spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Culmea sărăciei: să câştigi la loto, dar să n-ai bani să-ţi ridici premiul

- Advertisement -

Comuna Lungani primeşte fonduri pentru construirea sediului Primăriei, dar bugetul e prea sărac ca să suporte costurile documentaţiei tehnice.
Prin Planul Naţional de Dez­vol­tare Locală, Guvernul s-a îndurat şi de una dintre cele mai să­race comune ieşene, al cărei sediu de primărie mai are puţin şi se dărâmă singur. Proiectul de construire a noului sediu, cu o va­loare de 2,7 milioane de lei, este singurul aprobat pentru comuna Lungani. În etapa trecută a programului, comuna beneficiase de şase proiecte, cu o valoare totală de peste trei ori mai mare, care au fost realizate integral (construirea sau reabilitarea unor instituţii şco­lare, asfaltarea unui drum comunal şi finalizarea sistemului centralizat de alimentare cu apă pentru cele patru sate ale comunei).
Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea administraţia comunei este „celebră“ pentru halul de degradare în care se află. Odată ajuns în faţa Primăriei, ai senzaţia că timpul s-a oprit nu în secolul trecut, ci a rămas în cel al Micii Uniri, al obţinerii Independenţei de stat şi al dezrobirii ţiganilor. Clădirea care adăposteşte administraţia comunei a fost construită în 1864 de către bo­ierul Constantin Cerchez. Dincolo de zidurile cră­pate şi scorojite, se mai poate ghici strălucirea fostului conac pe care urmaşii boierului l-au vândut conducerii comunei cu 90.000 de euro. Ultima tranşă, de 40.000, a venit de la Liviu Dragnea – spun şefii comunei, cu oarecare mân­drie. Asta s-a întâmplat în 2016, la doi ani după ce actualul lider al PSD a vizitat Lunganii.

După ce fostul conac, a intrat în proprietatea administraţiei lo­cale, şefii comunei au încercat să îl renoveze – lucru pe care nu l-au reuşit nici într-un an de zile. „Facem în funcţie de câţi bani avem“, spune viceprimarul Ion Corobuţă. „Bu­getul e aşa cum e. Cine vine la primărie să plătească impozite, când nu are ce pune pe masă?“ Lungani e comuna cu cele mai mari plăţi în baza legii venitului minim garantat. Numai anul trecut, în baza dosarelor aprobate de autoritatea locală, au fost făcute plăţi de 1,8 milioane lei către un număr mediu lunar de 363 de be­neficiari. Banii pentru noul sediu al Primăriei nu sunt, nici ei, sută la sută motiv de bucurie. Costurile avizelor de construire şi toate celelalte studii şi documente trebuie suportate din bugetul local, iar ele se apropie de 100 de mii de lei, mai spune vicele, cu speranţa încă unui ajutor financiar din afară. Dacă nu se vor găsi banii necesari până în septembrie, când trebuie semnat contractul la Bucureşti, proiectul „îngheaţă“, însă fondurile se păs­trează – la fel cum s-a întâmplat cu jumătate din suma alocată Iaşului în prima etapă a PNDL, respectiv cu 323 de mi­lioane de lei, potrivit preşedintelui CJ, Maricel Popa. Până la clarificarea situaţiei, în sediul Primăriei Lungani va continua să plouă, iar acoperişul are noroc de copacii din jur, care mai atenuează forţa vântului.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/culmea-saraciei-sa-castigi-la-loto-dar-sa-n-ai-bani-sa-ti-ridici-premiul–165536.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.