spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

De la 1 septembrie, firmele pierd din denumire sintagma “societate comerciala”. Ce trebuie sa faca patronii

- Advertisement -

La 1 septembrie, va intra in vigoare noul Cod de procedura civila. Conform legii, tot de la 1 septembrie societatile inregistrate in registrul comertului care au in denumire sintagma “societate comerciala” sint obligate la inlocuirea acesteia cu termenul “societate”. Pina la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu denumirea inscrisa in Registrul comertului. Inregistrarea este scutita de taxa de inregistrare.

Societatile comerciale trebuie sa se prezinte, incepind cu 1 septembrie, la Oficiul Registrului Comertului Bacau in vederea efectuarii demersurilor necesare inlocuirii din denumire a sintagmei “societate comerciala” cu termenul “societate”. Data limita pentru indeplinirea acestei obligatii legale este 1 septembrie 2014.

Conform unor comentatori specializati in astfel de spete, prevederea s-ar aplica doar societatilor care au in denumire sintagma “societate comerciala” si nu tuturor societatilor care au forma juridica SC – societate comerciala. Altii, insa, combat o astfel de interpretare. Ei spun ca, cel mai probabil, legea face referire chiar la utilizarea sintagmei “societate comerciala” inaintea denumirii. Prevederea nu este limitata la SRL-uri, ci este aplicabila tuturor formelor de societati comerciale care contin aceasta sintagma in denumire. Cel mai probabil, societatea nu va mai fi identificata drept SC X srl, ci va fi numai societatea X sau, pur si simplu, denumirea societatii, asa cum se intimpla si in dreptul strain.

In acest caz, actul constitutiv va trebui modificat, pentru a include aceasta actualizare terminologica. Avocatii spun ca este vorba numai de o actualizare terminologica, in sensul excluderii notiunii “comerciale”, astfel incit sa se respecte actuala reglementare civila (Codul comercial a fost inglobat in Noul Cod Civil, iar actualul Cod de Procedura Civila nu mai face distinctie intre litigiile comerciale si cele civile). Astfel, Legea societatilor comerciale devine Legea Societatilor, fara sa aiba loc modificari de substanta.

Ce spune un expert contabil? “Imi este greu sa inteleg motivatia acestei masuri, cu atit mai mult cu cit nu este asociata unei modificari importante de act constitutiv. E de notat ca Registrul Comertului nu va percepe taxe pentru aceste modificari, insa a nu se intelege ca va fi gratis. Nu cred ca vreun avocat va rescrie actul constitutuiv si il va autentifica fara sa perceapa vreun onorariu. Si pot sa viuzualizez cu ochii mintii nebunia care va fi la Registrul Comertului, cozile la ghisee, termenele aberante. Mi s-ar fi parut mai intemeiata o majorare de capital social, ridicarea plafonului de la 200 de lei minim. De 200 de lei nu reusesti sa-ti cumperi nici macar toate registrele necesare, dar sa pornesti o afacere”.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.