spot_imgspot_img
8.5 C
Vaslui
19-apr.-2024

Dezastru la Vaslui: Cine “îngroapã” programul de modernizare a orasului?

- Advertisement -

SCANDAL… Mai trece un an si programul POS Mediu I, care priveste modernizarea retelelor apã-canal, statia de tratare si statia de epurare din Vaslui, se demonstreazã a fi un mare esec. Zeci de milioane de euro nu se vor cheltui, iar restul de lucrãri neexecutate trec pe programul POS Mediu II, adicã acel mare proiect la care lucreazã acum Consiliul Judetean. Dar, atentie!, cifrele oficiale de la Aquavas aratã cã, în Vaslui, nici jumãtate dintre lucrãri nu s-au executat, din totalul celor 40 milioane, care trebuiau realizate pentru locuitorii orasului. Dacã, în cazul statiei de tratare, lucrãrile se estimeazã a se termina la finele anului 2015, la statia de epurare nu s-au fãcut decât 20% dintre lucrãri, în timp ce modernizarea retelelor apã-canal pe 56 km este fãcutã abia la jumãtate fatã de cât se estima prin contract. Aquavas anuntã cã Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã nu ar vrea sã dea avizul pentru continuarea lucrãrilor, în baza nenumãratelor proiecte înaintate în ultimii doi ani la ISU. La rândul sãu, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã cere ca legea sã fie respectatã în privinta numãrului de hidranti stradali si a presiunii apei în acesti hidranti, în cazul unui incendiu. În acest tot talmes-balmes, cei care suferã sunt zeci de mii de locuitori din Vaslui, care nu pot avea retele noi de apã si canalizare în gospodãrii.

În timp ce ISU, Aquavas si firmele de asistentã tehnicã a proiectului se ceartã la cutite, cel care este luat la întrebãri de locuitorii Vasluiului despre modernizarea retelelor de apã si canal este primarul Vasile Pavãl. Primarul nu poate sã spunã când si cum se va finaliza proiectul, pentru cã nu se poate amesteca în aceastã afacere, care nu se stie cum se va rezolva, pânã în final. Neculai Barbu, directorul general Aquavas, a explicat de ce s-a încurcat atât de mult proiectul, pentru Vaslui. „Programul de 100 milioane de euro a început cu o întârziere de patru ani fatã de alte judete din tarã. A doua chestiune care a întârziat si mai mult modernizarea retelelor de apã-canal a fost legatã de un sir întreg de accidente. Cea mai mare problemã din întregul proiect judetean a fost obtinerea avizelor la retelele de apã-canal la Vaslui. Proiectarea a demarat destul de târziu, iar frontul de lucru nu a putut fi asigurat în mod corespunzãtor pentru firmele care fac asfaltarea orasului. La licitatia pentru municipiul Vaslui suntem într-o situatie limitã. Aici, pentru modernizarea retelelor de apã si canalizare s-au înscris cinci firme, din care douã au fost descalificate si am informat OLAF, pentru cã au folosit documente false, iar celelalte trei au fost respinse, pentru cã au depus oferte necorespunzãtoare, cu omisiuni tehnice majore. Practic, niciun ofertant nu a putut fi luat în calcul pentru lucrãrile de apã-canal în municipiul Vaslui”, explicã Barbu cel mai mare esec cu fonduri europene din istoria Vasluiului.

Avizul ISU, foarte greu de obtinut. Dar, nu aceastã institutie poartã vina pentru situatia de la Vaslui, explicã Barbu

