|

“Corneliu e îndrãgostit de B… era practic ca o pisicã în cãlduri în prezenta acestuia”

SCANDAL MAXIM… Preotii din tot judetul Vaslui se revoltã în fata situatiei în care este pusã Episcopia Husilor, în aceste zile, din vina, se pare, a PS Corneliu, mai-marele preotimii din judet. Printre vocile care sustin cã filmarea invocatã de DNA în actul de acuzare împotriva celor trei preoti este realã se aflã si un fost preot al Eparhiei Husilor, plecat de câtiva ani în Germania, dupã ce Corneliu Onilã l-a scos din Bisericã, folosindu-se de jandarmi si politie. Preotul Lucian Botez a fost un paroh iubit de credinciosii de pe Valea Prutului, însã când s-a ridicat împotriva Episcopului Husilor, pentru o serie de nemultumiri salariale, a fost izgonit din tarã. Acum, de la mii de kilometri distantã de casã, preotul face mãrturisiri incredibile. “Corneliu e îndrãgostit de B… era practic ca o pisicã în cãlduri în prezenta acestuia. În ceea ce priveste filmul, la protagonist, care e preot acum la Deleni sau pe unde o fi (cel mai probabil, este vorba de pãrintele Ursac, paroh în acest sat, cel despre care mai multe voci sustin cã apare în filmare, n.r.) l-a santajat mereu pe Corneliu”, ne scrie pãrintele Botez, într-un mesaj de pe reteaua Facebook. Si arhimandritul Stefan Gusã, desi mai retinut, face o serie de declaratii incendiare la adresa mai-marilor Episcopiei. “E o palmã datã întregului cler din acest judet, si nu numai. Problema trebuia rezolvatã la nivel de Eparhie sau Mitropolie, nu de presã si televiziune. Si vinovat, dacã într-adevãr e vinovat, nu e doar Episcopul, ci si cei doi preoti de la Vãleni si cel de la Spitalul Judetean Vaslui”, spune pãrintele Gusã.

L-am contactat, în urmã cu douã zile, pe pãrintele Lucian Botez, cel care a fost evacuat din biserica de pe Valea Prutului cu jandarmi si politie, desi enoriasii plângeau si implorau sã fie lãsat în parohia sa. Preotul este plecat de câtiva ani în Germania, cu tot cu familie, însã are mare durere în suflet când vine vorba de credinciosii pe care i-a iubit si i-a respectat, ani de-a rândul. Am dorit sã aflãm ce se vorbeste pe marginea acestui subiect, dacã filmarea compromitãtoare este sau nu realã. Iatã ce ne-a rãspuns preotul Botez: “Doamne ajutã! De existenta acestui film se stia în rândul preotilor de mai bine de 7-8 ani. Iar ãla l-a santajat mereu pe Corneliu, se spune cã-i plãtea mereu bani… la protagonist (preotul de la Deleni) sau unde e preot acum. Cât despre Jitaru, acesta era mereu nelipsit de la sfintiri, unde primea banii alãturi de episcop. Era un fel de protectie. Corneliu l-a tinut mereu lângã el, pentru cã îi era fricã de Sebastian. Întelegeti? Sunt multe de spus. Cu alte cuvinte, acum Corneliu e depãsit de situatie; nu are încredere în nimeni si se macinã usor pânã când vor apãrea si în presã imaginile. Oricum, acest individ, psihic, e terminat. Va face curând o iesire în afarã… tipic atunci când are probleme cu mass-media. Fuge pânã se linistesc apele, crede el… A mai existat un santaj înainte la Fãlciu, cu preotul Petru Ioan, însã acesta a plãtit bani multi la doi frati,dar a avut si sprijinul unui comandant de politie de la Iasi, a fost o întelegere si astfel a scãpat de filmare Deci santajele se practicã la Husi, din pãcate!”, spune preotul. Sunt mai multe surse în rândul preotilor din Eparhia Husilor, care aratã cã un anumit preot din apropierea Episcopului ar avea legãturi secrete cu PS Corneliu, fapt confirmat de pãrintele Botez: “Iar B. (din ratiuni demne de înteles, nu vom publica numele acestui preot, n.r.) e fetita lui, Corneliu e îndrãgostit de B…. la sedinte, când veneau împreunã erau amândoi foarte ciudati, Corneliu era practic ca o pisicã în cãlduri în prezenta acestuia…Tragic si comic…”.

Staretul Gusã, de la Movila lui Burcel: “E o palmã datã întregului cler din acest judet”

În alt colt al judetului, una dintre vocile puternice ale preotimii vasluiene, arhimandritul Stefan Gusã, staretul mãnãstirii Movila lui Burcel, a acceptat sã ne dea un interviu complet, în care vorbeste despre ceea ce se întâmplã acum la Episcopia Husilor. Un interviu din care aflãm cã preotii din Vaslui nu sunt deloc multumiti de ceea ce se spune acum în presã, referitor la mai-marele lor, PS Corneliu.

Rep: Pãrinte Staret, ati ctitorit douã mãnãstiri în aceastã zonã si credem ca nu sunteti indiferent la ceea ce se întâmplã în aceastã perioadã la Episcopia Husilor. Ce pãrere aveti?

