spot_imgspot_img
9.6 C
Vaslui
26-apr.-2024

Crime care au îngrozit Husul, rãmase cu AN

- Advertisement -

STATISTICI…În Raportul dat publicitãtii de Parchetul de pe lângã ICCJ, privind activitatea desfãsuratã în 2016, se constatã o crestere a numãrului de cazuri cu “Autor Necunoscut” (A.N.). Din cele aproape 589.000 de cazuri de la nivelul întregii tãri, 542 sunt omoruri. Autorii acestora nu s-au gãsit! În aceastã statisticã sumbrã se aflã si câtiva vasluieni, precum cele patru femei ucise în timp ce stãteau “la ocazie” (perioada 2000 – 2004) sau Violeta Veturia Bazarciuc, directoarea Muzeului din Husi. De la uciderea Veturiei se împlinesc 17 ani, chiar în aceastã lunã. Anchetatorii nu au prins pe nimeni, nu au avut nicio pistã în toti acesti ani. Gurile rele spun cã nici de cãutat, nu s-ar fi ostenit nimeni sã caute prea mult. Într-un caz relativ asemãnãtor, în care, culmea, se aflã tot un vasluian (Cãtãlin Dorinel Ciolpan, din Husi), anchetatorii germani dau o micã lectie omologilor români, prin modul în care l-au prins pe Ciolpan. Ca sã dea de urma lui, în cazul violãrii si uciderii a douã femei în Germania si Austria, anchetatorii germani au verificat nu mai putin de 5.000 de soferi de camioane! Huseanul Ciolpan era fix al 4.334-lea, dupã cum informeazã Procuratura din Freiburg. Sapte luni le-a trebuit, dar au descoperit asasinul în serie, deosebit de periculos.

Se împlinesc 17 ani de când dosarul mortii directoarei Bazarciuc de la Muzeul din Husi stã într-un sertar de la Parchet. Crima petrecutã în zorii zilei de vineri, 13 octombrie, rãmâne un mister, despre care se stie cam totul, mai putin autorul. Martorul principal, muzeograful Paul Salomeea, a spus în detalii minutioase, cum a fost acea zi, unde a descoperit cadavrul, ora, momentul, unde stãtea moarta, cum îi siroia un firicel de sânge de la gurã, etc. Alti oameni au declarat si ei câteva lucruri despre decedatã, despre relatiile cu cei din jur, cu familia, vecinii, colegii de serviciu. Probele strânse la fata locului, învechite si ele, stau, de asemenea, la dosar. În detalii importante, s-a putut reconstitui momentul fatidic, mãcar schematic, însã aici s-a oprit totul. Asasinul care a omorât-o pe Veturia a fost de negãsit. În urmã cu 4 – 5 ani, un procuror s-a reapucat de caz si a reaudiat martori. Tot pe muzeograful Paul Salomeea l-a chemat, acesta repovestind, a suta oarã, aceleasi detalii: cã a venit în jur de 8,00 la serviciu, a vãzut biroul directoarei cu usa putin deschisã, iar când s-a uitat, a vãzut-o cãzutã lângã un fiset. Era inertã, cu sânge la gurã. A fugit la Ambulanta care este foarte aproape, însã asistentele nu au mai putut face nimic. Nici de aceastã datã, ancheta nu s-a urnit din loc. Altfel spus, aceeasi poveste, cu acelasi A.N.

Dacã ar fi trãit, anul acestea Violeta Veturia Bazarciuc-Teodoru ar fi împlinit 72 de ani

Violeta Veturia Bazarciuc-Teodoru a fost un arheolog pasionat. S-a nãscut în 1945, pe 17 martie, la Costesti, judetul Vaslui, a fãcut liceul la “Kogãlniceanu”, în Vaslui, iar apoi Facultatea de Istorie la Iasi. A absolvit în 1968. A fost repartizatã la Muzeul din Husi, iar din 1982 era directoarea institutiei. S-a dedicat mult cercetãrii cetãtii geto-dace din zona Bunesti-Averesti, iar succesul a venit în 1979, când a descoperit un tezaur impresionant: brãtãri, argint, bronz, pandantive, mãrgele, dar cel mai important, celebra diademã de aur. Apropiatii spun cã aceastã comoarã ar fi fost si cauza mortii, cãci asasinul ar fi umblat dupã aurul dacic, însã niciun element nu a conformat ipoteza. Cei care au cunoscut-o pe Veturia, spun despre ea cã era un om foarte cald. Avea un fel direct de a spune lucrurile si nu accepta jumãtãti de mãsurã. Cu toate acestea, avea un umor sãnãtos si de aceea nimeni nu putea fi supãrat pe ea, prea mult timp. Dacã ar fi trãit, anul acesta Violeta Veturia Bazarciuc-Teodoru ar fi împlinit 72 de ani. A fost însã omorâtã la vârsta de 55 de ani, însã moartea sa era si acum un… A.N.

Germanii au verificat 5000 de camionagii! Ciolpan era al 4.334-lea.

Când avem nevoie de exemple, ne putem uita la germani, mai ales cã ei au avut anul acesta de gãsit un asasin, care s-a dovedit a fi, culmea ironiei, chiar din Husi, judetul Vaslui. Este vorba despre Cãtãlin Dorinel Ciolpan. Dupã ce a fost arestat, iar ancheta s-a încheiat, procurorul german a iesit si a dat amãnunte. Aveau o tânãrã moartã la Endingen, care fusese violatã înainte de a-i fi stâlcit capul cu o barã metalicã, iar datele semãnau cu cele din cazul altei femei, care fusese ucisã în conditii similare în Austria. Anchetatorii germani au intuit cã ar putea fi vorba despre un sofer de TIR, având în vedere arma crimei, dar si ziua în care au fost comise, duminica. Aparent, pãrea imposibil de verificat miile de camioane care trec prin zonã. Nu s-au lãsat însã! Au cãutat pas cu pas, fiecare fir, fiecare element, pânã au stabilit un cerc de suspecti de – atentie! – 5000 de soferi de camioane de marfã. Comisia de anchetã stabilitã din 40 de ofiteri au trecut la treabã si au luat la verificat fiecare sofer. Românul din Husi a fost al 4.334-lea. Un volum de muncã urias, dar care aratã cã perseverenta si seriozitatea cu care sunt tratate astfel de cazuri grave, dau roade. Ciolpan a fost arestat pe 2 iunie 2017, chiar în curtea companiei la care lucra. Nu a opus rezistentã, dar a negat cã ar fi autorul crimelor. AND-ul, în schimb, l-a dat de gol. Anchetatorii germani l-au trimis în judecatã pe Ciolpan, iar procesul ar putea începe în curând. Interesant este cã procurorilor germani le-a trecut prin minte cã Ciolpan ar putea avea legãturã cu cazurile celor 4 femei omorâte la Vaslui, în perioada 2000 si 2004, însã la Vaslui, deocamdatã… e liniste.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.