spot_imgspot_img
13.4 C
Vaslui
25-apr.-2024

CUM ŢI SE FURĂ banii DE PE CARD

- Advertisement -

De la 0 la 0,25% pentru retragerea de numerar de la bancomatele proprii şi de la 0 lei la 0,5 euro pentru interogarea soldului, băncile din România practică diverse comisioane pentru cardurile de debit standard. Cele mai mari bănci se dovedesc şi cele mai hrăpăreţe, unele frizând cu lăcomia exagerată când cer 2,2 lei pentru a spune clientului câţi bani are în contul curent.

Până se afişează comisioanele la bancomat: Ce taxe practică băncile la cardurile de debit
ANPC a publiat un proiect de ordin în acest sens, aflat în dezbatere publică până pe 19 septembrie. Ordinul va intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce face foarte posibil ca acesta să îşi producă efectele abia de anul viitor.

Până atunci, ECONOMICA.NET vă prezintă comisioanele aferente cardurilor de debit standard pentru principalele bănci din România.

De regulă instituţiile de credit cu reţea de bancomate extinsă au şi cele mai mari comisioane pentru administrarea cardurilor şi conturilor curente şi pentru retragerile de numerar.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, folosind datele publicate de bănci pe site-urile proprii, UniCredit Ţiriac Bank, BCR, BRD şi Millennium Bank au cele mai mari comisioane pentru produsele de debit standard.

La o retragere lunară de 1.500 de lei, costurile anuale cu administrarea şi comisionul de retragere ajung până la 220 de lei pe an, în cazul UniCredit, şi la aproximativ 100 de lei pe an în cazul celorlale bănci menţionate.

BCR şi Bancpost practică cel mai mare comision pentru retragerile de la bancomatele proprii, de 0,25% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 0,5 lei, respectiv 0,25 lei. Asta înseamnă 5 lei la fiecare 2000 de lei retraşi. Cele mai multe bănci practică un comision de 0,2% pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Românească are cea mai mare sumă minimă pentru retragerile din bancomatele sale: 2 lei. Asta înseamnă că orice retragere mai mică de 1000 de lei îl costă pe client mai mult decât comisionul de 0,2% aplicabil.
ING Bank, Banca Transilvania, Volksbank şi Intersa SanPaolo sunt singurele bănci din primele 17 care nu cer comision pentru retragerile de la bancomatele proprii.

Banca Transilvania este singura bancă ce nu percepe comisioane pentru administrarea contului curent şi a cardului (Visa Electron) şi pentru retragerile de numerar din reţeaua sa de ATM. De altfel, dacă luăm în calcul şi costurile cu retragerea de la bancometele altor bănci de 0,5% + 2,5 lei, aflate în media pieţei, rezultă că Banca Transilvania este cea mai ieftină bancă mare pentru cei care folosesc doar cardul de debit.

Pentru administrarea contului curent, costurile se ridică până la 7,5 lei/lună, în cazul UniCredit, media fiind în jurul a 2,5-3 lei lună.

Dacă băncile vor fi obligate să afişeze şi comisioanele de retragere de la ATM altor bănci, atunci clienţii s-ar putea să se răzgândească înainte să scoată banii, pentru că unele bănci practică comisioane imense, cu sume minime foarte ridicate.

Cel mai mare astfel de comision este practicat de BCR, care cere 1% din suma retrasă + 6 lei. La 200 de lei retraşi cu cardul BCR de la altă bancă, comisionul înseamnă 8 lei. UniCredit şi BRD au, de asemenea, comisioane de peste 1% din suma retrasă, şi praguri minime de 5 lei, respectiv 4 lei.

Când vine vorba de interogarea soldului, BRD iese în faţa plutonului, cu un comision de 0,5 euro (2,2 lei) la bancometele proprii şi 1 euro la bancomatele altor bănci. BRD este singura bancă cu comisioanele în euro.

Cei care încasează salariul în cont prin baza unei convenţii încheiate între anagajator şi bancă plătesc, de regulă, comisioane mult mai mici decât cele standard.

Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. http://www.economica.net/pana-afiseaza-bancile-comisioanele-la-atm-ce-taxe-practica-bancile-la-cardurile-de-debit_86703.html#ixzz3Brdz9Bi9

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.