|

Dacã esti slab calificat, ai mari sanse sã muncesti în Vaslui!

ANGAJÃRI…Pe mãsurã ce oamenii cu carte fug cât mai departe de judetul nostru, patronii angajeazã pe cine apucã. Persoanele slab calificate sau fãrã calificare sunt cele mai cãutate. Conform rapoartelor sãptãmânale de la AJOFM Vaslui, cele mai multe locuri de muncã disponibile se pliazã persoanelor fãrã studii de specialitate, angajatorii având cerinte minime când vine vorba de cine lucreazã pentru ei. Sãptãmânal, agentii economici prezintã oferta lor cu locurile de muncã libere, în evidentã iesind urmãtoarele posturi: ospãtar, zidar, tractorist, muncitori necalificati (în diverse domenii) etc. În acest timp exportãm tineri inteligenti, care aduc beneficii în alte judete sau în alte tãri, acestia nedorind sã se întoarcã la sãrãcia de acasa.

De câtiva ani încoace, piata muncii din judetul Vaslui trece prin schimbãri îngrijorãtoare. Din ce în ce mai multi tineri cu studii superioare aleg sã plece în alte judete sau în alte tãri. Acest “export” de tinere talente lasã patronii vasluieni fãrã o fortã de muncã, necesarã sã le permitã sã se extindã pe domenii mai lucrative. Astfel s-a ajuns ca în judetul nostru cei mai cãutati sã fie cei cu sau fãrã calificare. Ei reprezintã forta de muncã ieftinã, nu fac mofturi si rãmân în acelas loc chiar dacã salariile sunt derizorii, pentru cã se gândesc cã nu au unde sã se ducã. Din rapoartele prezentate sãptãmânal de cei de la Agentia Judeteanã pentru Ocuparea Fortei de Muncã (AJOFM) Vaslui, cele mai multe locuri de muncã oferite de agentii economici vasluieni sunt destinate persoanelor cu o minimã calificare: confectioner, zidar, tractorist, ospãtar, muncitor necalificat (în diferite domenii), vânzãtor, sofer (în diferite domenii) si femei de serviciu. Aceste posturi ocupã 80 la sutã din totalul locurilor de muncã prezente în ofertele transmise de AJOFM Vaslui. Restul, de 20 la sutã, este compus din locuri de muncã ce necesitã o pregãtire profesionlã adecvatã si experientã în domeniu (15 %) si doar câteva din posturi necesitã studii universitare sau de specializare (5 %): inginer (în diverse domenii), tehnicieni, contabil, consilier, jurist, economist etc.

De ce nu se întorc tinerii în Vaslui?

Mii de tineri vasluieni ajung în fiecare an pe bãncile universitãtilor din tarã si din strãinãtate. Cu toate astea, numai un fragment dintre acestia se întorc în judet pentru a-si începe viata. Din pãcate, cercul vicios în care a intrat economia judetului nostru îi alungã, fiind foarte putine posturi pe domeniul în care s-au pregãtit. “Cele mai bine plãtite locuri de muncã în Vaslui sunt la stat, si acolo ori trebuie sã ai experientã multã, ori trebuie sã ai pile multe. Ca tânãr, foarte rar ajungi sã te angajezi la stat. Eu am terminat facultatea de Inginerie Mecanicã si încã lucrez la un magazin de încãltãminte din Iasi. Am o sotie, un copil si nu îmi permit sã stau degeaba. Cât muncesc aici, îmi caut de muncã prin tarã si dacã nu reusesc voi pleca cu familia. Nu mã voi întoarce acasã. Industria a murit, salariile sunt mici, iar eu am muncit prea mult ca sã mã rezum la mãruntisul de acolo.”, ne-a povestit Bogdan, 24 de ani, din Bârlad. Totusi, mai sunt si tineri care încã sperã cã mai pot realiza ceva în Vaslui. Alex e plecat de ceva timp în Suedia si sperã sã se întoarcã acasã si sã înceapã o micã afacere. “Lucrez de ceva timp ca ucenicul unui bijutier de aici. Am învãtat multe si sunt sigur cã am o sansã sã fac ceva acasã. Visul meu este sã fac un mic atelier si sã fac bijuterii la comandã. Nu chestii prea sofisticate, inele, brãtãri, verighete personalizate si altele. Mai strâng bani si sper ca peste vreo trei ani sã mã întorc acasã”, ne-a povestit acesta. (Andrei Manolachi)