spot_imgspot_img
13.9 C
Vaslui
20-apr.-2024

Cozonaci binecuvântați într-o comună din Vaslui

- Advertisement -

Cei mai gustoși cozonaci din țară sunt făcuți la Vaslui. Nu o spunem noi, o spun toți cei care au gustat produsele făcute de Anișoara Lupu, în cofetăria sa din Codăești. Secretul acestora? Sunt făcuți de câteva gospodine care, înainte de a se apuca să-i prepare, au ținut post, s-au spovedit și s-au împărtășit. În plus, folosește o rețetă veche de peste o sută de ani, primită de la străbunica sa, și îngrediente naturale, de calitate.

„Nu mă abat de la rețeta tradiționlă. O am de la străbunica mea, care a murit pe când eu aveam 8 ani. Imaginile cu ea de sărbători și cu cozonacii mari și frumoși mi-au rămas și azi întipărite  în minte. M-am tot întrebat: cum de ieșeau așa mari? Ce ingrediente conțineau? Ți am început să fac săpături, să caut rețete, să testez, să fac eu însămi cozonaci. Anul acesta, înainte de ne apuca să onorăm comenzile de cozonaci, am ținut post și am mers la biserică, ne-am spovedit și ne-am împărtășit. Eu zic că, într-un fel, cozonacii au primit binecuvântarea. De asta au și ieșit atât de bine!”, povestește Anișoara.

Cozonacii făcuți la Codăești au ajuns să fie vestiți în Europa

Pasiunea pentru prăjituri, dar mai ales dorința de a face un loc de socializare pentru copiii și femeile din comunitatea sa, a determinat-o pe Anișoara să pună bazele primei cofetării din Codăești, după căderea comunismului. Deși în primii ani i-a fost foarte greu, vrând să renunțe de două ori, nu s-a lăsat și a continuat. A investit în utilaje și în pregătirea angajaților, iar acum prăjiturile ei pot concura cu cele unor cofetării simandicoase de la oraș. „Am căutat să adaptez rețeta aceea veche, tradițională, pe care o făcea bunica și am completat-o cu câteva detalii din rețeta soacrei mele, care e tot din județul Vaslui, și așa au ieșit cozonacii Ancuta de la Codăești, cu ouă de țară, lapte, ouă, nucă, stafide. Au fiecare câte 1 kilogram și o sută de grame și sunt valabili 20 de zile, la temperaturi maxime 6-8 grade. Pasca, cu brânză de la „mama ei”, cu ouă, stafide, cum se face în casă, nu ține mai mult de două zile. Țtii ce se întâmplă cu untul dacă îl ții pe masă? Se topește. Se strică. Așa și cu produsele făcute din ingrediente naturale. }in la calitatea produselor mele si nu pot face lucruri de mântuială, doar ca să accept orice situatie. Am trimis cozonaci în tot judetul. Si în America. Nu eu personal, dar părintii. Mă sună sau vin direct aici, la patiserie, si îmi spun: <<trimit cozonaci băiatului în America, că a fost acasă de Crăciun si a rămas cu gândul la ei, că sunt foarte buni>>. În Europa: Spania, Franta, Anglia, Italia. În tară, în Iasi, Bistrita Năsăud, Bucuresti – unde am câtiva clienti cărora le trimit de Paste si de Crăciun cozonaci”, spune Anișoara. (S. D.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.