spot_imgspot_img
4.8 C
Vaslui
19-apr.-2024

Detinutii politici, trecut si prezent

- Advertisement -

RECALCULARE … De la 1 iulie, fostilor detinuti politici li s-a majorat indemnizatia lunarã, primind câte 400 de lei, pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste. Din pãcate, sotiile celor care au suferit în temnitele fostului regim, tot putin vor primi, doar 400 de lei, desi, rãmase acasã, chinul lor a fost aproape la fel de mare. Au avut de crescut copii, de suportat presiunile Securitãtii, dar si restrictiile impuse de aceasta. Toader Silitrã, din Broscosesti, de pildã, unul dintre sutele de detinuti politici din judetul Vaslui, ar fi putut primi acum 2.800 de lei, pentru cei 7 ani de puscãrie comunistã. Din pãcate, a murit în urmã cu 12 ani, rãmânând în urmã sotia, Matilda, patru copii, sase nepoti, dar si o poveste ca o lectie de viatã, de pe vremea în care nu aveai voie sã vorbesti liber. “În închisoare, cel mai dureros lucru pentru tata era sã vadã cum securistii îi umileau si îi chinuiau pe intelectuali, pe preoti, pe profesori, pe toti cei care aduceau luminã”, spune Alexandru, fiului fostului detinut politic, Toader Silitrã.

La nivelul judetului Vaslui, mai sunt în viatã doar 90 de fosti detinuti politici, oameni care, fie cã s-au împotrivit fãtis regimului, fie cã au picat victime Securitãtii, în urma a cine stie ce delatiuni meschine, au avut de îndurat ororile din închisorile fostului regim. Acordarea a câte 400 de lei pentru fiecare an de detentie, dublu cât era pânã acum, reprezintã o minimã reparatie moralã, însã legea intratã în vigoare de la 1 iulie nu face dreptate si pentru vãduvele care vor avea lunar indemnizatia fixã de 400 lei. La nivelul judetului Vaslui sunt 406 vãduve ale fostilor detinuti poltici. “Faptul cã se dubleazã indemnizatia e bine. Oricum, sunt bãtrâni si bolnavi si cine stie cât se mai pot bucura de ea. Pãcat cã vãduvele rãmân doar cu 400 de lei. Moral si normal era sã ia mãcar jumãtate din cât a meritat sotul”, a spus Blebea Bãbãscu, presedinte al Asociatiei Detinutilor Politici din Vaslui.

“Ne povestea cât de cruzi erau securistii, care îi chinuiau pe preoti, pe medici, pe toti intelectualii”

În urma fostilor detinuti politici, care au trecut în nefiintã, au rãmas povestile triste ce au marcat viata unor familii întregi. “Eu am auzit cã s-a dat aceastã lege si cã le majoreazã la detinuti, gândindu-mã cã mama ar putea beneficia de pe urma tatãlui meu, fost detinut politic. E bãtrânã si a suferit foarte mult dupã ce tata a fost arestat, crescând singurã patru copii mici, vreme de sapte ani”, spune Alexandru, fiului lui Toader Silitrã, de la Broscosesti. Toader Silitrã a fost “sãltat” de Securitate în 1957, dupã ce, cu câtiva oameni din sat, vorbise despre traiul greu pe care îl duc. Un turnãtor i-a denuntat si securistii i-au arestat. Prin sentinta nr. 492 din 22 octombrie 1957, Toader Silitrã a fost condamnat la 15 ani de temnitã, pentru comiterea infractiunii de “uneltire contra ordinii sociale”. A urmat apoi un cosmar trãit cu ochii deschisi prin cele mai groaznice închisori: Jilava, Periprava, Salcia, Gherla, dar si muncã silnicã la canal. Printr-un miracol, dupã 7 ani de temnitã, Toader Silitrã s-a întors acasã. “Ne povestea cât de greu era acolo, cât de cruzi erau securistii, care îi chinuiau pe preoti, pe medici, pe toti intelectualii. Cu ei aveau ce aveau! Erau ca niste animale în celulã, care nu mai stiau când a Pastele, când e Crãciunul si, pe ascuns, aflau data si se adunau sã spunã câte o rugãciune. Odatã cu tata au mai fost arestati consãteni, între care si Dumitru Râpanu, care si el a suferit mult. Este decedat si el, din pãcate”, povesteste fiului fostului detinut politic de la Broscosesti.

Mina Dobzeu, simbolul vasluian al luptei contra fostului regim!

Unul dintre cei mai cunoscuti detinuti politici din judetul Vaslui este arhimandritul Mina Dobzeu! Pãrintele Mina, în vârstã de 94 de ani, a fost unul dintre contestatarii curajosi ai fostului regim, respingând comunismul cu îndârjire, mai ales pentru cã interzicea credinta în Dumnezeu, inclusiv în scoli, iar Biserica si slujitorii ei erau prigoniti, în permanentã. I-a scris inclusiv lui Nicolae Ceausescu sapte scrisori, în care i-a spus, deschis, ceea ce face rãu poporului. Din aceastã cauzã, unii l-au numit “Duhovnicul lui Ceausescu”, însã fostul presedinte nu a tinut seama la sfaturile bune date de monahul husean, mâniindu-se pe îndrãzneala sa si încarcerându-l timp de 7 ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.