spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Coşmarul elevilor: orar încărcat şi teme multe

- Advertisement -

Joaca cu păpuşile a devenit în ultimii ani un vis pentru elevele care au intrat deja în clasa a V-a, iar copilăria părinţilor arată de cele mai multe ori ca în poveşti, în comparaţie cu cea pe care o trăiesc în prezent. Temele, materia multă de la şcoală, pretenţiile profesorilor care adesea au impresia că obiectul lor este cel mai important şi normele didactice care îi ţin pe elevii de gimnaziu la şcoală adesea până la ora 15, fac din viaţa copiilor un calvar. O problemă adesea dezbătută în societate de către părinţi, dar pentru care nu s-a găsit nici o rezolvare. Exemplul părinţilor din Spania care au ieşit în stradă şi au protestat pentru că fiii şi fiicele lor au prea multe teme şi nu mai au timp de joacă, poate să dea şi românilor de gândit. Cert este că o curriculă încărcată, la care se adaugă dificultatea exerciţiilor de matematică şi temele prea multe duc spre un singur deznodământ: copii stresaţi, anxioşi, frustraţi care mai apoi renunţă la a mai înţelege ceva, pe principiul că oricum nu au nevoie în viaţă de aşa ceva şi oricum nu au înţeles de la început nimic.

Şi pentru că un copil stresat duce la un părinte nemulţumit, majoritatea celor care înţeleg această problemă se plâng de situaţie. „Fiica mea, elevă în clasa a VII-a la un important colegiu ieşean, are în fiecare zi, mai puţin lunea, cursuri până la ora 15. Vă daţi seama, pentru un copil de 12-13 ani, să ai ore de la 8 la 15? E aproape ca la serviciu, de la 8 la 16, cum avem noi, părinţii ei. Şi asta nu ar fi nimic, căci noi venim acasă la ora 16 şi ne vedem de ale noastre, dar fiica trebuie să treacă imediat la teme. Credeţi-mă că în cele mai multe zile o prinde ora 10 seara la masă, făcând teme. Mi se pare inadmisibil, dar ce putem face? Mi-e şi milă de ea, cred că la vârsta asta are nevoie şi de joacă, nu numai de teme. Ar vrea să se înscrie şi la cursuri de pian, de pictură, chestii care îi plac, la Palatul Copiilor, dar cu tot regretul a trebuit să-i interzic. Chiar şi fără astea, are zile în care o prinde şi ora 11 noaptea făcând teme. În alte zile, vă rog să mă credeţi, cade seara de somn, după 10, dar pune ceasul să sune la ora 6 dimineaţa ca să continue vreo temă pe care nu a finalizat-o seara. Părerea mea este că asistăm la un abuz incredibil asupra copiilor noştri. Şi mai grav este că nu ne putem împotrivi decât în dauna viitorului copiilor. Ce poţi să faci? Cred că sistemul e putred pe undeva…“, îşi exprimă nemulţu­mirea Viorel G., tatăl unei eleve la un colegiu de elită din oraş.
Dascălul care modelează alţi dascăli
Nici profesorii cu vechime din Iaşi nu văd cu ochi buni acest fenomen de „încărcare“ al elevului. Petru Asaftei, de la Liceul Peda­gogic, este profesor de matematică de 42 de ani şi a scris mult despre metodica predării matematicii la clasele I-IV şi la gimnaziu, dar a fost şi coautor de culegeri de texte pentru examene şi coordonatorul unei serii de culegeri pe parcursul carierei sale didactice. Predă această disciplină, matematica, de care fug majoritatea elevilor, după un anumit „tact pedagogic“, iar prin atitudinea sa ajunge să aibă în clasă elevi relaxaţi, dispuşi să încerce şi să înveţe lucruri pe care la prima vedere par să nu le înţeleagă. Dar ce-i mai important la un profesor este răbdarea cu un elev care are nevoie de timp să recupereze. Iar profesorul de la şcoala de dascăli o are din plin. „În decursul anilor mi-am făcut o idee destul de clară despre programe, ma­nuale, lecţii şi teme. În primul rând tema este o continuare firească a sarcinilor de învăţare, această temă trebuie să asigure cadrului didactic un feedback destul de precis. Dar nu poţi să dai pentru acasă în cadrul temelor exerciţii şi probleme care nu au nici o legătură cu ce ai predat la clasă. Nu trebuie să aibă multe exerciţii, cred că la matematică în jumătate de oră ar trebui să fie rezolvată tema. Au apărut tot felul de avioane în temele pentru acasă, elevii nu ştiu să le rezolve, stau până noaptea târziu…“, explică profesorul Petru Asaftei.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cosmarul-elevilor-orar-incarcat-si-teme-multe–146204.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.