|

Crima in Clubul Menthor

A MURIT CU ZILE ÎN DISCOTECA

MOARTE STUPIDÃ Un bãiat de numai 30 de ani a murit acum trei zile, dupã un incident controversat produs la intrarea în clubul Menthor, la Vaslui. Tânãrul venise la discotecã cu gândul de a se distra, însã a avut ghinionul sã dea de un paznic mult prea zelos, decis sã-si facã dreptate cu pumnul, dupã cum sustin unii martori. Astãzi, Florin Cristian Popescu va fi condus pe ultimul drum de multi, multi prieteni, într-o mare de lacrimi. Pãrintii si toti cei care l-au cunoscut sunt revoltati peste mãsurã, la gândul cã persoana pe care o considerã criminalul fiului lor, bodyguardul Alin Bãlãutã, îsi face serviciul în continuare în discotecã.

Florin Cristian Popescu a murit fãrã sã stie cât de multi oameni l-au iubit. În seara zilei de 5 august, bãrbatul de 30 de ani se afla în discoteca Menthor, din centrul Vasluiului. La un moment dat, spun prietenii, ar fi încercat sã discute cu o fatã din discotecã, însã aceasta l-a repezit. Între bãrbat si fata respectivã a avut loc un schimb de replici. Fata a mers si a anuntat bodyguardul discotecii despre scandal. De aici si pânã la crimã, povesteste sora lui Florin, nu a mai fost decât un pas. “Florin, frãtiorul meu, i-a spus ceva unei fete. Aceasta s-a dus la paznicul discotecii, care a venit sã-l scoatã pe fratele meu afarã. Nu stiu ce a fost acolo, stiu cã, la un moment dat, a venit sotul meu, Rãzvan, si mi-a spus cã Bãlãutã Alin, bodyguardul, l-a lovit pe Florin si acesta a lesinat. Era de fatã si patroana, care tot spunea cã bine i-a fãcut, spunea cã asa îi trebuie”, plânge Roxana.

“Bãlãutã spunea cã îi pare rãu cã l-a lovit pe Florin”

Povestea acestei morti este incredibilã, prin desfãsurarea evenimentelor. Florin ar fi refuzat, initial, sã iasã afarã din Menthor, spunând cã a plãtit si are dreptul sã se distreze. Era în jurul orei 2.00, dimineata, când s-a petrecut nenorocirea. Rãzvan, sotul Roxanei, stie tot cum s-a petrecut nenorocirea. “Erau pe hol, la intrare, patroana, Bãlãutã si Boris, asa îi spuneam eu lui Florin. Cumnatul meu nu voia sã plece, erau în dreptul usii de la discotecã. Eu am intrat pentru un minut la baie si, când am iesit, Florin era lovit de Bãlãutã, i-a dat cu pumnul stâng în partea stângã, fulgerãtor, iar cumnatul a cãzut cu capul de ciment. Eram de fatã, sunt martor, mai stiu si altii, inclusiv patroana de la Menthor, care era la locul tragediei. Eu, ajutat de un bãiat de la pompieri, Ovidiu, l-am scos pe iarbã pe Florin, în fata terasei de varã. Patroana i-a adus un pahar de apã, eu am încercat sã-i cer socotealã lui Bãlãutã. Doamna de la Menthor tot îmi spunea ce mã bag, cine sunt eu. La un moment dat, Florin si-a revenit si a încercat sã intre înapoi în discotecã. I-am spus cã nu-l las sã intre si, dupã câteva minute de discutii, l-am urcat într-un taxi si l-am trimis acasã, i-am spus soferului sã-l ducã la blocul 354. Dupã aceasta, am început sã mã cert cu sotia, care îmi reprosa de ce nu m-am bãgat si am lãsat sã-l loveascã pe Florin. Au venit un jandarm si un politist, cãrora le-am spus ce s-a petrecut, a apãrut si Bãlãutã, care tot spunea ce rãu îi pare, cã ne cunoaste, dar cã a fost provocat si cã nu a vrut sã-l loveascã pe Florin. Deci, sã ne întelegem: Bãlãutã l-a lovit pe Florin, nici vorbã cã l-a împins sau alte chestii de acest gen”, spune Rãzvan. Tatãl lui Florin Popescu, Mihai, spune cã, în jurul orei 2.30, bãiatul sãu a intrat în casã.

