spot_imgspot_img
17.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

Deputatul Daniel Olteanu cere ca românii sã nu mai fie discriminati

- Advertisement -

VREA DREPTATE… Parlamentarul vasluian Daniel Olteanu, vicelider al Grupului ALDE de la Camera Deputatilor, atrage atentia asupra faptului cã eliminarea dublului standard aplicat în Uniunea Europeanã este o temã prioritarã pentru România si subliniazã cã aceastã temã trebuie extinsã, fãrã exceptie, la nivelul tuturor domeniilor în care se practicã mãsura dublã. Olteanu considerã cã lupta pentru stoparea practicilor comerciale mincinoase din sectorul alimentar, luptã la care si-au adus contributia si europarlamentarii ALDE, reprezintã un semnal important cã românii au nevoie în Parlamentul European de reprezentanti care sã le sustinã interesele, si nu doar sã execute „comenzi venite pe filierã politicã si pe filiera unor companii multinationale”. În cadrul unei declaratii în Parlament, deputatul ALDE Vaslui a argumentat cã discutia cu privire la standardul dublu trebuie sã vizeze inclusiv respectarea legilor si a obligatiilor asumate prin contractele de privatizare de cãtre toate companiile strãine care activeazã pe piata din România.

Olteanu a dat ca exemplu situatia firmelor din domeniul distributiei de energie electricã, unde angajamentele prevãzute în contractele de privatizare nu doar cã nu au fost realizate, ci s-au si prescris între timp. Pe de altã parte, Daniel Olteanu atentioneazã cã si în relatia patronat – salariati trebuie sã se aplice acelasi cod de conduitã la nivelul tuturor statelor membre UE, astfel încât sã nu mai existe cazuri în care companii cu capital strãin fac profit pe seama muncitorilor români adusi în pragul grevei foamei. „Salut decizia Parlamentului European în ceea ce priveste disparitia standardelor duble în sectorul alimentar si eforturile acelor europarlamentari români care au sustinut sã înceteze practicile prin care românilor le erau vândute alimente de o calitate inferioarã, sub aceeasi etichetã. Asta înseamnã sã-ti reprezinti tara cu demnitate la nivel european, iar alegerile europarlamentare ne oferã prilejul de a decide ce fel de oameni vom trimite la Bruxelles: oameni capabili sã sustinã interesele românilor, sã lupte pentru sãnãtatea lor, cum e cazul amintit mai înainte, sau executanti ai unor comenzi si interese venite si pe filierã politicã, si pe filiera unor companii multinationale. Pentru cã, iatã, nimeni dintre cei multi care s-au obisnuit sã ne scoatã la tablã pentru a ne da lectii nu s-a arãtat deranjat de faptul cã, ani la rând, românilor li s-au servit alimente de o calitate inferioarã sub aceleasi etichete. Discutia despre standardele duble este, însã, mai amplã si sper cã nu se va opri aici. Pentru mine, respectarea legilor doar de cãtre companiile românesti reprezintã un standard dublu, iar ceea ce s-a întâmplat cu nerespectarea obligatiilor de investitii de cãtre companiile din distributia de energie electricã este un exemplu elocvent”, sustine parlametarul.

„România nu e o vacã de muls pentru multinationale!”

„A trebuit sã privatizãm distributia de energie electricã si am privatizat-o. Dar, dacã în acea Uniune Europeanã care ne dã lectii s-ar fi întâmplat ceea ce s-a întâmplat în România, am fi discutat cel putin de amenzi de sute de milioane de euro. Pentru cã este o realitate faptul cã acele obligatii de investitii asumate la privatizãri nu au fost realizate si, mai mult decât atât, s-au prescris, iar eu am de un an si ceva un rãspuns oficial în acest sens. Asta aratã faptul România a fost privitã ca o vacã de muls de cãtre aceste multinationale, pentru care nivelul profitului a fost mult mai important decât faptul cã Spitalul municipal Bârlad rãmâne fãrã energie electricã 24 ore”, a declarat Daniel Olteanu. Deputatul ALDE a mentionat cã, în egalã mãsurã, practica dublului standard trebuie sã înceteze si în ceea ce priveste modul în care patronatele strãine ale unor societãti se raporteazã la angajatii români. „Dublul standard, pe de altã parte, existã si atunci când relatia patronat – salariati este una de indiferentã a celui care are pâinea si cutitul fatã de un dialog real. Sunt sãptãmâni întregi de când sute de muncitori români, angajati la o companie cu capital suedez, sunt în grevã, inclusiv în greva foamei. Pentru cã, încet-încet, România nu mai e tara salariilor mici, ci a tara salariilor corecte, pe mãsura cresterii productivitãtii si a cresterii gradului de competentã a angajatilor. Nu stiu dacã ati observat, dar Ambasada Suediei, altfel foarte activã atunci când trebuie sã facã glume pe seama situatiei social-politice din România sau când simte nevoia sã ne prezinte superioritatea modelului suedez fatã de cel românesc, si-a pierdut inspiratia atât în ceea ce priveste glumele, cât si în ceea ce priveste comparatiile cu sens unic. E usor sã faci glume, fãcând profit pe seama muncitorilor români adusi în pragul grevei foamei. Da, este crucial sã continuãm investitiile în infrastructurã, pentru a creste productivitatea în toate companiile de bunã-credintã, care aleg România pentru perspectivele pe care le oferã. Dar, pe de altã parte, este obligatoriu sã sanctionãm dublul standard la nivel european peste tot unde îl întâlnim si, din acest motiv, avem nevoie de europarlamentari care sã ne reprezinte cu demnitate”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.