spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Cum a “îngropat” Mihalachi un milion de euro!

- Advertisement -

Am intrat în posesia documentelor secrete de la CJ

BÃIETI DESTEPTI La Vaslui, pe timpul în care Vasile Mihalachi era presedintele Consiliului Judetean, s-au semnat douã contracte controversate, prin care milioane de euro din banii Uniunii Europene s-au “topit” în conturile unor firme controlate de greii PSD. Unul dintre acestea, de aproape un milion de euro, a fost semnat de Mihalachi cu Dan Ionut Rizea, prin firma XOR IT Systems. O firmã apãrutã peste noapte, cu tot felul de ramificatii în off-shore-uri de prin Cipru, pe care nicio institutie a statului român nu s-a grãbit sã o verifice, a primit aproape 1 milion de euro pentru implementarea unui proiect de management al deseurilor solide. O firmã despre care nu s-a scris mai nimic si care, totusi, a cheltuit mii sau zeci de mii de euro pe tot felul de campanii de informare, actiuni despre care presa localã nu are informatii concrete pe ce s-au dus acei bani. La trei ani si jumãtate de la semnarea contractului cu firma din Bucuresti – contractul e semnat pe 40 de luni – se poate spune cã din punctul de vedere al mediatizãrii actiunilor din acest proiect vast nu s-a fãcut mai nimic. Nici acum, desi s-au dat bani grei pentru mediatizarea si popularizarea proiectului, vasluienii nu stiu care e rolul acestui mega proiect denumit “Sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui”, ceea ce înseamnã cã XOR IT Systems a încasat degeaba banii pe campaniile de informare.

Înainte de a fi ridicat de procurorii DNA, Marian Vanghelie avea sã facã o declaratie interesantã: “Ponta este cel mai corupt prim-ministru pe care l-a avut România. A avut dreptate Bãsescu. Ponta intervine personal la primari si presedintii de Consilii Judetene pentru contractele lui Ghitã. De exemplu, vã dau un caz concret: la Consiliul Judetean Vaslui, Ponta a intervenit personal si o firmã de-a lui Ghitã a obtinut 8 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro, pentru o consultantã din bani europeni, fãrã licitatie. DNA poate verifica foarte usor acest lucru. Sigur Ponta va face puscãrie”. Este vorba de XOR IT Systems, o piesã în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia lui Sebastian Ghitã, dar si de Fichtner Enviroment SRL, care ar fi primit milioane de lei de pe urma semnãturilor fostului presedinte CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, pe contractele de achizitie. Societatea XOR IT Systems a reprezentat o piesã importantã în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia deputatului Sebastian Ghitã, aspect sesizat si de inspectorii ANAF în 2011, cu ocazia unui control încrucisat care s-a lãsat cu sesizãri la DNA si Oficiul pentru Spãlarea Banilor. În timp, firma XOR IT Systems si-a schimbat numele în Expert One Research, însã asta nu a împiedicat-o sã “înghitã” în continuare fonduri de ordinul sutelor de mii de euro, în judetul Vaslui, din banii Uniunii Europene. Conform contractului, din momentul în care si-a schimbat titulatura, XOR IT Systems trebuia sã “beneficieze” si de rezilierea contractului, pentru cã la articolul 33 “Încetarea contractului de servicii din initiativa Autoritãtii Contractante (este vorba de institutia Consiliului Judetean, n.r.)” se prevedea, la punctul j cã aceasta poate si trebuie sã se facã dacã “are loc orice modificare organizationalã care implicã o schimbare cu privire la personalitatea juridicã, natura sau controlul Prestatorului (firma XOR IT Systems, n.r.), cu exceptia situatiei în care asemenea modificãri sunt înregistrate într-un act aditional la Contractul de servicii”.

Cum a mintit Ghitã poporu’ cu contracte fantomã!

