt bãtrân si nu mai am fete de mãritat la casa mea. Dar dacã i-as prinde pe ãstia care fac necazurile astea, i-as bate de n-ar sti ce-i cu ei.” intervine în discutie vecinul lui Costicã Dumitru, nea Culitã Adumitroaie. Ca sã se pregãteascã pentru noaptea grea si lungã pe care o aveau în fatã, cei sase flãcãi se duc la crâsma din sat si cumpãrã douã sticle de vodcã. Dupã ce-si fac încãlzirea, iau satul de la un capãt la altul si scot din balamale toate portile care le vin la mânã. Inclusiv cele de la casele unde locuiesc. “La o vecinã de-a mea i-au gãsit un scaun cu rotile în curte. I l-au aruncat în râpã. Femeie necãjitã. Asta deja e vagabontealã” contribuie la discutie si nea Ion, care se opreste pentru cinci minute din drumul spre bisericã. “Eu m-am trezit si cu copilul dus la spital si cu poarta aruncatã în sant. Pesemne cã au trecut si pe aici” completeazã tatãl lui Vlãdut. Toatã tãrãsenia tinerilor tine vreo cinci ceasuri, pânã în jurul orei 24:00. Bãuti peste mãsurã si epuizati de efort, adolescentii se opresc în statia de autobuz, la locul lor de joacã. Dar nu pentru a-si trage sufletul, ci pentru a termina ce mai aveau în sticlã. “Nu-mi vine sã cred cã bãiatul meu a fost luat cu ambulanta în comã alcoolicã. N-a bãut niciodatã, nu se duce la discoteci, e un copil. Eu mã gândesc la prietenii lui, cã toti îs mai mari ca el, cã l-o îmbãtat si l-o lãsat acolo, pe bãncile alea. Mai aveau câtiva metri pânã acasã la mine. N-o putut sã vinã sã mã anunte? L-o lãsat sã înghete de frig acolo. Ãstia-s prieteni?” izbucneste în hohote de plâns tatãl lui Vlãdut.

“Vlãdut trãieste într-o familie foarte dezorganizatã”

Dând sã ies din Sauca, mã opresc la un magazin pentru a vedea ce pãrere au si ceilalti sãteni despre familia Dumitru. “Vlãdut trebuia luat de mult de Protectia Copilului. Nu e obraznic dar trãieste într-o familie cu probleme, mama lui consumã foarte mult alcool. Sunt nopti când, din cauza bãuturii, doarme în fânarele de prin sat de fricã sã nu o batã sotul. Pãcat de copiii ãia, cã din câte stiu, îs mai multi!” ne-a declarat vânzãtoarea de la magazin.

Copilul e în afara oricãrui pericol

Dupã o noapte ametitoare, starea tânãrului a fost stabilizatã. “Comunicã cu mama lui, e constient. Va mai rãmâne sub supravegherea medicilor, dar mâine credem cã îi vor da drumul” ne-au declarat apropiatii familiei.