|

Dilema burselor de la Husi. Cat primesc si cât dau olimpicii pentru performantã?!

POLEMICI… În municipiul Husi sunt 4 elevi cu rezultate exceptionale, care iau burse speciale pentru performentele lor la olimpiade, iar suma pe care acestia o primesc lunar este de 250 de lei. Liberalii, prin consiliera Nicoleta Rotariu, au propus mãrirea sumei, invocând, printre altele, faptul cã acesti elevi se pregãtesc suplimentar si tot acest efort costã. Pe principiul “unde dai si unde crapã”, nici nu a bãnuit consiliera Rotariu pe cine au tintit declaratiile sale. Colegul social-democrat, prof. Cristinel Popa, unul dintre cei mai buni profesori din judet, cu olimpici an de an, a reactionat imediat: “Am senzatia cã mã jigniti direct pe mine, în momentul în care spuneti cã fac pregãtire cu bani pentru olimpiadã. Si-asa zice lumea cã-s nebun (pentru cã insistã sã cultive elevilor pasiunea pentru performante la olimpiade, n.r.), mai vreti acum sã fiu nebun si pe bani?”, a replicat profesorul Cristinel Popa.

“As dori sã ridic o problemã pertinentã”, a intervenit consiliera PNL, Nicoleta Rotariu, în momentul în care, în plenul Consiliului, a venit vorba despre bursele elevilor. “Sunt în Consiliul de Administratie al Colegiului National “Cuza Vodã” si stiti foarte bine cã trebuie sã fim alãturi de învãtãmânt si de copiii exceptionali. Nu sunt în orasul nostru prea multi, de aceea v-as ruga sã ne gândim la cele 4 burse, care sunt în cuantum de 250 de lei, dacã nu existã vreo posibilitate sã le mãrim, cu atât mai mult cu cât acesti copii fac cinste orasului si duc mai departe numele lui”, a sustinut Nicoleta Rotariu, privind, semnificativ, cãtre primarul Ciupilan. “Sunt total de acord sã mãrim aceste burse, dar nu ne întrebati cum am reusit sã echilibrãm bugetul, chiar si asa!? Poate am realizat cel mai greu buget, de când sunt eu primar. Probabil, dacã în timpul anului vom avea alte încasãri, vom gãsi o variantã ca sã le mãrim”, a explicat primarul. “Dar, dar sunt doar 4, domnule primar! Si ei fac si pregãtire în particular, cheltuie. Ar trebui ajutati”, a insistat consiliera Nicoleta Rotariu, atingând, fãrã sã vrea, o problemã foarte sensibilã la nivel de oras: meditatiile. Prinzând întorsãtura discutiei, primarul Ciupilan a rãspuns, cu usoarã ironie inseratã: “Nu cred, doamnã. Pregãtire în particularã la noi în oras? Niciodatã. Nu se face asa ceva, doamnã. În municipiul Husi nu am auzit sã existe un asemenea contract al vreunui profesor. Deci, nu se face”, a replicat Ciupilan, fãcând aluzie la faptul cã, în conformitate cu legea, dascãlii care fac pregãtire în particular, au obligatia sã declare si sã plãteascã impozite. Nicoleta Rotariu a revenit repede cu o completare: “La Iasi sau la Bucuresti, adicã. Pentru a-si îmbunãtãti nivelul”, a încercat consiliera sã redreseze situatia.

“Si-asa zice lumea cã-s nebun, acum sã mai fiu nebun si pe bani?”

A fost rândul profesorului Cristinel Popa, consilier social-democrat, sã intervinã. Fiind cunoscut pentru rezultatele exceptionale de la catedrã, având olimpici de Nationalã la Fizicã, aproape an de an, cuvântul sãu a contat: “Nu se face pregãtire pentru olimpiadã, doamnã. Pentru olimpiadã, vã spun eu, cã de 30 de ani fac aceastã pregãtire a olimpicilor, si vã spun cã totul se face cu titlu gratuit. Am senzatia cã mã jigniti direct pe mine, în momentul în care spuneti cã fac pregãtire cu bani pentru olimpiadã. Si-asa zice lumea cã-s nebun (pentru cã insistã, cu rezultate incontestabile, sã cultive elevilor pasiunea pentru performante la olimpiade, n.r.), mai vreti sã fiu nebun si pe bani?”, a spus profesorul Cristinel Popa.