|

DEMISIA: Preoteasa-clefãialã de la Osesti confundã muzeul cu un club privat

UPS, IAR A COMIS-O…Ramona Mocanu, preoteasa de la Osesti, directorul Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui, si-a dat din nou în petic. Surprinzãtor, la celebrarea a 542 de ani de la Bãtãlia de la Podul Înalt a luat initiativã si a organizat o actiune, dupã ani în care, luând în râs istoria acestei tãri, a ignorat complet evenimentul. A avut însã “grijã” sã îngrãdeascã si de aceastã datã accesul publicului larg la culturã si informatie. Într-un exces de zel, în spatele cãruia se ascunde, de fapt, frustrarea cã presa nu i-a ridicat osanale, mai mult, a pus mereu la îndoialã calitãtile sale manageriale, a comunicat cã în salã trebuie sã rãmânã doar ziaristii cu acreditare, ceilalti fiind invitati afarã. Dacã ziaristii, care pânã la urmã sunt cetãteni ai acestui municipiu, nu sunt bineveniti fãrã acreditare, cum rãmâne cu ceilalti vasluieni? Au si ei nevoie de acreditare pentru a avea acces la culturã? A devenit muzeul clubul privat al preotesei? Este un abuz de putere fãrã precedent, care demonstreazã încã o datã cã este un personaj aflat la locul nepotrivit, tocmai de aceea cerem public sã îsi dea demisia. Remarcãm totusi cã, desi nu stie nici acum care este rolul institutiei pe care o conduce, Mocanu a înteles cã vorba multã e sãrãcia omului, mai ales când nu ai cuvintele la tine. De aceea, la evenimentele la care este invitatã vorbeste putin, în schimb molfãie mereu ostentativ gumã, spre dezgustul celor din jur.

Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” a fost în silentio stampa în ultimii ani de zile pe data de 10 ianuarie, când a avut loc Bãtãlia de la Podul Înalt. Anul 2017 este unul special, din moment ce Ramona Mocanu a decis sã marcheze, în sfârsit, acest eveniment, si nu cu întârziere, cum s-a mai întâmplat în trecut, când angajatii muzeului s-au autosesizat si au salvat situatia. Astfel, dimineatã, a participat la slujba religioasã de la statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Înalt, Bãcãoani, unde oficialitãtile au tinut câte un scurt discurs si s-au depus coroane. Ulterior, o actiune culturalã a fost anuntatã chiar la muzeu. Înainte de a da startul, Ramona Mocanu a iesit din birou si a spus în repetate rânduri, suficient de tare încât sã se audã în toatã sala, cã “rãmân doar ziaristii cu acreditare”, invitându-i pe ceilalti sã pãrãseascã încãperea. De fapt, nu acreditãrile reprezentau o problemã, mai ales cã era un eveniment cultural la care în mod normal ar fi trebuit sã aibã acces orice vasluian însetat de cunoastere, ci faptul cã unele cotidiene, care nu i-au creionat o imagine pozitivã, nu sunt pe placul directoarei, asa cã, ofuscatã, aceasta a vrut sã…demonstreze ceva. Ce anume, doar preoteasa stie. Oricum, aceastã atitudine nu mai mirã pe nimeni. Este cunoscut faptul cã salariatii institutiei nu sunt tocmai încântati de comportamentul directoarei, care are o ambitie prosteascã de a aratã cã la muzeu ea dicteazã si face regulile. Titulatura de sefã nu te transformã în specialistã în muzeologie peste noapte, iar respectul si admiratia subalternilor nu se câstigã în felul acesta. Mai ales când ei stiu cã locul tãu nu este acolo, iar fãrã partid ai fi fost în continuare asistentã medicalã la Osesti. Abuzul de putere al Ramonei Mocanu trebuie sanctionat, deoarece nu este normal sã dai afarã un ziarist dintr-o institutie publicã, tocmai de aceea cerem demisia directoarei.

Preoteasa-clefãialã

Ramona Mocanu are un obicei care, dacã la Osesti este cool, într-un muzeu nu este tocmai potrivit. În timpul depunerii de coroane de la statuia ecvestrã a lui Stefan cel Mare de la Podul Înalt, în rândul oficialitãtilor locale o puteai distinge usor pe directoarea de muzeu pentru cã…plescãia de zor gumã de mestecat. Dacã apropiatii nu au avut curajul sã îi atragã atentia, o informãm noi cã nu este frumos ca managerul unei institutii de culturã sã molfãie gumã la toate evenimentele la care participã, deoarece nu este vorba despre un “incident” izolat.