|

Copila suspectã de meningitã a murit, medicii nu au mai putut sa o salveze!

ALERTÃ LA VASLUI

DUREROS…Destin tragic pentru adolescenta de doar 15 ani, suspectã de meningitã. În ciuda eforturilor medicilor, aceasta nu a mai putut fi salvatã. S-a stins din viatã, pe patul de spital, la o clinicã din Iasi. “Fata avea infectie foarte gravã, devastatoare cu soc septic si disfunctie multiplã de organ care nu a putut fi stãpânitã prin antibioterapia pe care i-am administrat-o si tot ce a însemnat suport de terapie intensivã”, a declarat medicul Carmen Dorobãt, sefa Spitalului de Boli Infectioase Iasi. În Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui a fost înregistratã marti prima suspiciune de meningitã meningococicã din judet, din acest an. Pacienta, o copilã de 15 ani din localitatea Zãpodeni, în ultima sãptãmâna a fost cazatã într-un centru pentru copiii strãzii din municipiul Vaslui. Minora fugise de acasã în urmã cu sase zile, fiind gãsitã de politistii locali în subsolul unui bloc din oras. Luni dupã-amiazã, adolescenta a acuzat dureri abdominale si spunea cã i-au amortit picioarele. Angajatii centrului au solicitat sprijinul ambulantei. Transportatã la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pacienta a fost internatã si bãgatã sub tratament cu antibiotice. Marti dimineata, în jurul orei 5, starea ei de sãnãtate s-a agravat. A devenit agitatã, iar pe corp i-a apãrut o eruptie cutanatã specificã meningitei. A fost momentul când medicii vasluieni au decis sã o transfere de urgentã la Clinica de Boli Infectioase din Iasi. La scurt timp însã, copila a intrat în comã, iar medicii de pe sectia Anestezie Terapie Intensivã au intubat-o pentru a-i putea face transferul. Ca si cum acest lucru n-ar fi fost de ajuns, salvarea de Terapie Intensivã Mobilã care a transportat pacienta la Iasi, s-a stricat pe drum, în dreptul localitãtii Bucium, din cauza unei probleme la sistemul de rãcire al motorului. A fost solicitat sprijinul Serviciului de Ambulantã Judetean Iasi, care a trimis o salvare tip C2, cu misiunea de a continua drumul pacientei spre Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Iasi. Toate persoanele care au intrat în contact cu minora în ultimele zile, inclusiv politistii locali care au gãsit-o, au intrat sub monitorizarea cadrelor medicale vasluiene.

Copila provine dintr-o familie monoparentalã, din localitatea Zãpodeni. Din câte se pare, aceasta a fugit de acasã pe data de 14 aprilie, în urma unor neîntelegeri cu mama ei. Potrivit purtãtorului de cuvânt al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, adolescenta a fost internatã într-un adãpost pentru copiii strãzii, dupã ce politistii locali vasluieni au gãsit-o în subsolul unui bloc din oras.

Mãsuri urgente si tratament profilactic pentru cei care au intrat în contact cu minora

LUATÃ DE PE STRADÃ…”Minora de 15 ani este internatã într-un adãpost de zi si noapte pentru copiii strãzi din Municipiul Vaslui de sase zile, fiind adusã de Politia localã, dupã ce a fost identificatã în subsolul unui bloc din municipiul Vaslui. În decursul zilei de ieri (n.r. luni), în jurul prânzului, fata a acuzat dureri în partea stângã a abdomenului si la un membru inferior, stare de amortealã, iar reprezentantii centrului au solicitat de urgentã o ambulantã. Reprezentanții DSP ne-au informat cu privire la faptul cã minora este suspectã de meningitã, si au fost dispuse o serie de mãsuri, respectiv administrarea de tratament profilactic pentru cei 11 beneficiari ai centrului si cei 13 membri de personal, monitorizarea atentã a tuturor persoanelor care au intrat în contact cu minora, astfel încât la cel mai mic disconfort în privinta stãrii de sãnãtate, acestea sã se prezinte de urgentã la spital. Totodatã s-a dispus dezinfectarea centrului social în care a fost cazatã minora”, a declarat Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC.

