spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Cu cinema si teatru de varã, Husiul vrea capitalã culturalã!

- Advertisement -

ENTUZIASM… Dupã finantarea obtinutã de primarul Ioan Ciupilan, pentru reabilitarea si modernizarea cinematografului “Dacia”, husenii sperã ca în orasul lor sã fie refãcut si teatrul de varã, care, odinioarã, exista în parcul “A. I. Cuza”. Primarul Ciupilan a promis cã obiectivul va fi construit, în zona “Recea”, unde ar fi loc destul pentru o scenã mare, dar si pentru o mie, douã de spectatori. “Husiul este al doilea oras din tarã, dupã Fãlticeni, la numãrul de personalitãti pe care l-a dat în domeniul culturii”, spunea eminescologul Theodor Codreanu. Asadar, investitiile în obiective care sã reanimeze viata culturalã a urbei trebuie sã devinã prioritare. Termenele concrete pentru începerea si finalizarea lucrãrilor la modernizarea cinematografului “Dacia” urmeazã a fi avansate.

Vestea cã cinematograful “Dacia”, situat în centrul municipiului Husi, va fi reabilitat, a stârnit entuziasm. Primarul Ciupilan a sustinut cã a primit “undã verde”, pentru finantarea în valoare de nu mai putin de 11,8 milioane de lei. Cu acesti bani, clãdirea care este în paraginã, va fi transformatã, spun oficialii, într-unul din cele mai moderne cinematografe din tarã, atât ca aspect, cât si ca dotãri. Vechiul cinematograf “Dacia” a fost înfiintat în 1983 si a fost prevãzut cu douã sãli, ambele având aproape 500 de locuri. Sala A avea 300 de locuri, iar sala B, 180 de locuri. Dupã Revolutie, proiectiile cinematografice au cunoscut un trand descendent, iar în jurul anilor 2000, deja clãdirea, transformatã în discotecã ori improvizatã pentru spatii comerciale, intra într-un proces avansat de degradare. Interioarele au fost de-a dreptul devastate, spatiile au devenit insalubre, iar locatarii din zonã s-au plâns de multe ori de faptul cã în incinta imobilului se adunã rozãtoarele, printre mormane de gunoaie. Pentru reabilitarea cinematografului au fost, de asemenea, multe vorbe risipite si în Consiliul Local, unde executivul si Opozitia îsi disputau fiecare initiativa refacerii acestui obiectiv cultural necesar în oras. În cele din urmã, pe 20 iunie 2019, primarul Ciupilan a anuntat cã a obtinut finantarea de 11,8 milioane de lei, iar, în curând, lucrãrile de modernizare vor începe.

Acuzat de liberali cã nu sustine cultura, Ciupilan îsi ia revansa: “nu mã puteam duce la cinema în cizme de cauciuc, nu?”

“Mi-am luat o piatrã de pe inimã”, ar fi exclamat primarul Ioan Ciupilan, în momentul în care a primit si ultimul aviz, pentru finanatarea cinematografului. Reactia vine pe fondul criticilor pe care liberalii din Consiliul Local le-au formulat frecvent la adresa sa, în privinta abandonãrii culturii locale. Acuzat cã e nepãsãtor fatã de obiectivele culturale din oras, Ciupilan se pare cã vrea sã demonstreze contrariul. “Eu nu puteam sã mã duc la teatru de varã sau la cinematograf, încãltat cu cizme de cauciuc, da? A trebuit sã mã ocup de strãzi, ca sã punem asfalt pe ele; a trebuit mai întâi sã realizãm niste standarde de infrastructurã, apoi sã mã gândesc la celelalte. Acum, dacã facem cinematograful, cã sunt bani, vom merge cu pantofi, frumos, pe asfalt, la un film. Dorinta mea este sã fac acest cinematograf sã fie unul dintre cele mai moderne. Si oamenii sã vinã aici searã de searã”, a spus primarul Ioan Ciupilan.

Dacã fãceam în centru, trebuia sã mutãm blocurile”

Despre teatrul de varã, primarul Ciupilan a spus cã acesta va fi construit printr-o finantare europeanã. Teatru de Varã va fi amplasat lângã parcul de la Recea, situat la intrarea în municipiul Husi, dinspre Albita. Demersurile pentru atragerea acestor fonduri sunt în curs, spun oficialii, însã, pânã atunci, s-a dezbãtut ideea locului unde se doreste a fi înfiintat Teatrul de Varã. Consiliera Cãtãlina Popa a cerut sã i se explice de ce se face un teatru într-o margine de oras. “Eu am încercat sã aflu de la cetãteni si lumea s-a crucit sã afle asa ceva. Nu se poate gãsi un spatiu aici, chiar pe vechiul amplasament, unde era înainte Grãdina de Varã? Cine se duce la Recea?”, a întrebat consiliera Popa. Angajatii Primãriei, care se ocupã cu proiectele europene, au explicat: “În primul rând, cã acest lucru a fost precizat în Strategia de Dezvoltare Localã, supusã dezbaterii publice. Iar locul a fost ales chiar la propunerea cetãtenilor. Apoi, trebuie sã stiti cã sunt niste norme recente, care se impun, pentru astfel de constructii, unde se adunã multi oameni, norme de sigurantã, de securitate. Acolo, la Recea este spatiu suficient si sunt îndeplinite normele. Dacã fãceam în centru, trebuia sã mutãm blocurile din oras, ca sã asigurãm suprafata impusã, la data finantãrii. Dacã nu îndeplinesti anumiti parametrii, nu primesti finantare”, au explicat reprezentatii Primãriei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.