spot_imgspot_img
11.3 C
Vaslui
23-apr.-2024

Criza deschide larg chinezilor porțile Europei

- Advertisement -

Miliardele promise de Beijing statelor europene aflate în pragul colapsului transformă „bancherul americanilor“ în „finanțatorul europenilor“. Ce câștigă China din acest joc?

Multe dintre statele europene îngenuncheate de criză au făcut apel la ajutorul Chinei, țara cu cele mai mari rezerve valu­tare din lume. Vizite după vizite și declarații de prietenie și susținere fără precedent au loc între președinți și premieri europeni și omologii lor chinezi. După ce, în urmă cu doar trei ani, europenii impuneau plafoane fondurilor de investiții chineze deținute de stat, SAFE (State Administration of Foreign Exchange) și CIC (Chinese Investment Corporation). „Oficialii UE mi-au cerut ca investițiile noastre să nu depășească 10% din capital“ declara plin de sarcasm, în 2009, șeful CIC, Lou Jiwei.  Acum, lucrurile s-au schimbat radical.

PIIGS salută calul troian Made in China

Denumite generic PIIGS, statele considerate de analiști a fi cel mai aproape de un posibil colaps economico-financiar (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia și Spania) au întâmpinat cu brațele deschise atât pe oficialii chinezi, cât și investițiile promise de aceștia. Grecia a fost prima țintă a Chinei pe continent. Marea Republică Populară a decis să facă din această țară greu încercată o poartă de intrare în Europa Centrală și de Est (ECE) pentru produsele Made in China.

Compania de stat chineză COSCO a semnat un acord pe 35 de ani pentru închirierea facilităților celui mai mare port european de pasageri, Pireu. Promisiunea chinezilor? Până în 2015, portul va putea prelua 3,7 milioane de containere anual, față de 800.000 în prezent. În plus, băncile chineze au pus la dispoziția companiilor maritime elene 267,8 milioane USD pentru achiziționarea de noi nave. Cu o condiție: vapoarele să fie fabricate în China. Premierul Wen Jiabao a promis și un fond de cinci miliarde de dolari, destinat companiilor din Grecia, pentru investiții.

O situație similară poate fi întâlnită în Irlanda, unde chinezii vor să demareze construirea unui imens centru expo­zi­țional și de conferințe. Ca urmare, orașul Athlone va deveni un soi de portdrapel al industriei chineze, care își va putea prezenta astfel produsele în singurul stat anglofon din Zona Euro. În Portugalia, capitalul chinezesc și-a stabilit drept țintă energiile regenerabile.

Gigantul China Power International are în plan preluarea unei părți din compania locală EDP, pentru ca apoi, împreună cu aceasta, să investească în parcuri eoliene și solare. Și italienii au îmbrățișat ajutorul chinez. După ce a scăldat Colosseumul în lumină roșie cu ocazia vizitei premierului Wen Jiabao, Berlusconi așteaptă acum ca acesta să-și dea acordul pentru cumpărarea de obligațiuni ale guvernului de la Roma și să sprijine dublarea schimburilor comerciale dintre cele două țări până în 2015.

Frate cu Beijingul, până trecem criza

Departe de a fi doar ajutoare dezinteresate, investițiile chineze în statele europene sunt menite să sprijine intrarea produselor chineze în Europa, dar și să asigure autorităților de la Beijing un sprijin în cadrul conferințelor mondiale care au pe agendă politici de mediu, economice sau militare. Conform Newsweek, și alte state tânjesc după ajutorul chinez: Belgia a tras nădejde că Geely va cumpăra fabrica Opel din Antwerp, după cum reprezentanți români, polonezi, unguri, sârbi și bulgari bat tot mai des la porțile guvernului chinez solicitând investiții. Deși Germania și Franța nu văd cu ochi buni implicarea Chinei în soluționarea crizei din Europa, echilibrul temporar pe care banii „noului bancher european“ l-ar putea asigura monedei euro, după modelul american, fac ca guvernele acestor state să accepte tacit ajutorul Chinei.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.