Starea de sãnãtate i s-a agravat peste noapte

Internatã în Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, pe sectia Pediatrie, adolescenta a primit un tratament simptomatic, cu antibiotice. “În momentul internãrii prezenta o stare subfebrilã, cu sensibilitate la palpare la abdomen. A fost internatã pe sectia de Pediatrie, unde i s-a administrat tratamentul simptomatic. La ora 5 dimineatã, starea pacientei s-a agravat, a devenit agitatã, instalându-se o eruptie cutanatã, specificã meningitei. S-a solicitat si un consult de boli infectioase, în urma cãruia a fost recomandat transferul la Iasi. La 5:30 se solicitã echipajul TIM, la ora 6:40 este intubatã de medicul de gardã din ATI si este preluatã de echipajul TIM, apoi transferatã la Iasi cu suspiciune de meningitã”, au declat surse din cadrul spitalului.

Transferatã cu o salvare care s-a stricat pe drum

Ghinionul s-a tinut lant de acest caz, autospeciala TIM care a transferat pacienta la Iasi s-a stricat pe drum, în dreptul localitãtii Bucium. Salvarea a avut probleme la sistemul de rãcire al motorului. “Într-adevãr, TIM-ul s-a defectat, însã niciun moment n-a stat pe loc cu pacienta. Din cauza problemelor la motor, în dreptul localitãtii Bucium circula cu 40 de kilometri la orã, însã dupã aproape cinci minute, minora a fost preluatã de un echipaj C2 al Serviciului de Ambulantã Judetean Iasi, care a continuat drumul spre Spitalul Clinic de de Boli Infectioase”, a declarat purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui. În acest moment, judetul Vaslui nu mai are nicio autospecialã TIM, ambele masini fiind stricate. Reprezentantii ISU spun cã dacã situatia o va impune, pânã la reparea acestor masini se va apela la Autospeciala pentru transport personal si victime multiple.

Prognostic extrem de rezervat

Cadrele medicale de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi au fost din prima clipã, extrem de rezervate în ceea ce priveste prognosticul în acest caz. “Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Iasi a primit în cursul acestei dimineti (n.r. marti dimineata), prin transfer de la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui un caz al unei paciente în vârstã de 15 ani, cu observatie meningitã meningococicã, forma gravã. A stat internatã 24 de ore la Vaslui. Cei de acolo si-au dat la timp seama cã poate fi vorba despre o astfel de formã gravã de meningitã, au transferat pacienta la Iasi. Aici, pacienta este intubatã si este internatã în Compartimentul de Terapie Intensivã, starea generalã este foarte gravã. Nu avem pânã acum toate analizele din cauza stãrii pacientei, care nu ne-a permis sã facem aceste analize, dar pot spune dupã aspectul clinic cã seamãnã cu cazul pacientei de la Bucuresti. Meningita meningococicã, de regulã, nu dã forme foarte grave de meningitã. De mult nu am mai avut astfel de forme foarte grave de meningitã meningococicã. Meningococul este o bacterie care se ia prin aer. De aceea Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui a luat mãsurile care se impun în astfel de cazuri pentru cã este necesarã o preventie la toti contactii unei astfel de paciente, o preventie în ceea ce priveste o antibioterapie de scurtã duratã. Simptomele de debut al unei astfel de afectiune sunt febra, dureri de cap, vãrsãturi, iar la copilul mic, care nu se poate exprima, simptomele sunt febra, o stare de agitatie sau refuzul alimentatiei. În aceste cazuri este bine sã ne adresãm imediat în triajul spitalului de Boli Infectioase pentru a pune la timp diagnosticul. Este esential ca diagnosticul sã se punã în primele 24-48 de ore, cum s-a întâmplat si în cazul de fatã.

Spre searã însã, inima fetei a încetat sã mai batã, în ciuda eforturilor medicilor de a o salva.