|

Din Liga a II-a, curier în Anglia

Cum se sting talentele fotbalului vasluian

Grigoras Paul Alexandru este din Bârlad. Joacã fotbal de la 6 ani. A trecut pe la echipa de juniori a clubului FC Vaslui, apoi s-a transferat la academia de fotbal de la Onesti. Calitãtile sportive l-au ajutat sã intre în vizorul slefuitorilor de talente, astfel cã în 2014 ajunge în curtea celor de la Dinamo Bucuresti, la recomandarea “Pãrintelui” Ioan Sdrobis. În 2015 face pasul spre fotbalul de performantã, semnând un contract cu echipa de liga a II-a, Gloria Buzãu. Tot în 2015 un club din Liga a III-a spaniolã, El Ejido, se arãta interesat de serviciile sale, însã transferul cade din cauza unor inginerii financiare. Azi, Grigoras Paul Alexandru, o tânãrã sperantã a fotbalului românesc munceste în Anglia, fãcând delivery pentru firma Amazon. “Multi fotbalisti foarte buni aleg sã se lase de acest sport si sã plece din tarã din cauza sistemului, a intereselor ascuns. E o mafie care împiedicã talentele sã se afirme”.

În ultimii ani, zeci de sportivi descoperiti si formati de scoala vasluianã de fotbal au agãtat ghetele în cui, luând drumul strãinãtãtii. Este si cazul lui Grigoras Paul Alexandru. În vârstã de 22 de ani, tânãrul evoluat pe postul de fundas central si fundas dreapta pentru echipa de juniori a clubului FC Vaslui. “Joc fotbal de la varsta de 6 ani, am început la Bârlad, sub îndrumarea domnului antrenor Viorel Oasenegre. M-am transferat la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, iar de acolo am plecat spre fotbalul de performantã la Dinamo Onești, Academia Dinamo București, antrenor Ioan Zdrobis. La Dinamo am avut cele mai bune performante din toata echipa, am fost jucãtorul cu cele mai multe meciuri jucate ca titular. M-am transferat la Gloria Buzãu în liga a doua , unde am evoluat 6 luni sub comanda domnului Ioan Viorel.”

Aproape de un transfer în Spania

Evolutiile foarte bune din campionatul românesc l-au ajutat pe Paul Grigoras sã intre în vizorul echipelor din Spania. Acesta a fost foarte aproape de un transfer în liga a III-a spaniolã, însã din cauza intereselor financiare ale celor care cãpuseazã fotbalul, mutarea nu a mai avut loc. “Am plecat în Spania in liga a III-a, la clubul El Ejido, dar nu am reusit din cauza problemelor cu transferul. Au fost niste neîntelegeri legate de comisioane. Din momentul ãla s-a terminat cu fotbalul de performantã pentru mine. La noi în tarã nimeni nu te promoveazã si nu te ajutã dacã nu câstigã, imediat, ceva de pe urma ta.”

A ajuns curier în Anglia

Din tânãrã sperantã a fotbalului românesc, Paul a ajuns curier în Anglia. Zilnic transportã pachete pentru firma Amazon. Spune cã oricând ar lãsa traiul de acolo pentru a juca din nou fotbal în România, însã nu sub umbrela actualului sistem. “Am decis sã plec în Anglia la muncã, renuntând la cariera mea de fotbalist, lucru care continuã sã mã macine. Ãsta a fost motivul pentru care am continuat sã joc si aici la diferite echipe, AFC Blackpool si Billericay Town FC, echipa de liga a sasea. Încã îmi doresc si simt cã pot activa la orice echipã. E pãcat cã fotbalul românesc pierde foarte multe talente din cauza “sistemului”, a mai spus Paul Grigoras