|

Cursuri de prim-ajutor pentru elevii Liceului “Mihail Kogãlniceanu”

PROIECT… Mai multi elevi ai Liceului “Mihail Kogãlniceanu” învatã, zilele acestea, cum sã acorde corect primul ajutor în cadrul proiectului “Învatã sã ajuti!”, desfãsurat de Clubul IMPACT Temerar L.M.K. Primul curs a avut loc ieri, 21 mai, iar urmãtorul va avea loc joi, 23 mai, de la ora 14:00. Partenerul principal al proiectului este Crucea Rosie Românã, Filiala Vaslui, care va pune la dispozitie personal calificat si materiale specifice pentru sustinerea unui curs de prim-ajutor.

În anul scolar 2018-2019, membrii clubului, coordonati de profesoarele Mihaela Sârghi, Daniela Caliniuc si Mihaela Bahman, au aplicat proiectul „Învatã sã ajuti!”, organizat de Clubul IMPACT Temerar L.M.K. în cadrul programului Fundatiei Noi Orizonturi, proiect care a fost aprobat. Activitatea din cadrul proiectului „Elevi de serviciu în folosul comunitãtii” are scop educativ si orientativ pentru elevi. Acesta este un proiect de Service Learning sau „proiect de învãtare prin serviciu în folosul comunitãtii”, o metodã care faciliteazã învãtarea elevilor implicându-i în rezolvarea unei probleme din comunitatea lor. Sprijiniti de profesori, elevii identificã nevoile comunitãtii, dezbat solutii, se reunesc în jurul unui scop comun si actioneazã în comunitate. Astfel, ei învatã sã-si pãstreze calmul, sã actioneze conform nevoilor si sã transforme siguranta lor într-o prioritate.

“Elevii, astfel formati, vor constitui ulterior o resursã de informare”

Proiectul propus, „Învatã sã ajuti!”, constã în organizarea unor cursuri de informare si instruire a tinerilor cu privire la acordarea mãsurilor de prim-ajutor. De aceste cursuri vor beneficia atât elevii din învãtãmântul gimnazial, cât si cei din învãtãmântul liceal. De la fiecare clasã vor participa câte doi elevi la cursurile sustinute de instructorii de la Crucea Rosie, Filiala Vaslui. Elevii, astfel formati, vor constitui ulterior o resursã de informare, putând oferi ajutor în caz de nevoie si împiedicând un posibil incident. “Sperãm ca activitatea desfãsuratã sã îsi atingã scopul si sã stârneascã interesul, iar pe cei interesati îi asteptãm sã vinã în echipa noastrã pentru a face proiecte si activitãti împreunã”, a transmis profesoara Mihaela Bahman. „Consider cã având informatiile necesare, colegii mei vor deveni si ei mult mai constienti de starea lor de sãnãtate si vor fi mereu pregãtiti sã intervinã rapid, corect si eficient în diferite situatii”, spune Alina-Iulia, clasa a IX-a C, membru al Clubului Temerar L.M.K. Vaslui. „Problema pe care ne propunem sã o abordãm este aceea a tinerilor care nu primesc suficiente informatii si nici o instruire adecvatã pentru a interveni în situatii de urgentã, prin acordarea primului ajutor”, spune Florea Raluca-Elena, clasa a IX-a C, membru al Clubului Temerar L.M.K. Vaslui. Clubul IMPACT Temerar L.M.K. functioneazã la nivelul Liceului Teoretic “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui din anul 2014, perioadã în care membrii s-au implicat în multe proiecte propuse, aprobate, definitivate prin care au reusit sã lege prietenii si sã aducã zâmbete pe chipurile copiilor prin organizarea unor activitãti, dintre care am putea mentiona: oferirea unor echipamente sportive, strângerea de fonduri cu scopul renovãrii unei case pentru o familie cu mari dificultãti materiale.