Suntem în mãsurã, în acest moment, sã arãtãm opiniei publice în ce hal au fost jecmãnite fondurile UE, cu largul sprijin al conducerii Consiliului Judetean si al celor pusi sã apere legea în acest judet. Conform caietului de sarcini, firma controlatã de deputatul Ghitã trebuia sã se ocupe de diverse actiuni cu caracter informativ, lucru care nu s-a întâmplat, desi a primit pentru asta în jur de 1 milion de euro. Iatã si douã dintre obiectivele pe care XOR IT Systems trebuia sã le realizeze si care, din ceea ce stim pânã acum, nu s-au fãcut aproape deloc: “o campanie eficientã de informare si constientizare publicã privind Sistemul Integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui implementatã”; “public informat în legãturã cu gestionarea deseurilor (în special colectarea separatã a deseurilor biodegradabile si a celor de ambalaje)”. Putem spune, fãrã teama de a gresi, cã nici 1% din populatia judetului nu stie la ora aceasta ce presupune acest sistem integrat de management al deseurilor solide în judetul Vaslui, cu toate cã s-au încasat bani frumosi pe campaniile de informare-fantomã. Pe pagina www.simdsvs.ro, despre care probabil mai nimeni nu a auzit pânã acum, la sectiunea “Evenimente” regãsim o stire de la semnarea unor contracte la nivel national, o altã stire de la semnarea contractului la Rosiesti, în 17 ianuarie 2013, plus o sumã de materiale de presã, nicidecum campanii ale firmei lui Ghitã, prin care populatia judetului sã stie ce se va întâmpla la finalizarea gropii de gunoi de la Rosiesti. Suntem tare curiosi sã vedem ce facturi pentru mediatizare si campanii de informare au emis oamenii deputatului, câtã vreme presa de la Vaslui nu a avut în lucru contracte de publicitate pe acest subiect. La fel de curiosi am fi sã vedem câte din obiectivele generale ale proiectului de management al deseurilor solide, de care era rãspunzãtoare compania XOR IT Systems, s-au realizat. Iatã ce continea, în linii mari, proiectul: construirea depozitului de la Rosiesti (prima celulã si instalatii auxiliare), inclusiv proiectarea, constructia si punerea în functiune a statiei de sortare si a statiei de tratare a levigatului; construirea a 3.089 platforme unitare pentru amplasarea containerelor (la 86 de unitãti administrativ- teritoriale, ar fi însemnat o medie de 40 de platforme pe fiecare comunã, oras sau municipiu, ceea ce nu s-a realizat!, n.r.), construirea a 1.056 platforme unitare pentru amplasarea containerelor de colectare a deseurilor reciclabile (la fel, nu s-a realizat deloc acest numãr de depozite, din informatiile din teren, n.r.), construirea a patru statii de transfer, închiderea, acoperirea si reabilitarea amplasamentelor existente la Husi, Negresti si Bârlad. Toate lucrãrile trebuiau sã se facã sub supravegherea unui consultant supervizare, plãtit cu bani grei, cel care ar fi trebuit sã semneze toate documentele cã lucrãrile s-au executat întocmai si conform cu contractul. Dar, oare asa o fi?

Cât tupeu: firma XOR IT Systems trebuia sã ajute Consiliul Judetean la implementarea proiectului. Pentru ce mai plãtim salariatii CJ, în acest caz?

