|

Copilul ars din Ibãnesti, asteptat la Bucuresti, chiar de un secretar de stat

GRAV…Drama copilului în vârstã de 3 ani, din Ibãnesti, cu arsuri pe 75% din suprafata corpului a impresionat o tãrã întreagã. La sosirea lui la Bucuresti, ambulanta care-l transporta era asteptatã de secretarul de stat din Ministerul Sãnãtãtii, conf.dr. Horatiu Moldoveanu. Traseul pe care a fost adus la Spitalul “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti a fost unul de cartea recordurilor. Mai întâi a ajuns la Bârlad, unde a fost stabilizat si i s-a montat un cateter, apoi a stationat o zi la Iasi, la spitalul Sf. Maria, unde i s-a fãcut prima interventie chirurgicalã, pentru a-i salva mâinile, iar sâmbãtã seara a ajuns în capitalã unde era asteptat de o echipã de specialisti. Prognosticul medicilor e destul de rezervat, însã acestia sperã într-o minune. Acest caz a fost speculat imediat si politic. Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru, fost deputat de Bârlad, i-a atras atentia lui Arafat, cel care coordoneazã la nivel national Departamentul Situatiilor de Urgentã, cã acest copil a fãcut turul României pânã a ajuns la Bucuresti.

Bãietelul se zbate între viatã si moarte, având arsuri de gradul II si III pe 75% din suprafata corpului, în Spitalul Clinic de urgentã „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti. Practic micutul este ars de la brâu în sus, în special pe fatã, având si arsuri ale cãilor repiratorii. Acesta a fost stabilizat la spitalul din Bârlad, vineri seara, apoi transportat la Spitalul „Sf. Maria” din Iasi, unde i s-a fãcut prima interventie chirurgicalã, pentru a nu-si pierde bratele. Ar fi trebuit sã ajungã în aceeasi zi la Bucuresti, însã din pãcate elicopterul nu a putut sã se ridice de la sol din cauza întunericului si a cetii. Asa cã bãietelul de trei ani din Ibãnesti a fost dus cu autopsciala TIM la Bucuresti. A ajuns dupã 24 de ore în capitalã, fiindcã nici acum elicopterul nu a putut zbura din cauza cetii. Impresionati de drama copilului, o echipã de medici de la Ministerul Sãnãtãtii, condusã de secretarul de stat, conf.dr. Horatiu Moldovan, a asteptat sosirea echipajului TIM care aducea pacientul de la Iasi. „L-am examinat si eu ca medic pe acest copil, în sala de operatii si sper într-o minune. Starea micutului pacient este destul de gravã, prognosticul meu fiind destul de rezervat, însã poate fi si o evolutie favorabilã, fiindcã este pe mâna celor mai buni specialisti. În acest caz toatã lumea si-a fãcut bine treaba, de la cei de la Ambulanta Vaslui, pânã la personalul medical de la Spitalul Sf. Maria din Iasi, dar si cei de la echipajul TIM care l-au adus la Bucuresti. Cazul a fost manageriat corect”, a spus secretarul de stat, conf. dr. Horatiu Moldovan.

Protectia Copilului Vaslui va ancheta pãrintii copilului, existând suspiciunea de neglijentã

Pãrintii copilului ars vor fi în urmãtoarele zile în atentia celor de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui. Va urma o anchetã pentru stabilirea cauzelor accidentului, dar si pentru a vedea dacã acestia poartã vreo vinã. „Deocamdatã nu putem spune nimic, dar cu sigurantã cã luni (astãzi – n.r.) colegii mei vor face o anchetã socialã pentru a afla ce s-a întâmplat, dacã familia mai are copii si dacã acestia sunt si ei în situatii de risc. În functie de rezutat vã vom tine lacurent cu mãsurile luate”, a spus Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Europarlamentarul Ciuhodaru este necrutãtor cu cei de la SMURD

DECLARATIE…Fostul deputat de Bârlad, actual europarlamentar, Tudor Ciuhodaru, îi acuzã pe cei de la SMURD cã au plimbat inutil copilul pe ruta Bârlad-Iasi- Bucuresti, când puteau din prima sã-l ducã cu o ambulantã TIM, în capitalã: „Am obtinut 20 de milioane de euro fonduri europene, care sunt investite în Spitalul Regional de urgentã pediatricã Sf. Maria din Iasi si sperãm ca si aici sã fie un centru de arsi, similar cu cel pe care l-am construit în Iasi. Fãceti-mã si pe mine sã înteleg. Existã avioane, existã avioane militare, elicoptere sã putem transporta pe oricine pe cerul patriei, chiar dacã e sensibil la variatiile termice. Si dacã tot face trei ore de la Bârlad la Iasi, tot atâta fãcea si de la Bârlad la Bucuresti, dacã era dirijat corect. Nu pun sub semnul întrebãrii actul medical, dar voi pune sub semnul întrebãrii multe din procedurile fãcute în acest domeniu. Uitati-vã si dvs… Pentru un senator cu diaree acutã s-a gãsit elicopter de la Suceava si pentru un copil cu probleme serioase de la Vaslui nu, el fiind transportat via Iasi. Avem masini de terapie mobilã dotate corespunzãtor, medici pregãtiti, dacã plecam de la Bârlad direct la Bucuresti, cu nino! nino!, fãceam fãrã probleme 3 ore. Avem avioane, pentru care am plãtit cu totii, dar ele nu merg. Aveam spitalul de arsi la Sf Ioan din Iasi, dar a fost închis în 2011. Acum poate vom reusi ca din cele 20 de milioane de euro, sã avem si la Sf Maria o sectie de arsi.

CITITI SI:   http://www.vremeanoua.ro/mobilizare-generala-pentru-copilul-care-a-ars-ca-o-torta-la-ibanesti