spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Copil cu pneumonie, tratat cu sirop de plante la Vaslui, bãgat direct în perfuzie, la Iasi! | FACSIMIL

- Advertisement -

TRATAT CU …INDIFERENTÃ

SESIZARE…Pãrintii unui copil de 3 ani au depus plângeri împotriva unui medic pediatru care a avut un comportament inuman si le-a diagnosticat superficial bãietelul, cu virozã, el având pneumonie interstitialã.

SCANDALOS… Pãrintii unui bãietel de doar trei ani au trãit zilele trecute, o experientã neplãcutã cu momente cumplite.

Micutul lor a ajuns, duminicã seara, la sectia de Pediatrie-Primiri-Urgente, a Spitalului Judetean Vaslui, cu febrã, tuse, greatã si vãrsãturi. Desi starea lui de sãnãtate era vãdit alteratã, medicul care era de gardã le-a spus pãrintilor cã bãiatul are doar o simplã virozã respiratorie, si asta dupã o consultatie sumarã. Doctorita a fost extrem de deranjatã de faptul cã ambii pãrinti au vrut sã intre în cabinetul ei. „A fost foarte deranjatã de prezenta sotului meu, sustinând cã nu poate intra cu minorul decât un singur apartinãtor. Eu, fiind însãrcinatã în sãptãmâna 39, în mod cert aveam nevoie de ajutorul lui în transportarea bãietelului meu”, spune mama copilului. Dupã ce l-a mãsurat, doctorita i-a prescris un tratament cu sirop din plante bãiatului, apoi l-a trimis acasã, asigurându-i pe apartinãtorii acestuia cã starea lui de sãnãtate se va îmbunãtãti în cinci zile. Evident, acest lucru nu s-a întâmplat, ba dimpotrivã. Bãietelul s-a simtit din ce în ce mai rãu, motiv pentru care mama lui a decis sã-l ducã, luni, la Spitalul „Sfânta Maria” din Iasi. Aici, cadrele medicale i-au fãcut toate analizele, iar diagnosticul a fost cu totul diferit fatã de cel de la Vaslui: pneumonie interstitialã. În urma analizei la sânge a reiesit cã micutul avea 28 valoarea VSH-ului, asta în conditiile în care valoarea maximã normalã în cazul copiilor de vârsta lui este de maxim 12. O altã valoare care i-a pus în gardã pe medicii ieseni este cea a Proteinei C reactivã. Bãiatului i-a iesit o valoare de 42,3 în timp ce valoarea maximã normalã este de 5. Pãrintii copilului au decis sã facã publicã întâmplarea prin care au trecut, pentru ca niciun alt copil care ajunge la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui sã nu mai treacã prin ce au trecut ei.

Desi li s-au dublat, altora chiar triplat veniturile, unii medici de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui continuã sã aibã o atitudine total necorespunzãtoare fatã de bolnavii care ajung în unitatea sanitarã.

„Duceti-vã acasã, cã în cinci zile se face bine”

Pãrintii unui bãietel de trei ani au fost umiliti, iar copilul lor tratat în bãtaie de joc de cãtre medicul care era de gardã la Urgente, la Pediatrie doar pentru cã au vrut sã intre amândoi în cabinetul acestuia. Iatã ce spune mama bãietelului. „Nu este nicio rãutate si nici rãzbunare ceea ce voi mentiona, ci vreau doar sã trag un semnal de alarmã pentru ca niciun alt pãrinte, respectiv copil, sã nu mai treacã printr-o experientã asemãnãtoare si de ce nu, sã contribuie la cercetarea comportamentului acestui medic. Din pãcate, boala ne ia prin surprindere pe fiecare dintre noi…si dupã trei zile în care bãietelul meu a avut febrã 39 grade Celsius, tuse seacã, greatã, inapetentã, vãrsãturi, insomnie, stare generalã alteratã, am luat decizia sã nu mai merg doar pe tratamentul luat dupã recomandarea medicului de familie si sã mai cer o pãrere avizatã pentru ca bãietelul meu sã fie consultat, diagnosticat si tratat în consecintã. Asa cã am mers la sectia de Pediatrie-Primiri Urgente în cadrul Spitalului Judetean Vaslui, în seara zilei de duminicã. De gardã era doctorita Olaru Andreea, care încã de la început a fost foarte deranjatã de prezenta sotului meu, sustinând cã nu poate intra cu minorul decât un singur apartinãtor. Eu fiind însãrcinatã în sãptãmâna 39, în mod evident aveam nevoie de ajutorul lui, în transportul bãietelului meu de 3 ani! A cerut, în cele din urmã, asistentei sã-l mãsoare, l-a consultat oarecum superficial, ascultat si diagnosticat cu virozã respiratorie, sustinând cã e fireascã aceastã febrã care nu se remitea deloc si sã mã astept sã dureze si pânã la cinci zile. Mi-a prescris acelasi tratament pe care eu il administrasem deja acasã, mai precis un antitermic, un sirop de plante si cam asta a fost!” spune mama bãiatului.