Arhim. Stefan Gusã: Cã am fãcut douã mãnãstiri, e adevãrat, dar nu îmi asum niciun merit deosebit din aceasta. “Nu am fãcut decât ceea ce eram dator sã fac”, conform textului biblic. Deci, la merite deosebite trageti linii si scrieti zero. Referitor la pãrerea mea, o sã vã spun cã avem o circularã la Patriarhie care ne spune cã nu avem dreptul sã ne dãm cu pãrerea de ceea ce se întâmplã în sânul BOR, decât numai dacã avem binecuvântarea chiriarhului, cãruia îi suntem datori cu ascultare si supunere neconditionatã. Doar purtãtorul de cuvânt al fiecãrei eparhii îsi poate da cu pãrerea. Asadar, nu sunt eu în drept sã judec sau sã apreciez ceea ce fac mai marii nostri.

Rep: Si totusi, fãrã sã fiti împuternicit de cineva în calitate de slujitor în aceastã eparhie sau, dacã nu, în calitate de simplu enorias nu aveti nimic de comentat? Doar e vorba de fratii dumneavoastrã de slujire, ba unul chiar de acelasi rang. E vorba de arhimandritul Sebastian (e vorba de pãrintele Sebastian Jitaru, de la Episcopia Husilor, unul din cei trei preoti retinuti initial de DNA, n.r.) de la Episcopie. Au fãcut bine cã l-au santajat pe Episcop sau Episcopul a fãcut bine cã i-a dat pe mâna DNA-ului?

Arhim. Stefan Gusã: Desigur cã nu au fãcut bine, nici primii, nici secundul! Este în popor o vorbã înteleaptã, care zice cã “rufele murdare se pun la uscat în ogradã si nu pe gardul vecinului”. Categoric, nu trebuia sã se ajungã aici. E o palmã datã întregului cler din acest judet, si nu numai. Întreaga preotie si ierarhie din tarã a primit cu mare durere aceastã veste neplãcutã, atât clericii, cât si bunii nostri credinciosi ortodocsi. Problema trebuia rezolvatã la nivel de Eparhie sau Mitropolie, nu de presã si televiziune. Si vinovat, dacã într-adevãr e vinovat, nu e doar Episcopul, ci si cei doi preoti de la Vãleni si cel de la Spitalul Judetean Vaslui, care prin faptul cã cereau banii înapoi dovedesc prin aceasta cã nu au ocupat posturile respective dupã merit, ci le-au cumpãrat cu bani. Si dacã au fost fraieri si au dat bani, sã le fie de bine, doar nu i-a obligat nimeni sã-i dea. Acum de ce îi cer înapoi. Doar au primit ce au vrut, nu?

Rep: Dar celãlalt preot de la Husi, cel care se spune cã avea caseta? E adevãrat cã are o casetã compromitãtoare?

Arhim. Stefan Gusã: Nu am de unde sã stiu. Zvonuri am auzit, chiar cu mult înainte de a apãrea în presã. Dar, eu cunosc încã douã cazuri similare cu astfel de casete contrafãcute. Si tot între fratii nostri cãlugãri, care voiau sã îsi asigure culoarul deschis spre ierarhie. Asã cã, nu m-as mira sã aflu cã si aceastã casetã ar fi fost contrafãcutã. E posibil orice si oamenii fãrã caracter sunt în stare sã calce pe cadavre, numai sã ajungã la ciolan, prin orice mijloace, chiar neortodoxe.

Rep: Dacã acel preot de la Episcopie, care dorea sã fie numit episcop-vicar, v-ar cere un vot, ati fi de acord sã i-l dati? Sau, mai bine zis, cine alege episcopii vicari? Cine îi propune?

Arhim. Stefan Gusã: Eu, nu. Nu i-as da. Categoric, nu. Si chiar si numai pentru aceastã santajare urâtã în care au târât si au aruncat cu noroi, nu numai în superiorul nostru, cel care de fapt l-a ridicat la rangul de arhimandrit, ci a murdãrit si a compromis întreaga preotime vasluianã si nu numai.

Rep: Dar, înainte de a se pronunta cei de la DNA si instantele de judecãtã civile, ce credeti? Bierica va lua vreo decizie împotriva celor trei preoti sau împotriva Prea Sfintitului?

Arhim. Stefan Gusã: Mi-e greu, mi-e tare greu sã vã rãspund la aceastã întrebare. Îmi cereti imposibilul. E bine totusi sã stiti cã în Bisericã se mai opereazã cu IERTAREA. Eu stiu o rugãciune, în care se spune “Si iartã nouã, precum si noi iertãm…”. Nu doar o datã sau de douã ori, ci de 70 de ori câte 7.

Rep: Si cum vedeti aceastã iertare? Cine pe cine sã ierte?

Arhim. Stefan Gusã: Unii pe altii. Episcopul pe preoti si preotii pe episcop. Ordinea poate fi si inversatã. Preotii pe episcop, pentru cã le-a dat har si i-a promovat, si episcopul pe preoti, ca pe niste fii rãzvrãtiti, care se întorc în bratele pãrintelui, asemenea fiului risipitor din Sf. Evanghelie. Si dã Doamne sã fie asa si nu altfel.