|

Damian si-a gãsit nasul. 12 milioane de lei trebuie sã plãteascã pentru jaful de la FC Vaslui

DREPTATE... Un judet întreg astepta verdictul împotriva lui Damian, groparul celui mai iubit club de fotbal. Pe ultima sutã de metri, judecãtorii iau o decizie radicalã.

S-A STRÂNS LAȚUL

TÂRZIU… Finalul lui Damian, groparul lui FC Vaslui, începe sã se profileze, dupã ce instanta a încuviintat prin hotãrâre definitivã atragerea rãspunderii materiale dupã jaful fãcut la clubul de fotbal. Suma este una uriasã, de peste 12 milioane de lei, însã insuficientã pentru tepele pe care le-a dat numai la bugetul de stat. Timp de sase ani, Damian a fãcut tot ce este posibil pentru a întârzia aceste pronuntãri, contestând deciziile judecãtorilor vasluieni la Înalta Curte de Casatie si Justitie sau la Curtea Constitutionalã. Sentinta a fost datã de Curtea de Apel Iasi, iar minuta a apãrut pe site-ul institutiei. Va fi interesant de urmãrit motivatia acestei sentinte, fiindcã inital magistratii vasluieni ceruserã sã-i fie atrasã rãspunderea materialã pentru o sumã de trei ori mai mare. Probabil s-au luat în considerare doar banii pe care groparului lui FC Vaslui i-a tras în mod fraudulos din conturi, prin acel celebru contract de administrare fals, în cuantum de aproape 11 milioane de lei si banii pe care Damian i-a ridicat din casierie, ca avansuri si pentru care nu a mai depus în contabilitate justificãri. Lichidatorii si judecãtorii si-au pus mâinile în cap când au vãzut ce dezastru a fãcut Damian la club. Si-a permis aroganta sã-si cumpere, în interes personal, pânã si un ceas de lux în valoare de 22.000 de lei. Au mai constatat cã a dat bani la diverse persoane, probabil cunoscuti, fãrã a avea nicio legãturã cu clubul, sume de ordinul a 10.000 mii de lei. Suntem curiosi ce se va întâmpla în continuare si ce sume vor fi recuperate de la acesta, fiindcã în ultima perioadã si-a înstrãinat toate proprietãtile, sub ochii pasivi ai autoritãtilor. Rãmâne de vãzut si studiat conexiunile cu lumea politicã a acestui individ, fiindcã deja s-au înregistrat tot felul de tranzactii dubioase cu lideri politici importanti. De asemenea, trebuie vãzut si modul în care s-a folosit de acestia, fiindcã un astfel de smecher nu avea cum sã fie în libertate, dupã tunurile pe care le-a tras, mai ales statului român.

A trebuit sã treacã sase ani ca Ciprian Damian sã fie tras la rãspundere pentru dezastrul de la FC Vaslui. Sase ani în care acesta a jucat tontoroiu pe cadavrul unei echipe, care ani de-a rândul a strãlucit în Europa si care la un moment dat era consideratã revelatia fotbalului românesc. Pe la Vaslui au trecut nume mari, jucãtori si antrenori care au ridicat prestigiul singurului brand viabil pe care l-a avut judetul Vaslui. Curtea de Apel Iasi a decis atragerea rãspunderii materiale pentru o sumã uriasã, 12 milioane de lei, desi initial prima instantã hotãrâse o altã sumã, de trei ori mai mare. O parte din acesti bani reprezintã sumele pe care Damian si le-a însusit ilegal prin acele celebre contracte de administrare false, care se aflã doar în copie. Iatã ce sentintã definitivã s-a pronuntat ieri la Curtea de Apel Iasi: “Admite exceptia lipsei calitãtii procesuale active a apelantului Damian Ciprian Iulian, în calitate de administrator special, al SC Sporting Club SA Vaslui si, în consecintã, respinge apelul declarat de acesta împotriva sentintei civile nr. 246/F/2019 din 17 octombrie 2019 pronuntatã de Tribunalul Vaslui, Sectia civilã. Admite apelul declarat de apelantul-pârât Damian Ciprian Iulian, împotriva sentintei civile nr. 246/F/2019 din 17 octombrie 2019 pronuntatã de Tribunalul Vaslui, Sectia Civilã, sentintã pe care o schimbã în parte, în sensul cã: Obligã pârâtul Damian Ciprian Iulian sã restituie patrimoniului societãtii debitoare SC Sporting Club SA parte din pasivul rãmas neacoperit în sumã de 12.033.388,87 lei. Pãstreazã restul dispozitiei sentintei apelante, care nu contravin prezentei decizii. Definitivã.”

