|

Cui va rãmâne Fanfara Rotaria a profesorului Tãlmaciu?

GENEROS…Disparitia profesorului Romeo Tãlmaciu a lãsat un gol imens în sufletele tuturor vasluienilor. A plecat la Dumnezeu “un profesionist desãvârsit”, “unic în tarã”, care a transformat “sute de elevi în Oameni, cu pasiune, dãruire si har”. Romeo Tãlmaciu nu a impresionat doar prin talent muzical, ci si prin faptul cã a salvat din sãrãcie zeci de copii necãjiti pe care i-a învãtat sã cânte, pentru cã “niciodatã nu vor muri de foame dacã vor sti sã cânte la un instrument”. Vasluienii îl plâng si se întreabã în acelasi timp ce se va întâmpa cu Fanfara Rotaria. Cine va duce mai departe visul profesorului Romeo Tãlmaciu? Existã o persoanã care sã întruneascã toate calitãtile necesare pentru a continua cu aceeasi dedicare si care va putea tine stacheta sus? Cel putin deocamdatã, din informatiile oferite de Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor Vaslui, de copiii fanfarei se vor ocupa colegii de la Palat si, probabil, profesorii de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri”, însã pe termen lung, nu se stie nimic concret. Fiul cel mic al prof. Romeo Tãlmaciu, Codrin, venit acasã sã îsi conducã pãrintele pe ultimul drum, pentru cã a simtit cã asta si-ar fi dorit tatãl sãu, va dirija astãzi Fanfara, care va cânta în cadrul unui eveniment programat în urmã cu mai mult timp. Desi este un tânãr foarte talentat, iar multi concetãteni credeau cã va cãlca pe urmele tatãlui sãu, acesta a ales un alt drum, fiind student la Academia de Politie.

Potrivit apropiatilor, Codrin a terminat clasa a XII-a anul acesta. Cântã la trompetã si a sustinut examen la Conservator. A fost admis, dar visul sãu este sã devinã om al legii, asa cã a dat examen si la Academia de Politie. A trecut cu brio de teste, astfel cã în prezent acesta se pregãteste pentru o carierã în politie. Codrin a venit acasã sã îsi conducã tatãl pe ultimul drum. Si pentru cã a simtit cã pãrintele sãu si-ar fi dorit acest lucru, tânãrul va dirija astãzi Fanfara Rotaria în cadrul unui spectacol pe care formatia îl va sustine la împlinirea a jumãtate de veac de activitate a Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Duminicã, 18 noiembrie, zi în care va avea loc înmormântarea, cortegiul funerar se va opri si la Palatul Copiilor. Acolo vor fi prezenti membrii Fanfarei Rotaria de ieri si de azi pentru a-i aduce un ultim omagiu, iar dirijor va fi tot Codrin. Foarte afectati de aceastã despãrtire sunt si membrii fanfarei, care plâng dupã mentorul lor. Chiar dacã acestia îsi doresc sã continue activitatea, pentru cã sunt foarte uniti, asa cum i-a învãtat prof. Romeo Tãlmaciu sã fie, viitorul formatiei este incert. Potrivit Mirelei Nistoroschi, o perioadã de timp de Rotaria se vor ocupa colegii de la Palat si, probabil, profesorii de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” Vaslui, însã pe termen lung, nu se stie nimic concret.

