spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Deputatul Olteanu sustine acordarea de vouchere si la privat: „Doar asa vom sustine turismul national”

- Advertisement -
Daniel Olteanu

PROPUNERE… Deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui, a ridicat în Parlament, în urmã cu un an de zile, problema acordãrii voucherelor si în mediul privat, acolo unde lucreazã câteva milioane de români. Se pare cã ideea parlamentarului a fost pe placul celor de la Opozitie, care au fãcut ei propriul proiect de lege în acest sens, spre marea nemultumire a deputatului vasluian. „Constat cã propunerea mea referitoare la acordarea de vouchere de vacantã în sectorul privat, s-a bucurat inclusiv de aprecierea colegilor din Opozitie, care au furat, pardon, împrumutat, ideea si au transformat-o într-un proiect de lege, la aproape jumãtate de an de la interpelarea mea. Ce nu mã bucurã deloc e contextul electoral în care ridicã problema voucherelor de vacantã, în care lideri ai Opozitiei inundã spatiul public cu declaratii politicianiste contradictorii, ce nu fac decât sã le trãdeze lipsa de coerentã”, sustine parlamentarul vasluian, într-o postare pe Facebook.

„Aud tot mai des vorbindu-se, în ultimele zile, despre români privilegiati si români discriminati în legãturã cu beneficiile salariale si extra-salariale, mai precis cu voucherele de vacantã. Faptul cã unii angajati la stat nu primesc aceste tichete de vacantã e o problemã. Faptul cã unii angajati cu venituri lunare de mii de lei primesc astfel de vouchere, în timp ce altii, cu salariu minim pe economie, nu se bucurã de aceastã facilitate, e o altã problemã. În fine, faptul cã salariatii din mediul privat nu beneficiazã de vouchere de vacantã e o altã problemã. Avem, asadar, cel putin trei probleme si despre toate am atras atentia încã de anul trecut, când i-am adresat ministrului Turismului o interpelare, în care am propus solutii pentru sprijinirea sectorului turistic national si pentru deschiderea României cãtre toti românii. Dupã cum stiti, si subliniez încã o datã, ideea de bazã a voucherelor turistice nu e recompensarea unei categorii de români, ci sprijinirea sectorului turistic la nivel national. În acest context, dacã România, ca stat, îsi propune sprijinirea sectorului turistic, firesc e sã o facã prin intermediul tuturor românilor angajati la stat si la privat, cu fonduri direct de la bugetul de stat, de la centru”, sustine deputatul Olteanu. Acesta nu este de acord cu politica de discriminare salarialã între cei de la stat si cei de la privat, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadã. „Cât despre intentia de a stopa discriminarea între angajatii de la stat si cei din mediul privat, este în continuare pe agenda mea, pentru cã nu pot fi de acord cu situatia din prezent, în care un angajat în mediul privat sau la stat, cu salariul minim pe economie, sã contribuie, prin taxele si impozitele sale, la acordarea unui voucher de vacantã pentru un bugetar cu venit lunar de 10-20.000 lei. E o situatie profund nedreaptã, e un abuz! În ciuda generalizãrilor otrãvite pe care le împrãstie unii sau altii, prefer sã vorbim despre responsabilitate si despre modele de crestere a coeziunii în societate. Pentru cã, da, discutia despre voucherele de vacantã este si despre aceste lucruri, despre diferente semnificative create între diferite categorii de bugetari, dar si între bugetari si angajatii din mediul privat. Nu e prima datã când una dintre initiativele mele e furatã, pardon, preluatã de lideri ai altor partide… îmi aduc aminte, asa, rapid, de initiativa privind introducerea si extinderea retelelor de gaz prin intermediul PNDL. Mã bucurã faptul cã si reprezentanti ai altor partide apreciazã munca unui deputat de Vaslui, pe de o parte, furându-i, pardon, preluându-i initiativele; pe de altã parte, m-as bucura sã-si vadã ceva mai mult de bucãtãria proprie”, explicã Olteanu.

Iatã propunerile concrete ale celui mai activ parlamentar vasluian

„În privinta voucherelor de vacantã, de la început am considerat cã ideea mea este perfectibilã si, documentându-mã si din reactiile specialistilor în turism, cred cã trebuie sã aibã în vedere mai multe lucruri:

1. Finantare directã de la bugetul central, nu la latitudinea unor entitãti publice (nationale sau locale);

2. Sã fie acordate tuturor salariatilor din mediul privat si din sectorul public, cu o plafonare / limitare dincolo de anumite venituri;

3. Sã fie acordate pentru sustinerea sectorului turistic, acolo unde e cu adevãrat nevoie (nu în vârf de sezon pe litoral, pe Valea Prahovei sau acolo unde gradul de ocupare este ridicat);

4. Sã existe o coerentã între zonele si perioadele în care pot fi utilizate aceste vouchere de vacantã si investitiile statului în infrastructura de acces (mã refer aici, de exemplu, la accesul în anumite statiuni balneoclimaterice de interes regional sau în anumite zone cu potential);

5. Banii românilor rãmân în tarã si sunt cheltuiti în sectorul turistic românesc dacã existã coerentã, viziune comunã între ministere, vointã politicã, si dacã dispare discriminarea între diferite categorii de salariati.

Si mai vreau sã subliniez ceva. Dupã interpelarea pe care am fãcut-o anul trecut pe aceastã temã, tot ceea ce am scris mai sus am prezentat, atunci când am avut ocazia, si la nivel intern, în cadrul ALDE si în relatia cu PSD, în limitele de interactiune pe care le am (pentru cã asa e colegial, corect, sã-ti prezinti ideile întâi la nivelul propriei organizatii). Am simtit acum nevoia sã ies public, încã o datã, pentru cã dacã unii s-au apucat iar sã-mi fure, pardon, preia initiativele, mãcar sã le înteleagã sensul pânã la capãt”, mai scrie parlamentarul vasluian pe Facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.