Viroza respiratorie la Vaslui, pneumonie interstitialã la Iasi

Este cunoscut faptul cã un diagnostic dat la Vaslui poate diferi fatã de unul dat la Iasi, iar de acest lucru s-au convins si pãrintii copilului. „În timpul „minutioasei” consultatii, a tinut sã ne precizeze cã ea a învãtat 30 de ani sã ajungã pânã aici, cã a consultat peste 20 de copii în acea zi, cã ea are suficienti bani si nu este obligatã sã facã gãrzi si sã suporte atitudinea unor pacienti ca noi. În momentul în care am întrebat-o dacã stie cum sunt tratati pacientii în spitalele din strãinãtate, rãspunsul doamnei doctor a fost halucinant. Aceasta a spus cã medicii din strãinãtate sunt plãtiti cu 6000 de euro pe lunã, ceea ce nu e cazul ei. Am plecat acasã si bineînteles bãietelul meu nu a închis un ochi toatã noaptea, starea lui s-a înrãutãtit, i-a crescut febra si mai mult. Tusea productivã diagnosticatã de doamna doctor, care de fapt era o tuse seacã, s-a accentuat si mai mult în dimineata zilei de luni, 28 mai. Ne-am prezentat la UPU Pediatrie din cadrul Spitalului de copii „Sf. Maria” din Iasi. Aici, bãietelul nostru a fost preluat imediat de cadrele medicale, i s-a luat temperatura, i s-a administrat imediat antitermic intravenos, a fost consultat, ascultat si i s-au recoltat analize. Surprizã: analizele la sânge au avut valori modificate de pânã la opt ori mai mari decât limita maximã si copilul a fost diagnosticat cu o infectie bacterianã foarte puternicã, fiind recomandatã internarea. Mã întreb…ce s-ar fi întâmplat dacã eu ascultam cu toatã încrederea sfatul acestei doamne doctor care sustine cã a învãtat 30 de ani pentru a fi acolo si stie exact ce face, ce s-ar fi întâmplat dacã procedeazã la fel cu pãrintii care poate nu au posibilitãti pentru a se plimba de la un spital la altul si se încred cã doctorul stie ce face si dacã zice cã în cinci zile febra va trece si cã e normal sã fie ridicatã, asa si este?! Mã întreb dacã nu cumva ar trebui sã existe o diferentiere între evaluarea care se face în cadrul unui cabinet de medicinã de familie, unde se fac mãsurãtorile si consultatiile de rigoare, si cea de la un cabinet de primiri urgente, unde un pacient este adus în stare acutã de boalã. Nu am 30 de ani de scoalã, dar sunt sigurã cã recoltarea de probe de sânge este, cel putin, elementarã pentru un diagnostic cert si un tratament adecvat” a mai spus mama bãietelului.

„Pânã la urmã e vorba despre întelegere fatã de suferinta pacientului”

Mama si tatãl copilului au decis sã facã publicã întâmplarea prin care au trecut pentru ca alti vasluieni sã nu mai treacã prin ce au trecut ei. „Din punctul meu de vedere, ca si pãrinte, ca si om, ca si pacient, din atitudinea doamnei doctor Olaru Andreea, nu reiese, din pãcate, decât cã totul se rezumã de fapt la cât de motivatã este ea în actul medical de salarizarea oferitã de administratia spitalului plãtitor. Consider cã trebuie sã se facã ceva de cãtre fiecare dintre noi, care avem parte de astfel de „tratamente” si stiu sigur cã nu suntem deloc putini în acest sistem pacient-medic, pentru a schimba aceastã mentalitateatât de gresitã! Nu contest cã ei, medicii, învatã foarte mult, cã au responsabilitãti foarte mari si directe asupra calitãtii vietii pacientilor si într-adevãr, pate nu sunt plãtiti pe mãsurã, însã cu toate acestea, un copil bolnav nu i-a gresit cu nimic acestei doamne mai sus mentionate, pentru a fi consultat si tratat cu dezinteres, lipsã de respect si omenie. Pânã la urmã despre asta este vorba, indiferent de functie, ani de studiu, statut social…despre omenie, blândete si întelegere fatã de suferinta pacientului si a însotitorului, eticã, profesionalism. Nu este atât de frustrant gresirea diagnosticului, desi de multe ori poate avea consecinte nefaste, cât mai ales atitudinea sfidãtoare a medicului si starea sa de plictis în cazul de fatã” a mai spus mama copilului. Aceasta a depus o plângere la Colegiul Medicilor, iar conducerea spitalului a declarat cã se va deschide o anchetã în acest caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.