Un om sufletist, care a salvat zeci de copii din sãrãcie

Povestea profesorului Romeo Tãlmaciu este foarte complexã. Despre premiile obtinute au curs râuri de cernealã. Nu multi stiu însã cã în spatele profesionistului era si un om cu un suflet mare, care a salvat si a ajutat zeci de copii sãraci. A fãcut lumea mai frumoasã si mai bunã nu doar prin muzicã, ci si prin grija si iubirea pe care le-a purtat-o elevilor sãi. Cei care l-au cunoscut povestesc cum Romeo Tãlmaciu strângea copiii necãjiti din satele vasluiene si îi învãta sã cânte la instrumente de suflat. Acest aspect a impresionat-o profund pe Aurina Petrea, reporter România TV. “Le spunea cã niciodatã nu vor muri de foame dacã vor sti sã cânte la un instrument, cã îsi vor putea câstiga singuri pâinea. Le aducea haine de acasã, de la bãietii lui. Vorbea pentru copii sã fie cazati la internat, la <<Stefan Procopiu>> si la <<Ion Mincu>>, iar în fiecare searã trecea pe acolo, îi verifica si le ducea pâine si salam”, a declarat Aurina Petrea. Aceste informatii i-au fost împãrtãsite chiar de Romeo Tãlmaciu, în urmã cu mult timp. “Într-un an, în cadrul unui proiect demarat de Realitatea TV în care am fost implicatã, au fost donate laptopuri copiilor necãjiti dar cu rezultate bune, din toatã Moldova. Domnul profesor m-a sunat si mi-a zis cã avea doi copii exceptionali, care proveneau din familii sãrace. Actiunea fusese demaratã, iar laptopurile erau deja împãrtite, solicitarea venise prea târziu. Totusi, eu am transmis cã as mai fi avut nevoie pentru doi copii, iar Realitatea a suplimentat numãrul laptopurilor. Doi frati din Valea Mare- Ivãnesti au primit pentru prima datã, un laptop. Atunci mi-a povestit despre toate lucrurile frumoase pe care le fãcea pentru copii”, a adãugat Aurina Petrea. Multi dintre elevii îndrumati de prof. Romeo Tãlmaciu sunt în prezent oameni realizati.

Mesajele colegilor

Colegii de la Palatul Copiilor Vaslui si de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” Vaslui sunt devastati de disparitia profesorului Romeo Tãlmaciu, omul pe care Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor, l-a descris ca fiind “o mare valoare”, “unic la nivel national”. Datoritã talentului sãu era apreciat si în strãinãtate, fiind frecvent invitat alãturi de fanfarã la cele mai prestigioase concursuri si festivaluri din Europa. “O viatã de om închinatã carierei. Si-a iubit foarte mult familia, dar mereu pe primul plan a fost muzica. A murit la datorie”, a spus, cu regret, Mirela Nistoroschi. “Domnului Profesor Romeo Tãlmaciu, cu enorm regret pentru stingerea timpurie, îi aducem multumiri pentru tot ce ne-a învãtat si a fãcut într-o viatã scurtã, dar atât de realã, de plinã, cu atâtea si atâtea realizãri, greu de cuprins în cuvinte. Îi multumim pentru sutele de elevi pe care i-a transformat în Oameni, cu pasiune, dãruire si har. Îi suntem recunoscãtori pentru cã si-a ajutat toti colegii sã tindã spre ceea ce el a fost, cu modestie si naturalete: un PROFESIONIST DESÃVÂRSIT! Suntem norocosi de a fi cunoscut un Om pentru care nu au existat limite, nici imposibil sau îndoialã – PROFESORUL ROMEO TÃLMACIU. Multumim pentru carisma, muzica si amintirile minunate, de neuitat! Pentru toate acestea si pentru multe altele, multumiri si drum lin, MAESTRE!”, este mesajul colectivului Scolii Gimnaziale “Vasile Alecsandri” Vaslui.

Premiul “Romeo Talmaciu” la Festivalul Fanfarelor

SPECIAL…Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, a anuntat în mediul on-line cã anual, la Festivalul Fanfarelor, va dãrui un premiu în memoria profesorului. “Romeo Talmaciu, sirul imens de aprecieri pe care le-ai provocat în scurta-ti trecere prin astã via, familiei, elevilor, pãrintilor lor, colegilor tãi, prietenilor, celor care iubesc muzica alãmurilor, îmi determinã nevoia unei recunoasteri permanente a tot ceea ce ai însemnat pentru noi. În fiecare an, la Festivalul fanfarelor, Centrul Creatiei Populare Vaslui va oferi un premiu care-ti va purta numele. Premiul de excelen <<Romeo Talmaciu>> va ajunge în posesia unui tânãr care-si va dovedi mãestria interpretativã. Multumim pentru tot, prietene!”, a postat Lucian Onciu.