spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Daniel Olteanu: Alianta Vestului este un demers periculos si nedrept!(FOTO)

- Advertisement -

SEMNAL….Deputatul Daniel Olteanu (ALDE) a trimis un semnal cãtre initiatorii Aliantei Vestului: „85% din fondurile pentru executia unor proiecte de infrastructurã au mers pentru obiective din Transilvania în 2017. Moldova, cu 0,2%, este regiunea discriminatã!”. Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia cã demersul primarilor din Timisoara, Oradea, Arad si Cluj-Napoca de a constitui Alianta Vestului este unul „periculos si nedrept”, iar justificarea potrivit cãreia dezvoltarea acestei zone ar fi încetinitã din cauza Bucurestiului este o „ipocrizie”.

Deputatul ALDE sustine cã, în conditiile în care, la momentul prezentãrii proiectului de buget pe 2018, executia bugetarã arãta cã Transilvania a primit 85% din fondurile destinate investitiilor în infrastructurã, iar Moldova 0,2%, ar fi firesc ca majoritatea fondurilor europene din exercitiul financiar urmãtor sã ajungã în regiunile vitregite. În plus, subliniazã Daniel Olteanu, Transilvania este beneficiarul net al taxelor si impozitelor plãtite de moldoveni, care sustin investitiile în infrastructura din Vestul tãrii, precum si a fortei de muncã din Moldova, care migreazã si sprijinã cresterea economicã a Vestului. În cadrul unei declaratii în plenul Parlamentului, deputatul ALDE a arãtat cã angajarea fortatã a bugetului de stat, în urmãtorii ani, pentru proiecte de infrastructurã care trec din nou Moldova în plan secundar este un „demers antinational”. Daniel Olteanu propune, în schimb, o Aliantã pentru Modernizarea României, ai cãrei membri sã promoveze, în primul rȃnd, alocarea echilibratã de fonduri, de la nivel central, destinate infrastructurii, o alocare care sã nu adânceascã discriminarea si decalajul de dezvoltare între regiuni, asa cum demonstreazã acum raportul 85% pentru Transilvania – 0,2% pentru Moldova. Deputatul vasluian sustine cã obligatia Guvernului actual si a celor viitoare este de a repara nedreptatea fãcutã Moldovei, singura regiune care are zero km de autostradã în executie.

„Ca vasluian, privesc cu întelegere initiativa primarilor din Timisoara, Oradea, Arad si Cluj-Napoca de a constitui Alianta Vestului. În conditiile în care, în Anul Centenarului, distanta rutierã între Alba Iulia si Budapesta se parcurge mai rapid decât distanta dintre Bârlad si Alba Iulia, desi orasul meu natal e mai aproape de capitala Marii Uniri decât Budapesta, înteleg motivatia unor primari români de a fi mai aproape de Capitala Ungariei decât de Vaslui. Înteleg, dar nu o accept. Ceea ce nu accept este, si poate folosesc un termen prea dur, ipocrizia argumentatiei pentru constituirea Aliantei Vestului. O argumentatie care se învârte în jurul justificãrii: <<Nu ne putem dezvolta din cauza Bucurestiului, Bucurestiul ne vãduveste de investitii în infrastructurã>>.

„Unde este sabotajul?”

Vã prezint, din nou, aceastã situatie extrasã din datele prezentate anul trecut, la momentul dezbaterilor legate de legea bugetului pe 2018. Conform acestor date oficiale, 85,2% din fondurile Ministerului Transporturilor destinate investitiilor în infrastructurã au fost cheltuite în 2017 în Transilvania, 12,2% în Bucuresti, 1,8% în Tara Româneascã (fãrã Bucuresti), si 0,2% în Moldova. As vrea sã vã întreb unde este sabotajul, atunci când Transilvania primeste 85% din fondurile destinate investitiilor în infrastructurã, iar Moldova 0,2%? Ce vã doriti, stimati reprezentanti ai Aliantei Vestului, cumva ca Moldova sã primeascã mai putin de 0,2%? Ce vã doriti mai mult decât aceastã stare de fapt, în care taxele si impozitele plãtite de Moldova sustin investitiile în infrastructura din Transilvania, în care forta de muncã din Moldova migreazã si sustine cresterea economicã a Vestului, în care companiile din Moldova fac autostrãzi în Cluj si Timis, nu în Moldova?”, a declarat Daniel Olteanu. Deputatul ALDE a avut un mesaj si pentru initiatorii Aliantei Vestului, cãrora le-a transmis cã rezultatele pe care le-au lãsat, din postura de guvernanti, la nivelul marii infrastructuri din Moldova, sunt unele rusinoase, ca ale tuturor guvernãrilor. În aceste conditii, subliniazã Olteanu, moldovenii sunt primii care trebuie sã primeascã sustinere de la nivel central, pentru ca toate proiectele din zonã, legate de constructia drumurilor de mare vitezã, sã intre în implementare.

„Este un mesaj foarte periculos!”

„Acest demers (al Aliantei Vestului – nota red.) nu este doar periculos si nedrept, este si antinational. Dupã 20 de ani în care a asteptat un kilometru de autostradã, Moldovei i se spune cã trebuie sã mai astepte, pentru cã este mai puternic lobby-ul Aliantei Vestului pentru exercitiul financiar european care urmeazã. Este un mesaj foarte, foarte periculos. Dupã 1000 de kilometri de autostradã, a venit, stimati colegi, si timpul Moldovei. A forta angajarea bugetului în urmãtorii zece ani tot pe proiecte de infrastructurã care sã treacã Moldova în plan secundar este un demers antinational. Vreau sã se înteleagã foarte bine: sunt pentru continuarea tuturor proiectelor începute în Transilvania, dar sunt, în acelasi timp, si pentru intrarea în implementare a proiectelor de autostradã ale Moldovei: si Iasi – Tg. Mures, si Bacãu – Brasov, si Siret – Bucuresti, si Tisita – Albita. Proiecte care riscã sã rãmânã pe hârtie, dacã e sã analizãm propunerile acestei Aliante a Vestului. Stimati reprezentanti ai Aliantei Vestului, ati guvernat ani întregi si ati lãsat aceleasi rezultate în Moldova ca toate guvernele: zero km de autostradã inaugurati, zero km de autostradã în executie. Este inadmisibil pentru un lider politic aflat într-o functie de decizie în Guvern sã uite cã existã o singurã Românie, nu doar a celor de la Cluj, ci si a celor din Vaslui. Mi-as fi dorit ca aceastã Aliantã sã se numeascã nu a Vestului, ci Alianta pentru Modernizarea României. Pentru cã, într-adevãr, ceea ce s-a întâmplat la nivel central pânã acum cu alocãrile de fonduri destinate infrastructurii a fost o discriminare.

Oricât de strâmb am judeca, 85% pentru Transilvania si 0,2% pentru Moldova este profund incorect, profund nedrept. Iar acest guvern si guvernele viitoare au o singurã datorie: sã repare greselile trecutului, si le includ aici, stimati colegi din Alianta Vestului, si pe cele din perioada 2008-2012, ale Guvernãrii Boc. România este a tuturor, nu se împarte între moldoveni care doar contribuie pentru autostrãzi, si transilvãneni care sunt, de departe, cei mai mari beneficiari.”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.