spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Copilãrie în mizerie si inconstientã: sapte copii salvati din iad! (FOTO)

- Advertisement -

CHINUITI… Sapte copii cu vârste între 2 luni si 7 ani , din comunele Suletea si Banca au fost salvati de la o viatã trãitã în „iadul de acasã”. Micutii erau neglijati, înfometati, neîngrijiti, înfrigurati si plini de boli. Inconstienta unor pãrinti dereglati psihic, analfabeti si fãrã o minimã educatie, a dus la astfel de situatii. Dar cele mai triste sunt povestile acestor copii.

Primãria comunei Suletea a solicitat sprijin la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (GASPC) Vaslui în vederea instituirii mãsurii de protectie specialã pentru trei copii: un bãiat de un an si douã luni si douã fete de trei si sase ani ai familiei Dranga Gheorghitã. Cei trei copii ai familiei erau supusi neglijãrii severe din partea pãrintilor, pe fondul lipsei garantiilor morale, materiale si financiare ale acestora. Mama, Gheorghe Larisa – Maria, a pãrãsit domiciliul legal lãsând copiii în grija tatãlui, care este depãsit de situatie. Bãiatul de un an si douã luni a fost diagnosticat la nastere cu malformatie congenitalã, astfel cã a necesitat si necesitã mai multe internãri si interventii chirurgicale. Primãria Suletea a propus efectuarea procedurilor de instituire a mãsurii de protectie specialã pentru cei trei copii în vederea asigurãrii unor conditii optime dezvoltãrii lor. Primãria a efectuat demersuri specifice prevenirii separãrii copiilor de mediul familial natural. Cum tatãl, Gheorghitã Dranga , de 34 de ani, deja cunoscut de cititorii nostri prin faptul cã este cercetat pentru cã a profanat cimitirul din sat acum douã luni, a refuzat sã dea copiii de bunã voie în plasament, DGASPC Vaslui a fãcut demersuri în justitie si ieri, cei trei copii au ajuns în asistentã maternalã profesionistã (fetitele), iar bãietelul la Centrul Specializat pentru Persoane cu Handicap Bârlad. Judecãtorii vasluieni au luat decizia prin ordonantã presedintialã. „Cei trei copii: au fost identificati în situatii de risc, fapt ce determinã separarea copiilor de familia naturalã deoarece sunt supusi multiplelor forme de abuz psihoemotional si neglijãrii socio- familiale si medicale. Viata si securitatea acestor copii este periclitatã. Copiii sunt implicati pasiv în comportamente violente ce au loc între adultii cu care trãiesc. În prezent, mama a pãrãsit domiciliul, copiii au rãmas în grija tatãlui, care este neglijent din punct de vedere al igienei, alimentatiei, social si moral fatã de copii. Rezultatele evaluãrii din teren au evidentiat cã tatãl împreunã cu cei trei copii locuiesc într-un imobil aflat în stare avansatã de degradare. Camera în care locuiesc bunicii paterni împreunã cu cei trei copii este mobilatã sumar si extrem de mizerabilã” se precizeazã în motivatia deciziei de decãdere din drepturile pãrintesti a celor doi pãrinti. DGASPC Vaslui a luat copiii, fiind ajutati de reprezentantii Primãriei Suletea si politistii locali, însotiti de jandarmi.

