spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Crizã în sistemul sanitar vasluian: sapte comune nu au medic de familie

- Advertisement -

PROBLEME… Situatie îngrijorãtoare în sistemul medical din judet, dupã ce numãrul comunelor fãrã medic de familie creste de la o lunã la alta. Astfel, dupã Coroiesti, Mãlusteni, Pochidia si Fruntiseni, alte trei localitãti au rãmas fãrã specialisti în medicina primarã. Este vorba despre Ciocani, Bogdãnita si Albesti.

Medicii de familie reprezintã o treime din numãrul medicilor din România, dar primesc sume infime de la buget pentru servicii medicale si pentru functionarea cabinetelor. Finantarea în 2019, asa cum aratã acum bugetul, va arunca medicina de familie în crizã. În plus, medicina de familie a devenit neatractivã pentru tinerii specialisti, care aleg sã nu intre în sistemul românesc. Pentru o functionare corectã, demonstreazã datele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, ar fi necesarã alocarea unui procent de cel putin 9% din Fondul Unic al Asigurãrilor Sociale de Sãnãtate. Doar cã la ora actualã procentul alocat medicinii de familie nu depãseste 6% din totalul fondurilor alocate sãnãtãtii. Asta înseamnã mai putin de jumãtate din media europeanã de 13%. Banii ar permite astfel doar desfãsurarea activitãtii curente a cabinetelor medicale, fãrã dotare suplimentarã cu aparaturã, renovãri sau alte investitii. În plus, veniturile personalului medical din asistenta primarã sunt si cu jumãtate mai mici decât cele ale medicilor si asistentilor care lucreazã în spitale sau alte domenii ale sistemului public de sãnãtate.

Comunele vasluiene, tot mai neatractive pentru medicii de familie

Statistica aratã cã numãrul localitãtilor fãrã niciun medic de familie sau cu mai putini decât ar fi necesari este în crestere în România. Potrivit Societãtii Nationale de Medicinã Familie existã aproximativ 500 de asemenea localitãti. În judetul Vaslui se cautã medici cu specialitatea medicinã de familie, dornici sã îsi înfiinteze un cabinet medical într-o zonã cu deficit de medici. În prezent existã un numãr de sapte localitãti din mediul rural fãrã medic de familie, titular pe dispensarul din centrul comunei: Albesti, Bogdãnita, Coroiesti, Fruntiseni, Ciocani, Mãlusteni si Pochidia. Pânã la ocuparea posturilor de medici de familie în comunele mentionate, autoritãtile au dispus solutii tranzitorii. Prin urmare, persoanele din aceste comune au posibilitatea sã se înscrie pe listele medicilor de familie din localitãtile din proximitate. În plus, în câteva dintre aceste localitãti au fost deschise puncte de lucru, cu program restrâns.

Salariile din spital, magnet pentru specialistii din medicina primarã

Tot mai multi medici de familie lasã munca din mediul rural si emigreazã cãtre spitale, unde salariile sunt si de trei ori mai mari. Potrivit representantilor Colegiului Medicilor, venitul brut al unui medic de familie este de în jur de 15.000 de lei. „Acest venit brut include, pe lângã venitul medicului, atât cât mai rãmâne, salariul asistentului medical cu tot ce înseamnã impozite, dãri cãtre stat, cheltuieli de functionare curentã, dotare, investitii eventual, consumabile, servicii de curãtenie, servicii informatice, servicii contabile si tot ceea ce înseamnã functionarea. În general, aceste cheltuieli directe si indirecte se ridicã în acest moment la 58 – 60% din acest venit brut încasat de cabinet denumit furnizor de servicii”. Asta înseamnã cã un medic de familie din judetul Vaslui are un venit net de 6000-7000 de lei, în timp ce un medic care munceste în spital ridicã lunar si 20.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.