|

Daria Cretu, eleva pasionatã de istoria evreilor, locul I la “Memoria Holocastului”

BRAVO… Daria – Petrina Cretu, o elevã a Scolii “Vasile Alecsandri” din Vaslui, a reusit sã cucereascã locul I la concursul “Memoria Holocastului”. Daria este pasionatã de istoria evreilor si nu e de mirare cã a fãcut o tezã care a impresionat juriul.

Sâmbãtã, 25 mai 2019, la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir” din municipiul Husi, s-a desfãsurat faza judeteanã a concursului “Memoria Holocaustului”. Potrivit regulamentului specific de organizare, acesta a vizat: prezentarea si întelegerea problematicii Holocaustului, a consecintelor si a semnificatiei acestuia, prin încãlcarea brutalã si violentã a drepturilor fundamentale ale oamenilor; formarea si dezvoltarea, la elevi, a comportamentului tolerant, democratic, a spiritului civic, a acceptãrii diversitãtii, a deprinderilor de participare la viata unei societãti lipsite de orice fel de manifestãri de rasism, vioolentã, discriminare, intolerantã, anti-semitism etc. În urma notelor obtinute, locul I a fost ocupat de eleva Cretu Daria-Petrina de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” Vaslui, coordonator prof. Chirilã Gianina, locul II – Ioana Bejan, Scoala Gimnazialã nr. 1 Stãlinesti, premiul 3 – Laura Pindaru – Scoala Gimnazialã nr. 1 Stãlinesti, prof. coordonator Stefan Plugaru. Desi anul acesta nu se organizeazã etapa nationalã a concursului, eleva Cretu Daria Petrina de la Scoala Gimnazialã “Vasile Alecsandri” Vaslui, s-a detasat net de ceilalti candidati prin pregãtirea de exceptie, sustinând o lucrare despre lagãrul de concentrare si exterminare de la Auschwitz-BirkenauComplexul de la Auschwitz era locul unde genocidul era planificat stiintific si executat eficient. Nu au fost întocmite statistici prea exacte, dar se estimeazã cã numãrul mortilor în lagãr variazã între 1,4 milioane pânã la 1,6 milioane de oameni. Auschwitz ca simbol al Holocaustului în timpul celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, a fost un lagãr de concentrare si o fabricã a mortii, în acelasi timp. Nu întâmplãtor a fost denumit iadul de pe pãmânt”.

Profesoara sa a învãtat-o sã iubeascã Istoria

În vara anului 2018, profesoara Chirilã Gianina, care urmase cursul de perfectionare de la Institutul de Studiere a Holocaustului de Yad Vashem (Israel), a transmis elevilor sãi “setea” de cunoastere privind studierea problematicii Holocaustului. Atunci, Cretu Daria-Petrina a înteles cu adevãrat cã este pasionatã de istoria evreilor. “În decurs de un an am citit peste 80 de cãrti în domeniu. Studiez cu plãcere istoria Holocaustului, biografii si memorii. Simt cã mã regãsesc în ele, de parcã le-as fi trãit personal. Si din fiecare istorie aduc în viatã si în creatiile mele, elementele care îmi plac si mã inspirã în a crea ceva inedit si frumos. La 15 ani am scris deja douã cãrti: “Spune-mi tu, Auschwitz” si „Lagãrul iubirii Auschwitz – o altfel de poveste!”, a spus Daria Petrina Cretu, eleva care a cucerit locul I la concursul “Memoria Holocaustului”.