|

De la preotie, la IT si radio

INEDIT… De la preotie la IT (n.r. tehnologia informatiei), nu e decât un pas. Autodidact si extrem de perseverent, preotul vasluian Anghel Cristian a reusit sã-si dezvolte propriile proiecte în mediul online. Este vorba despre un site unde credinciosii pot asculta muzicã crestin-ortodoxã non-stop. Denumit sugestiv, Radio Aliluia, a reusit destul de repede sã devinã popular în rândul credinciosilor, fiind ascultat chiar si în Statele Unite ale Americii. Pe lângã radio-ul online, acesta a mai dezvoltat si un serviciu gratuit de protectie a calculatorului: KitProtect. „Utilizatorul nu face decât o configurare a conexiunii, toatã securizarea urmând a se face pe server, nu pe computerul clientului, iar odatã ce aparatul este configurat, aceastã configurare nu mai necesitã atentie”, explicã preotul.

Preotul Cristian Anghel a absolvit Seminarul Teologic din Husi, iar apoi a urmat cursurile Facultãtii de Teologie din Bucuresti. În 2008 a fost hirotonit preot la Parohia Avrãmesti, acolo unde slujeste si astãzi. În paralel, însã, si-a dezvoltat si pasiunea pentru calculatoare. Mai întâi a fãcut câteva cursuri, apoi a lucrat voluntar ca tehnoredactor, deisgner si webdesigner în diverse proiecte, pentru revista Pãstorul Tutovei, Asia Team România, CazaNet si multe altele.

KidProtect, protejeazã nu numai calculatorul, ci si copiii

La un moment dat, a decis sã punã bazele unui proiect propriu. Si atunci a creat „KidProtect -un serviciu gratuit de protectie pentru toate tipurile de aparate conectate la internet. Initial, a fost gândit pentru protectia copiilor, însã abia mai târziu am realizat potentialul extraordinar în a proteja orice aparat conectat la internet, chiar si în interes de muncã. La început nu aveam resursele necesare pentru asa ceva, fiind vorba de o bazã de date mare cu multe interogãri, ceea ce necesita putere de calcul scumpã. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat si a devenit din ce în ce mai accesibilã, astfel încât din anul 2012 serviciul KidProtect a devenit activ, protejând pânã acum multe aparate gratuit. Protectia se vrea simplã: gratuitã, fãrã antivirus, fãrã programe specializate, fãrã utilizare de resurse ale computerului (sau aparatului). Este necesarã doar o configurare usoarã a conexiunii de internet, iar toatã protectia se desfãsoarã la nivel de server; mii de domenii dintr-o bazã de date sunt blocate prin DNS (Domain Name System – adicã traducerea domeniilor de internet în adrese IP), astfel decizând serverele ce site-uri poate accesa aparatul si ce nu poate accesa. Cum functioneazã? Aparatul (computer, laptop, netbook, tableta, smartphone, etc.) vrea sã acceseze un site, interogheazã serverele KidProtect, serverele verificã dacã domeniul este în lista neagrã, dacã DA, antunci oferã o informatie falsã blocând accesul tabletei la acel domeniu (sau site), dacã NU, atunci oferã informatia adevãratã permitînd astfel accesul. În cazul în care site-ul este blocat, un mesaj de notificare apare pe ecran (display)”, explicã preotul.

Radio Aliluia, ascultat în SUA

În 2010 a decis cã e timpul sã facã ceva pentru credinciosii care vor sã asculte muzicã crestin-ortodoxã non-stop. Atunci a creat Radio Aliluia, „un post de radio crestin-ortodox lansat pentru lauda lui Dumnezeu. Proiectul este sustinut de familia mea pânã în prezent. Desi existã posturi de radio crestin-ortodoxe (cum ar fi Trinitas), acestea nu oferã muzicã religioasã crestin-ortodoxã non-stop. Pe aceastã idee am decis sã creez un post de radio crestin-ortodox, care sã ofere ascultãtorilor muzicã religioasã la orice orã din zi si din noapte. De asemenea, am dorit ca acest post de radio sã poatã fi ascultat pe orice aparat conectat la internet, de la smartphone si tabletã pânã la smartTV si computere. În anul 2010 am achizitionat servere si licentã de emisie MP3. De atunci ofer muzicã religioasã prin emisie constantã. Datoritã multitudinii de posibilitãti pentru a asculta (navigator web, aplicatie audio sau flash) postul de radio a devenit un real succes, având multi ascultãtori din diverse tãri, la orice orã. Serverele de radio Aliluia sunt localizate într-un datacenter din Arezzo, Italia. Am fost surprins sã observ cum postul de radio Aliluia este ascultat în SUA la ora 4:00 dimineata (ora României) datoritã fusului orar, iar în România este predominant ascultat dimineata si seara, rareori la amiazã. Mai mult decât atât, am fost contactat de directoarele online care au cerut sã-mi listeze gratuit acest post de radio în categoria Christian Music. De aici, alte site-uri crestine internationale au preluat emisia cu scopul de a oferi vizitatorilor lor muzicã religioasã. Astfel, din 2010 pânã în prezent, postul de radio Aliluia a luat avânt, devenind foarte popular. Spre exemplu, postul de radio Aliluia este cel mai frecvent ascultat la Cãminul Persoanelor cu Disabilitãti din Lublin, Polonia”, povesteste preotul Anghel Cristian.