Alti patru copii au fost scosi dintr-o familie iresponsabilã de la Banca

Tot ieri, DGASPC Vaslui a scos încã patru copii din familie, la solicitarea Primãriei comunei Banca care a cerut interventia în favoarea unei fetite a familiei Puntea Vasilicã si Cãldãraru Valentina, fetitã internatã în prezent la Sectia Recuperare Pediatricã din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria Iasi, întrucât pãrintii nu dispun de suficiente resurse materiale si financiare pentru cresterea si îngrijirea acestui copil, exprimându-si acordul în scris cu privire la instituirea mãsurii de protectie specialã. Din ancheta socialã fãcutã de reprezentantii DGASPC Vaslui a reiesit cã sunt motive temeinice pentru a interveni, întrucât cei patru copii ai familiei , o fetitã de 2 luni, una de 3 ani, alta de 5 ani si un bãiat de 7 ani au fost identificati în situatii de risc, fapt ce a determinat separarea copiilor de pãrinti, deoarece sunt supusi multiplelor forme de neglijare socio-familialã, alimentarã si educationalã. „Gradul de risc este apreciat ca fiind de nivel mare, în sensul cã viata si securitatea acestor copii sunt periclitate, prin aceea cã nu sunt igienizati, alimentati corespunzãtor, lipsiti de supraveghere si ocrotire pãrinteascã, etc. Se constatã cã cei trei copii se prezentau cu aspect fizic neîngrijit, neigienizati, cu articolele de vestimentatie murdare, flãmânzi, apatici, tristi. În cadrul întrevederii, ambii pãrinti nu au putut preciza si demonstra hrana asiguratã copiilor sau ce urmeazã sã se întâmple pentru satisfacerea nevoilor de hranã. Ambii pãrinti prezintã oscilatii psiho-coimportainentale în asumarea responsabilitãtilor parentale si instabilitate psiho-comportamentalã, neglijenti, consum de alcool, cu labilitate emotionalã”, au precizat judecãtorii vasluieni în motivarea Ordonantei presedintiale datã în acest caz. Tribunalul Vaslui a dispus decãderea din exercitiul drepturilor pãrintesti fatã de cei doi pãrinti si toti copiii au ajuns în sistemul de protectie al DGASPC care a decis ca sã fie dati în plasament în regim de urgentã.

Copii fãrã copilãrie

„Casa în care locuieste familia este proprietatea pãrintilor numitului Puntea Vasilicã, si se compune din douã camere si un hol, dar o singurã camerã este locuitã de toti membrii familiei, este sumar mobilatã si nu este întretinut corespunzãtor din punct de vedere al igienei. Nu este racordatã la reteaua de electricitate. Familia nu detine aparaturã electrocasnicã, încãlzirea se face cu sobã cu lemne. Imobilul este într-un stadiu avansat de degradare si nu poate oferi un climat favorabil pentru cresterea si îngrijirea copiilor. Veniturile sunt realizate din alocatiile de stat pentru cei trei copii, alocatia de sustinere a familiei si venitul minim garantat conform Legii nr. 416 2001. tichete sociale de grãdinitã pentru cei doi copii prescolari, precum si unele venituri realizate de tatã în comunitate. Aceste venituri nu sunt gestionate corespunzãtor pentru a oferi un trai decent copiilor. Ambii pãrinti sunt nescolarizati, nivel educational scãzut. Copiii au fost identificati cu pediculozã la unitatea de învãtãmânt. În concluzie, reprezentantii autoritãtilor locale, prin ancheta socialã, considerã cã familia nu poate asigura conditii materiale si financiare pentru asigurarea unui trai decent si nu poate oferi un mediu securizat pentru cresterea si dezvoltarea armonioasã a copiilor, drept pentru care se apreciazã cã este în interesul superior al copiilor instituirea mãsurii de protectie plasament în regim de urgentã. De asemenea Cãldãraru Valentina a fost separatã si de ceilati doi copii ai ei mai mari, un bãiat de 17 ani si o fatã de 19 ani, aflati în sistemul de protectie al DGASPC Galati, cu plasament la asistent maternal profesionist”, au mai precizat judecãtorii vasluieni.

Statistici îngrijorãtoare

Conform unor statistici triste, în judetul Vaslui, în fiecare zi, un copil este abuzat, neglijat sau exploatat, în majoritatea cazurilor de cãtre pãrinti. 349 de copii din judet au fost, anul trecut, victime ale abuzurilor de orice fel. La nivel national, numãrul se apropie de 8.000 în prima jumãtate a anului trecut, potrivit datelor Autoritãtii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei. Potrivit statisticilor Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui, 147 de minori dintre cei 349 care au fost victime ale abuzurilor de orice fel au fost luati de lângã familii si dati în plasament.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.