spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
02-mai-2024

Criza coronavirus: ce se va întâmpla cu copiii din familiile infectate?

- Advertisement -

ÎNTREBÃRI… Criza coronavirus aduce în atentie si o problemã care se poate dovedi extrem de dureroasã pentru autoritãtile vasluiene, în zilele urmãtoare: ce se întâmplã cu acei copii care provin din familiile în care ambii pãrinti intrã la carantinã? O primã solutie vine de la Autoritatea pentru Copii, din Ministerul Muncii. Copiii cu ambii pãrinti spitalizati din cauza noului coronavirus vor fi preluati de Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, din judetul în care locuiesc, care îi plaseazã într-o zonã dedicatã de izolare pânã la testare, a spus, în urmã cu câteva zile, Mãdãlina Turza, presedinta Autoritãtii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitãti, Copii si Adoptii. „Momentan nu avem contaminati în centrele noastre, dar este o situatie foarte dificilã”, a precizat Turza. Dar, cât va mai dura pânã ne vom confrunta cu situatii limitã de acest gen?

„Protectia copilului” nu ia copiii nimãnui!, a precizat Mãdãlina Turza, presedintele Autoritãtii din subordinea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, dupã ce numerosi pãrinti au întrebat de ce intervine DGASPC. „Existã o procedurã de sigurantã, pentru situatii exceptionale ca o mãsurã de protectie a copiilor aflati în situatia în care se îndeplinesc cumulativ urmãtoarele conditii: Dacã ambii pãrinti ai copilului cu dizabilitate se îmbolnãvesc si necesitã SIMULTAN spitalizare si Dacã copilul este sãnãtos si NU s-a identificat NICIO rudã, familie extinsã, prieten, care sã îl îngrijeascã pânã la însãnãtosirea unuia dintre pãrinti. La solicitarea pãrintelui, DGASPC-ul (Protectia Copilului) poate oferi sprijin prin preluarea copilului pânã la revenirea pãrintelui”, explicã Mãdãlina Turza. „Stiu cã este o perioadã dificilã pentru fiecare dintre noi si cã teama ne poate face sã actionãm irational, dar rugãmintea mea la voi este sã încercati sã fiti lucizi si sã nu rãspânditi informatii alarmante, care nu folosesc nimãnui. Sunt situatii în viatã, în care chiar nu existã altã alternativã (rude, cunostinte, prieteni). Putine, evident. Ce facem cu acei copii? Îi lãsãm pe stradã? Acelasi lucru se întâmplã si în situatia absentei epidemiei, când nu mai existã rude sau familie. Nu este nimic nou”, a adãugat presedinta Autoritãtii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitãti, Copii si Adoptii, pe pagina sa de Facebook. „Sfat pentru pãrinti: Dacã stati în casã, nu sunteti în zona de pericol. Dacã pãrintii înteleg cã trebuie sã rãmânã în casã alãturi de copiii lor, atunci riscurile sunt minime sau zero. Este sfatul principal pe care îl dau, pentru ca noi – stiindu-i pe ei în sigurantã – sã ne putem apleca asupra celor care sunt total lipsiti de protectie”, a mai declarat Mãdãlina Turza.

Un scenariu dureros: ce se va întâmpla cu acesti copii?

Numerosi pãrinti se întreabã ce se întâmplã în cel mai negru scenariu, dacã ambii pãrinti sunt spitalizati, iar copilul nu poate fi dus nicãieri în familie. Mãdãlina Turza spune cã „trebuie sã fim calmi, pentru cã o procedurã existã deja, care se aplicã si pentru astfel de cazuri. Dupã ce Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) preia un copil aflat într-o astfel de situatie, el este plasat într-o zonã dedicatã de izolare. Nu se va duce alãturi de ceilalti copii din sistemul de protectie”. „Fiecare DGASPC a creat un spatiu, fie cã e un apartament, o casã, un centru, pentru triaj. Acolo vin aceste situatii din comunitate: fie cã este vorba despre copii ai cãror pãrinti sunt în aceastã situatie (diagnosticati cu COVID-19 si în situatie de a fi ambii spitalizati, n.r.) sau copii luati de pe stradã si despre care nu stii de unde vin, deci copii despre care nu ai context epidemiologic, ei intrã în aceastã zonã de triaj”, a explicat Turza. Aceasta a precizat cã „dacã si copilul este bolnav simptomatic, el merge direct pe zona medicalã. Si dacã este asimptomatic, el va intra într-o zonã de carantinare la DGASPC. Ar trebui ca DSP sã ia probe acelui copil, dacã va rãspunde la telefon, dar el intrã în izolare în aceste zone de triaj. Rãmâne în izolare 14 zile si, dacã nu se confirmã testul, este mutat cãtre celelalte zone din sistemul de protectie a copilului. Momentan nu avem contaminati în centrele noastre, dar este o situatie foarte dificilã. Presiunea pe sistemul de protectie si servicii sociale este uriasã si, în absenta echipamentelor de protectie, a achizitiilor, a sprijinului din partea autoritãtilor locale, pentru acesti oameni care sunt în prima linie situatia e foarte complicatã. Procedural, ne-am organizat la limita umanului. Sunt 24 din 24 de ore în contact cu directorii de DGASPC, dar sunt sute de servicii în tarã în contact direct cu oameni: sute de centre de bãtrâni, de copi cu dizabilitãti, de adulti cu dizabilitãti. Oamenii stiu cum sã actioneze, ceea ce este o noutate. Procedura am exportat-o cãtre ONU, ne-am documentat, a fost o muncã de documentare teribilã, inclusiv am fãcut rost de planurile din Wuhan, pentru ca oamenii sã fie pregãtiti pentru cele mai negre situatii. Dar sunt pregãtiti procedural, dar tie îti trebuie si resursa si dacã tu nu ai echipamente de protectie si nu ai dezinfectant, faci procedura fãrã niciun scut”, a declarat presedinta Autoritãtii pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitãti, Copii si Adoptii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.