spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
28-mart.-2024

Cristina Petronela Radu, cea mai tânãrã fermierã europeanã (foto)

- Advertisement -

CURAJOASÃ…Cristina Petronela Radu, în vârstã de doar 24 de ani, din satul Mitoc, comuna Banca, este cea mai tânãrã fermierã din judetul Vaslui. Cu ajutorul GAL “Podul Înalt” a accesat în acest an fonduri europene în valoare de 40.000 de euro cu care si-a modernizat ferma mostenitã de la bunici. Are 37 de vaci, nouã vitei, de care se ocupã de la primele ore ale diminetii pânã seara târziu. “Nu ai cum sã faci fatã dacã nu îti place. Bunicul s-a ocupat cu cresterea vacilor, tatãl la fel, acum a venit rândul meu sã duc traditia mai departe” ne-a declarat tânãra fermierã. Cu ajutorul primei transe a banilor europeni si-a cumpãrat mai cumpãrat 5 vaci, o statie de erbicidat, o greblã de fân, o cositoare dar si un teren de 6 ha. “Banii primiti pânã acum ne-au ajutat sã dezvoltãm ferma. Ne-am ridicat standardele. Pe viitor avem de gând sã ne cumpãrãm o balotierã” ne-a mai spus Cristina.

Povestea de succes a tinerilor fermieri vasluieni continuã cu fila de la Mitoc, un mic sat aflat la câtiva kilometri de Bârlad. Acolo am întâlnit-o pe Cristina Petronela Radu, cea mai tânãrã fermierã din judetul nostru. Are doar 24 de ani. Pasiunea pentru cresterea animalelor a mostenit-o de la tatãl ei, care la rândul sãu o are de la pãrintii lui. Vacile au fost ocupatia dintotdeauna a familei Radu. “Bunicul a crescut, vaci, tata la fel, acum a venit rândul meu si al fratelui meu sã ducem traditia mai departe.” îsi începe Cristina povestea. Pânã sã se intereseze de fondurile europene, familia Radu avea în gospodãrie putin peste 20 de vaci. “Noi am fost tot timpul o familie muncitoare. N-am asteptat sã ne pice din cer nimic. În anul 2013 am început colaborarea cu GAL <<Podul Înalt>>. Dupã doi ani, am reusit sã accesez 40.000 de euro, fonduri europene nerambursabile. Prima transã, în valoare de 24.000 de euro am primit-o în urmã cu câteva luni. Cu ajutorul ei am mai cumpãrat cinci vaci, un teren de 6 ha pe care avem lucernã, porumb. Tot cu ajutorul banilor din prima transã ne-am cumpãrat mai multe utilaje: o greblã, o cositoare si o statie de erbicidat. Sprijinul financiar european ne-a ajutat sã ridicãm standardele fermei. Ne-a prins foarte bine” ne-a declarat Cristina.

Cristina are mai multe vaci decât tot satul la un loc

Tânãra fermierã are azi în gospodãrie 37 de vaci si nouã vitei. În restul satului nu se gãsesc mai mult de 25 de astfel de animale. Aceastã proportie a fãcut-o sã accepte ca restul vitelor din sat sã pascã împreunã cu vacile ei. “Avem 22 ha de pajiste pe care pasc toate vacile din sat. Si ale mele si ale celorlalti sãteni. Am zis cã e mai bine asa” Spune cã viata de fermier nu-ti permite sã ai zile libere, concedii, sãrbãtori. “Muncim de dimineatã pânã seara. Ne place foarte mult ceea ce facem, cu toate cã e o ocupatie pe care multi o considerã <<puturoasã>>. Nu spun cã nu e asa. Dupã fiecare curãtenie în grajd, trebuie sã te speli. De fiecare datã când pleci la oras, trebuie sã faci dus. Dar sunt si satisfactii. Iar dacã le pui în balantã, mai greu este talerul cu lucrurile bune” ne-a declarat Cristina.

O balotierã si un tractor, în planurile de viitor

Multumitã de rezultatele colaborãrii cu GAL “Podul Înalt”, tânãra fermierã sperã ca pe viitor sã punã si alte proiecte în practicã, cu sprijinul aceluiasi Grup de Actiune Localã. “ Planurile de viitor se leagã de extinderea grajdului în care stau vacile iarna si de achizitionarea unei balotiere si a unui tractor. Utilajele acestea ne vor ajuta foarte mult în munca câmpului. Sper ca pe viitor sã continui colaborarea cu GAL <<Podul Înalt>>, pentru cã, pânã acum, ne-a adus numai beneficii” mai mai spus Cristina.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.