Povestea mortii lui Florin, pas cu pas

De aici încolo, lucrurile se precipitã. Florin nu stie cã sunt ultimele lui ore de viatã. Mihai Popescu, tatãl, plânge si spune ce s-a petrecut. “Era cam 2.20 noaptea, când Florin a intrat în casã. Noi dormeam în sufragerie. Stiam cã e fecioru-meu. S-a dus în bucãtãrie si, cam la 2-3 minute, am auzit hârâit de masã, avem o masã de plastic. M-am dus sã vãd ce se întâmplã. Florin era în genunchi si se rezema cu capul de frigider. Eu am crezut cã a bãut prea mult, scuipa mereu, nu am dat prea multã importantã. S-a dus si maicã-sa la bucãtãrie, iar el scuipa ceva vâscos în chiuvetã, ceva maroniu. I-am spus sotiei sã-i facã patul, sã se culce. El a continuat sã scuipe si în pat, ceva de culoare rosiatic-maronie. La un moment dat, am vãzut cã i s-au înclestat dintii si mi-am dat seama cã nu e în regulã. Am sunat la Salvare, au venit douã doamne si un bãrbat, care i-au pus tot felul de fire pe el. M-au întrebat dacã a luat pastile sau s-a uitat prea mult la calculator. Pe urmã, mi-au spus sã-i ajut sã-l ducã jos, la ambulantã. Nu am putut, am probleme cu mâna, asa cã au chemat de la pompieri. Au venit cam în 20 de minute cu o targã elasticã si l-au scos la ambulantã. Ochiul stâng nu-l deschidea deloc, iar cu dreptul se uita într-o parte”, spune tatãl. Anuntatã, sora bãiatului, Roxana, a venit într-un suflet acasã, tocmai când Florin era scos si dus la ambulantã. Aceasta l-a sunat pe Rãzvan, dupã care, împreunã, au mers la spital. “Fratele meu a fost dus la Urgente, se uitau toti la el, nu stiau ce are. A stat cam douã ore, în care nu i-au fãcut decât o radiografie, ceva. Noi am sunat la politie, la 112, ne-am dat seama cã se întâmplã ceva. În acest timp, a apãrut si Bãlãutã, la spital, cu un taxi. Când a vãzut politia venind, a rupt-o la fugã, a plecat cu usa de la taxi deschisã, asa îi era de fricã”, povesteste Roxana. În drum spre Iasi, povesteste Rãzvan, ambulantierii nu erau grãbiti deloc. “Nu aveau girofaruri, semnale de vreun fel, mergeau cu 50-60 km la orã, în timp ce Florin se stingea. La un moment dat, am trecut cu masina în paralel cu ambulanta si le-am spus sã meargã mai repede, sã-l salvãm. La Iasi, când am ajuns, l-au bãgat direct în operatie. Ne-au spus cã doctorii de la Vaslui nu se pricep la cazuri de traumatisme cerebrale si cã trebuia sã-l aducem mai repede la Iasi. Suntem supãrati pe medici, cã au stat atâtea ore si nu l-au trimis la Iasi, poate îl salvau. Dacã nu fãceam noi scandal, cred cã nici nu l-ar fi trimis la Neurochirurgie, probabil murea în spital la Vaslui”, spune Rãzvan.

Cumnatul lui Florin: “Suntem martori, spunem tot”

Familia lui Florin nu se lasã si vrea sã se facã dreptate. Rãzvan, cumnatul celui decedat, vrea ca legea sã-si spunã cuvântul, desi sunt si voci în familie care cred cã se încearcã musamalizarea cazului. “Am vorbit cu un comisar de la Politie, care mi-a spus cã Bãlãutã a mai avut o problemã din aceasta, cu un alt bãiat, care a scãpat cu viatã, pânã la urmã, si a primit o pedeapsã cu suspendare. Acum, nu ne lãsãm! Mã pun martor, sunt si altii care stiu ce s-a petrecut acolo, nu vom lãsa lucrurile asa. Culmea, mã întreb de ce Politia nu m-a chemat pânã acum sã spun tot ce stiu, doar am fost de fatã”, spune bãrbatul. Familia îl îngroapã azi pe Florin. Cei care i-au ajutat sunt patronii restaurantului Crama Domneascã, unde Florin a lucrat în ultimii ani. Cu totii, îsi amintesc de un bãiat bun, cuminte, respectuos. “Cum se poate ca bãiatul nostru sã fie mort aici, la capelã, iar la câteva sute de metri Bãlãutã sã se distreze, în discotecã? Nu ne lãsãm, orice ar fi”, strigã rudele lui Florin. Politia spune cã s-a deschis dosar pentru omor din culpã si asteaptã raportul medico-legal, pentru a demara cercetãrile.