Damian va fi executat! Cine sunt cei care au de încasat

În prima instantã, la Tribunalul Vaslui s-a încuviintat de îndatã executarea silitã a lui Damian, sentintã care a fost admisã si la Curtea de Apel. “Va încuviinta executarea sumei (…) dupã închiderea procedurii, prin executorul judecãtoresc si repartizarea acesteia în baza unui tabel definitiv consolidat pus la dispozitie de lichidatorul judiciar reclamat”, se aratã în prima sentintã datã de Tribunal. Cine sunt cei care vor fi beneficiarii celor 12 milioane de lei? Pe lângã firmele, care la acel moment finantau clubul de fotbal, Damian a lãsat la si la Finante datorii. În tot acest timp acesta scotea banii din casierie sau cumpãra ceasuri scumpe de 22 de mii de lei. În prima instantã, în hotãrârea judecãtoreascã se mai aratã modul fraudulos în care Damian a înstrãinat multe obiecte de inventar, anulate ulterior prin sentinte civile, de exemplu, firma lui Ponea, Apimunt. “Dupã depunerea cererii de deschidere a procedurii din data de 7.05.2014, de cãtre SC Comprest SA Vaslui, la data de 5.06.2014, cu factura 3175, au fost înstrãinate echipamente de gimnasticã, cu pretul de 20.000 de lei, cãtre Apimunt. Pretul acestor echipamente nu a fost încasat si nici recuperat, în mod intentionat, cu scopul rãmânerii acestora în folosul tertului beneficiar”, se mai aratã în hotãrârea judecãtoreascã de la Tribunal. Alte bunuri înstrãinate au fost 3 autoturisme KIA, echipamente sportive “Techonogym”, achizitionate în 2010, pentru care s-au plãtit 330.000 lei, pe care ulterior Damian le-a cedat de la sine putere cu 20.000 euro, o sumã de patru ori mai micã, în contul unei datorii avute la o persoanã fizicã, un ceas de 22.000 de lei, care nu s-a mai gãsit si multe alte exemple. Acestea sunt mizilicuri pe lângã banii pe care i-a scos fraudulos din contabilitate, de peste 10.000.000 lei în baza acelor contracte false de administrare. Cu acesti bani furati, Damian putea plãti la Finante Publice o jumãtate din datorie.

Judecãtorii de la Tribunalul Vaslui spun cã vinovat de falimentul lui FC Vaslui este Damian

DELAPIDARE… “Judecãtorul sindic retine cã prin faptele stabilite în sarcina sa, pârâtul (n.r. Damian Ciprian) a determinat ajungerea debitoarei în stare de insolventã, încãlcând obligatiile elementare instituite în sarcina oricãrui administrator. Este evidentã legãtura de cauzalitate dintre faptele pârâtului, de a folosi banii si bunurile societãtii si aducerea patrimoniului debitoarei în stare de insolventã”, se aratã în decizia judecãtorilor de la Tribunalul Vaslui. Judecãtorii mai spun cã Damian a fãcut acte de comert sau prestãri de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice, adicã clubul de fotbal, care intrã în categoria operatiunilor economice speculative efectuate de acesta în interes personal. Mai mult, Damian se mai face vinovat si de încasarea unor remuneratii pentru activitãtile de administrator al societãtii: “În perioada 01.01.2011-22.10.2014, pârâtul Damian Ciprian Iulian si-a însusit fraudulos, cu intentie, din conturile debitoarei, suma de 10.950.245, iar prin Sentinta civilã nr. 191/F/17, au fost anulate mai multe dispozitii de platã, având ca obiect transferul de bani în cuantum de 10.950.245 lei, fiind considerat transfer fraudulos în dauna creditorilor”, mai spun judecãtorii, care constatã cã pânã la concurenta sumei de 12 milioane mai sunt sume de bani, luate ca titluri de avans, fãrã o decontare ulterioarã, cum ar fi sumele de 861.784 lei si 66.050 lei.