Neculai Barbu, managerul Aquavas, spune cã nici pânã la aceastã datã, dupã aproape doi ani de zile de negocieri, nu s-a primit avizul ISU pentru a continua lucrãrile în oras. Se estimeazã cã doar 49% dintre lucrãrile de modernizare, care trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015, s-au terminat. Sunt cartiere întregi în care retelele de apã si canalizare noi nu au mai ajuns, fiind afectati zeci de mii de locuitori. Totusi, cum explicã managerul Aquavas esecul acestui demers la ISU Vaslui? „Am cerut schimbarea firmei de proiectare si aducerea unei alte firme, a fost refãcutã documentatia, iar în iulie am prezentat noua documentatie la ISU. Am fost refuzati din nou. ISU nu doreste sã dea avizul, iar situatia în care ne aflãm acum este fãrã iesire. Pentru proiectare si asistentã tehnicã a fost desemnat, initial, un consortiu de patru firme. Acum, seful de asociatie, una dintre firme, a anuntat cã se retrage, iar cealaltã firmã care are în grijã proiectarea va trece lider de asociatie. Firma de proiectare sustine cã, dacã lucrãrile ar fi executate cum cere ISU ar fi necesare investitii suplimentare de 300.000 de euro, bani care nu au fost prinsi în proiectul initial, deci ar trebui sã suporte ei restul de investitii”, spune Neculai Barbu. Acesta mai spune cã nu este vinovat de situatia în care s-a ajuns cu proiectul la Vaslui: „Firma de proiectare dã dovadã de o încãpãtânare cum nu am mai vãzut în viata mea. Am avut 12 sedinte la ISU, la care au participat sefii judetului, conducerea Inspectoratului, toti cei implicati. Sedintele au durat câte 7-8 ore si de fiecare datã nu s-a rezolvat nimic. Am observat chiar cã proiectantul nici nu cunostea reglementãrile în vigoare, pe linie de prevenire a incendiilor. Noi am avut multe certuri cu acest proiectant. Încãpãtânarea proiectantului si incapacitatea acestuia de a face un proiect în concordantã cu legile în vigoare au dus la acest blocaj”, a mai spus managerul Aquavas.

Proiectantii si consultantii au criticat, cu luni în urmã, atitudinea ISU Vaslui, care blocheazã întregul proiect. Cine are dreptate?

„Ceea ce am vãzut aici, la dumneavoastrã, nu am vãzut în viata mea! Nu mi se pare corect sã vin la Bârlad pe banii mei, sã vin la Vaslui, sã muncesc acasã de sã mã doarã fundul si sã nu mi se dea niciun leu, cã nu s-a dat aviz ISU. Asta e motivatia si asta am auzit si la domnul prefect, cã nu s-a dat aviz de la ISU. Când am studiat si eu avizul ISU Vaslui si am întrebat si prin alte pãrti, s-au luat cu mâinile de pãr, au spus cã nu înteleg nici ei ce se întâmplã la Vaslui. Eu nu mai pricep, omeneste vorbind, cum de s-a ajuns în stadiul acesta. Primarii interesati din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã, primarii de la Vaslui, de la Bârlad sau de la Husi, care vor sã-si facã investitii în localitãti, nu trag la rãspundere pe nimeni din compania de apã. Le-am spus asa: „Bãi, fratilor, faceti retele, cât puteti, mãcar atât, cã statii de epurare nu se mai pot face, sincer vã spun”. Vãzând ce au fãcut altii, comportamentul altor sefi de UIP (Unitãti de Implementare a Proiectelor, n.r.) din România, credeti-mã, nu vreau sã vã jignesc, dar este o situatie ce nu vã puteti închipui. Deci, am ajuns sã fac glume proaste si sã spun colegilor mei de la Vaslui: „Bãi, fratilor, de asta sunteti sãraci, nenicã”. Scuzati-mã, poate vã supãrã afirmatia mea, de aia sunteti sãraci si nu se face nimic. Trebuiau sã se ducã toti factorii de rãspundere de la Vaslui peste Guvern, nu putem face un asemenea proiect într-un an”, au acuzat, în aprilie a.c., expertii implicati în mega-proiectul de 100 de milioane de euro. „Sunt câte 20-25 de puncte pe care proiectantii trebuie sã le schimbe, în fiecare municipiu si oras, obiectii pe care nu întelegem de ce nu sunt respectate de cãtre firmele de proiectare. Proiectul de 100 de milioane de euro nu este pierdut, asa cum spun unii, pentru cã la statiile de tratare se lucreazã, au început lucrãrile si la statiile de epurare”, spunea directorul Aquavas, la începutul verii. Din pãcate, lucrurile s-au adeverit si programul de 100 de milioane de euro s-a pierdut. Urmeazã marele program de 160 milioane de euro. Oare, îl vom pierde si pe acesta?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.