|

Daune morale de 11.000 de lei pentru profesoara din Todiresti bãtutã de un elev

DECIZIE…Dupã aproximativ 4 ani de procese, Judecãtoria Vaslui si-a spus ultimul cuvânt în dosarul deschis de cãtre o profesoarã din comuna Todiresti împotriva familiei unui elev care a lovit-o peste picioare cu o teavã. Instanta a decis ca familia elevului sã achite 11.000 de lei cadrului didactic, despãgubiri morale. Decizia nu este definitivã. De asemenea, în fata judecãtorilor, victima a demonstrat cã a fost umilitã de cãtre familia elevului si a fost nevoitã sã plece de la scoala de la care preda, în alt judet. Povestea a început în 2016 când Anca Antip, a fost atacatã în stradã de un elev de clasa a VI-a, la sfârsitul programului, în timp ce se îndrepta spre casã. Bãiatul, în vârstã de doar 12 ani, a lovit-o în repetate rânduri cu o teavã de pexal peste picioare si peste spate, nemultumit cã profesoara l-a notat cu 5 la tezã. Furia agresorului a fost atât de mare, încât acesta nu s-a oprit decât în momentul în care un pãrinte, venit sã îsi ia acasã fetita de la scoalã, a intervenit. Cosmin M. era cunoscut ca un elev problemã, care în ultimii ani a avut nota scãzutã la purtare, tocmai pentru cã obisnuia sã îsi jigneascã profesorii si sã îsi ameninte colegii. Anca Antip s-a declarat îngrozitã de ce i s-a întâmplat. De asemenea, profesoara s-a temut pentru siguranta celorlalti copii, terorizati în permanentã de colegul lor, dar i-a fost fricã si de familia bãiatului. Revoltãtor este si faptul cã agresorul nu a regretat cele întâmplate. Chiar a doua zi dupã incident a jignit un alt profesor si a amenintat si agresat eleva care a fost martorã la bãtaia aplicatã profesoarei.

În urmã cu aproximativ patru ani, un caz incredibil, petrecut în comuna Todiresti, avea sã oripileze opinia publicã din judet, dar si pe cea din întrega tarã. Un elev problemã de numai 12 ani si-a atacat profesoara de matematicã în timp ce aceasta mergea acasã de la scoalã. Fiind minor, Cosmin M. nu a rãpuns penal pentru fapa sa. În schimb, cadrul didactic s-a îndreptat, în civil, împotriva elevului si a familiei acestuia. Zilele trecute, judecãtorii vasluieni au au ajuns la finalul dosarului si au decis ca profesoara sã primeascã 11.000 de lei daune morale pentru trauma suferitã. Decizia nu este definitivã. La acea vreme, profesoara a fost de serviciu pe scoalã si a rãmas seara sã asigure securitatea cataloagelor, a documentelor scolare si sã se asigure cã elevii urcã în microbuzul scolar, mai ales cã multi dintre ei erau navetisti din cele nouã sate componente ale comunei. La final, a iesit pe poarta scolii si a plecat spre casã. Nu se astepta ca în drum sã fie agresatã de un elev. În dreptul primãriei, cadrul didactic a trecut pe lângã bãiat, iar acesta a atacat-o din spate cu o teavã de pexal. Foarte grav, elevul a lovit-o de mai multe ori peste picioare si spate. A fost oprit de un pãrinte care venise sã îsi ia fetita de la scoalã. A fost apelat numãrul de urgentã 112, bãrbatul însotind-o ulterior pe profesoarã la sectia de politie. Femeia si-a scos certificat medico-legal si a intrat în concediu medical. Culmea, elevul a mers a doua zi la scoalã de parcã nimic nu s-ar fi întâmplat si nu a dat semne cã ar regreta fapta, mai mult, a avut o nouã iesire, la ora de geografie a refuzat sã îsi ia notite si a jignit profesorul. Nu s-a oprit aici. A continuat cu amenintãri în pauzã, la adresa colegei care a fost martorã la bãtaia încasatã de profesoara de românã, pe care a si lovit-o de mai multe ori cu bulgãri de zãpadã în cap. Mama bãiatului a fost chematã la scoalã, iar reactia femeii fatã de iesirile copilului sãu, inclusiv bãtaia pe care i-a aplicat-o profesoarei de românã, a fost stupefiantã. Fãrã a se interesa de starea cadrului didactic, fãrã a-si cere scuze sau a solicita consiliere psihologicã pentru odraslã, aceasta s-a limitat sã întrebe ce pedeapsã ar putea sã primeascã bãiatul.

Elev problemã, cocolosit de pãrinti

Pentru Cosmin M. nu a fost pentru prima datã când a fost agresiv. De-a lungul timpului, acesta a mai agresat si alte persoane, iar cei care sunt supusi în fiecare zi terorii sunt colegii sãi. Bãiatul, desi provine dintr-o familie înstãritã, care are o fermã de oi, nu a primit educatie acasã, fiind încurajat la astfel de fapte chiar de pãrinti. Cel putin asta au sustinut localnicii, care au declarat cã a copiat comportamantul agresiv din familie. “Mama, de fiecare datã când vine la scoalã, spune cã <<asa este si acasã, eu nu pot sã îi fac nimic>>. Nu se implicã deloc în educatia copilului, nu îl supravegheazã, nu stie la ce orã vine la scoalã, vine de multe ori foarte devreme, iar eu când am înstiintat-o despre acest lucru, mi-a zis cã nu este adevãrat, cã el este acasã. Mama îi tine partea foarte mult si îl încurajeazã sã facã astfel de fapte. Replica elevului când greseste este <<sunt minor, eu nu rãspund penal>>, un copil de 12 ani nu are de unde sã cunoascã legea, încât sã afirme cã <<nu rãspund penal, fac tot ce vreau eu>>. Probabil i s-a spus de acasã. El stia cã nu i se poate întâmpla nimic, mai ales cã atunci când cineva îi atrage atentia si îi spune cã este obraznic sau altcumva, pãrintii se rãzbunã pe acea persoanã, iar cei din sat nu spun nimic pentru cã sunt îngroziti”, povestea, la acea vreme, profesoara.