“Având în vedere complexitatea proiectului, care necesitã solutionarea la un nivel ridicat a diverselor probleme tehnice si financiare este imperios necesar asigurarea unui management adecvat. Prestatorul (XOR IT Systems, firma lui Ghitã, n.r) va actiona în calitate de Consultant Management pentru a oferi Autoritãtii Contractante (Consiliul Judetean Vaslui, n.r.) sprijinul managerial necesar pentru implementarea cu succes a proiectului”, se aratã în caietul de sarcini. Adicã, Consiliul Judetean, unitate cu peste 100 de salariati, specializati în tot felul de domenii de activitate, nu se putea descurca de unul singur si trebuia sã vinã o firmã din Bucuresti sã punã umãrul pentru a urni “bolovanul”, a se citi proiectul în întregime. În fata unei asemenea declaratii scrise, te întrebi ce rost mai au angajatii unei institutii de talia Consiliului Judetean, dacã este nevoie sã vinã o firmã din Bucuresti sã asigure “sprijinul managerial necesar pentru implementarea cu succes a proiectului”. Partea cea mai interesantã, care ar fi trebuit sã aibã impactul cel mai puternic, este legatã de campaniile pe care firma XOR IT Systems trebuia sã le facã, respectiv o campanie generalã de informare si constientizare publicã si o campanie specificã de informare. Iatã cum explicã firma care a primit 1 milion de euro aceastã campanie: “Majoritatea locuitorilor din zonele rurale nu au beneficiat deloc de un serviciu de colectare a deseurilor si s-au obisnuit sã ducã deseurile generate la groapa de gunoi localã sau la un loc ilegal de depozitare a deseurilor. Se asteaptã ca acestia sã-si schimbe comportamentul pe viitor”. Bonus: “Consiliul Judetean Vaslui va fi punctul central de primire si diseminare a informatiilor, ca atare este posibil a se folosi reteaua sa de diseminare”. Ce înseamnã asta, citind dincolo de rânduri? Cã firma din Bucuresti, firmã de casã a PSD, a primit 1 milion de euro pentru tot felul de campanii, bani care probabil cã au ajuns în tot felul de pusculite de partid, în timp ce “reteaua de diseminare a Consiliului Judetean” trebuia sã-si facã treaba si sã facã vestitele campanii de informare. Ce este aceastã “retea de diseminare”? Reteaua de partid a PSD, respectiv cei 70 de primari social-democrati si sutele de consilieri locali, cu care firma lui Sebastian Ghitã si-a propus sã facã campaniile de informare în judet. Asta, reamintim, în ciuda faptului cã s-au raportat la UE cheltuieli de mii si zeci de mii de euro pe campaniilor de popularizare a proiectului, sume total mincinoase.

XOR IT Systems, o firmã de partid, care a câstigat milioane de euro din afacerile cu statul

OFFSHORE…Compania XOR IT Systems, la momentul semnãrii contractului cu CJ Vaslui, avea sediul în Bucuresti. „Actionarii XOR IT Systems sunt firmele Olionvest Holdings LTD (din Cipru) cu 61% din actiuni, Cardiplan Investments LTD (Cipru) – 24% din actiuni si Rizea Dan-Ionut – 15% din actiuni. (…) HotNews.ro a arãtat cã, din mai multe înregistrãri din Monitorul Oficial din anii 2009 si 2010, reprezentantul legal al celor douã firme cipriote actionare la XOR IT Systems este Bogdan Padiu, actualul director general al Teamnet International, o firmã din grupul Asesoft, care este controlat de omul de afaceri Sebastian Ghitã, patronul România TV si un apropiat al premierului Victor Ponta” (conform unui articol publicat de hotnews.ro). Grupul Naspers a cumpãrat 70% din actiunile eMag, cel mai mare retailer online din România. Grupul a cumpãrat toate actiunile lui Sebastian Ghitã (circa 40,3%) si câte o jumãtate din titlurile lui Iulian Stanciu (peste 20%) si Radu Apostolescu (peste 8%), potrivit unor informatii de pe piatã. Numai în 2012, atunci când se semna contractul cu Consiliul Judetean Vaslui, controlat de PSD, firma lui Ghitã, apropiat al lui Ponta în acel moment, câstiga mai multe contracte finantate de statul român sau UE, în valoare de aproximativ 6,5 milioane euro. Devine evident cã deputatul-ex PSD venea la pont în judetele conduse si controlate de social-democrati, gen Vaslui, în care i se puneau imediat la dispozitie sume imense, fãrã nicio justificare, aproape.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.