Patroana de la Menthor: “Rãzvan îl are pe constiintã”

Asearã târziu, ne-a vizitat si patroana clubului Menthor, Felicia Vrânceanu. Vizibil marcatã de moartea lui Florin, femeia a încercat sã ne spunã propria variantã, total diferitã de cea a rudelor decedatului. “Vreau sã încep prin a preciza un lucru: Alin Bãlãutã nu mai activeazã la firmã, pânã la clarificarea acestui caz regretabil. Îi trebuie si lui o perioadã de liniste, este neom dupã tot ce s-a întâmplat cu Florin, un bãiat cu care am mai avut probleme, a mai fost interzis în discotecã. În ultimele zile, am verificat toate imaginile de pe camerele de supraveghere, pentru a vedea ce s-a petrecut. Iatã cum a fost: Florin a bãut mult în seara respectivã si s-a luat de o fatã, de fapt, erau douã surori si s-a luat de una din ele. Fata a mers la Alin si i-a spus cã Florin îi fãcuse scandal. Alin s-a dus si l-a cãutat prin discotecã, l-a zãrit si i-a fãcut semn sã iasã afarã, noi ne protejãm clientii si vrem sã se simtã bine, asa cã evitãm toate situatiile tensionate. Retineti, Alin nu l-a bruscat, nu i-a fãcut nimic, au coborât împreunã în hol. Acolo, bãiatul meu i-a spus sã pãrãseascã discoteca, i-a spus cã nu mai poate intra. Nu eram de fatã, mi s-a spus ulterior. În momentul respectiv, coborau si fetele cu care se certase Florin. Când a vãzut-o pe cea care l-a reclamat, i-a pus mâna în gât. Alin a înteles atunci ce se petrece si a încercat sã-i despartã. Nu l-a lovit pe Florin, ci a încercat sã-i despartã si, bãiatul fiind bãut, s-a dezechilibrat si a cãzut cu capul de ciment. Eu am apãrut de pe terasã imediat ce s-a petrecut incidentul, l-am vãzut pe Florin pe jos si am zis sã-l ajute sã se ridice. A iesit Rãzvan, cumnatul sãu, care a început sã-i facã moralã. E greu de crezut cã, vreodatã, Rãzvan Bejenaru va recunoaste ce a fãcut sau va spune ce a gresit. Când eu am venit de afarã, Rãzvan spunea cã-l face de rusine, iar eu i-am spus sã-l scoatem afarã la aer. În acel moment, l-a apucat de tricou, l-a ridicat în picioare si, crezând cã se tine, i-a dat drumul. L-am vãzut cu ochii mei cum Florin a cãzut ca capul de beton, a doua oarã! Nu a vrut Rãzvan sã-l facã sã cadã, poate nu si-a dat seama, dar asta s-a întâmplat”, spune Felicia Vrânceanu.

Este decisã sã-l apere pe Bãlãutã, pânã la capãt….

“L-au scos afarã, eu am adus niste apã si, în câteva minute, Florin si-a revenit. Am vãzut lucruri greu de crezut. Florin a dat sã intre înapoi în discotecã, dar m-am pus în usã si i-am spus cã nu mai poate intra, sã se ducã acasã. Rãzvan l-a scos afarã, l-a pus pe un perete de beton si, supãrat cã l-a fãcut de rusine, i-a dat cu palma peste cap. I-a dat câteva palme, si în hol si afarã, pe betonul acela, nu am numãrat, dar poate sã fie si aici o vinã a lui. O sã vedem, se vor pronunta organele de anchetã. M-a impresionat gestul lui Florin, parcã stia cã va muri. A venit la mine, înainte de a urca în taxi, mi-a pupat mâna si mi-a spus la ureche, pentru cã era zgomot în discotecã, sã-l iert. De douã ori mi-a spus sã-l iert, m-a terminat gestul sãu, acum când realizez ce a pãtit. Le înteleg disperare celor din familie, însã trebuie sã constientizeze cã, poate, si Rãzvan are partea sa de vinã, l-a lãsat sã cadã cu capul de beton, pe spate. Alin Bãlãutã este angajatul meu si va trebui sã-l ajut, de 14 ani este în firmã si a fãcut treabã foarte bunã. Nu încerc sã musamalizez nimic, dar voi spune oricui mã va întreba cum s-au petrecut lucrurile” – Felicia Vrânceanu, patroana de la Menthor.