|

Din nou în Franta: Scurtmetrajul filmat la Bogdãnesti, prezent la un nou festival important

CINEMA… Scurtmetrajul “O sãptãmânã maxim douã”, filmat în toamna anului 2017 la Bogdãnesti, a participat la un nou festival important din Franta. Este vorba despre Festivalul International du Film d’Aubagne Music&Cinema, acolo unde a rulat pe 20 martie, în afara competitiei. “Festivalul e axat pe filmele a cãror muzicã originalã e inovatoare si poartã naratiunea în directii inedite, adicã fix asa cum e coloana noastrã sonorã, compusã de Alex Bãlã, muzician ca nimeni altul în grupul Plurabelle. Multumesc încã o datã contributorilor care m-au ajutat sã strâng banii pentru film, pentru cã mi-au fãcut posibil genul ãsta de mesaje”, a punctat regizorul peliculei, Bogdan Stamatin.

Filmul “O sãptãmânã maxim douã” spune povestea unui bãrbat pe la 40 de ani, care se reîntoarce acasã din strãinãtate fãrã niciun plan de viitor. Nici familia sa, nici ceilalti sãteni nu stiu asta însã, iar Ilie nu-i încã pregãtit sã spunã adevãrul de fricã sã nu fie vãzut ca un ratat care se întoarce acasã cu coada-ntre picioare. Pe de altã parte, admiratia si invidia cu care-l privesc cei din jur îl încântã, îi hrãnesc orgoliul si veselia întoarcerii. Întrebãrile însã nu întârzie. De ce s-a întors? Cât stã acasã de data asta? Si unde e Cristi, fratele sãu care n-a venit sã-l întâmpine? Povestea urmãreste prima zi a întoarcerii lui Ilie acasã, în care bãrbatul inventeazã mereu alte rãspunsuri în functie de asteptãrile vecinilor, familiei sau fostei iubite. Pe mãsurã ce orele trec si adevãrul devine un caleidoscop, entuziasmul lui Ilie se dizolvã în amarul mai multor beri, iar planul pentru a doua zi e tot mai neclar.

Cine e regizorul Bogdan Stamatin?

Bogdan Stamatin, regizorul peliculei, are 38 ani, s-a nãscut si a crescut în Câmpulung Moldovenesc, dar are origini în Vaslui. “Se trage dintr-o vițã de oameni destepti. Este nepotul lui Horia Stamatin, cel care a scris istoria acestor meleaguri, iar tatãl sãu, la rândul lui, e un profesor de exceptie. Si nu numai, foarte putinã lumea stie cã fratele bunicului sãu, Nicolae Stamatin, a pus la punct primul vaccin anticãrbunos de uz uman, folosit împotriva antraxului. A fost profesor la Facultatea de Medicinã Veterinarã din Bucuresti, eu nu l-am prins, dar l-am studiat în facultate, pentru cã, de profesie, sunt medic veterinar”, ne declara, în urmã cu câteva luni, primarul comunei Bogdãnesti. Despre perioada petrecutã aici, Bogdan Stamatin a povestit: “Treaba a mers ca pe roate, comunitatea localã ne-a sustinut la fiecare pas, iar vremea a tinut cu noi. Andreea Munteanu, bogdãnesteanca care interpreteazã rolul fostei iubite a lui Ilie, personajul nostru principal, a fost revelatia celei de-a treia zi de filmãri. Talentatã si sârguincioasã, Andreea a fãcut o treabã excelentã! Multumim tuturor celor 50 de suporteri care-au ridicat la un nesperat 87% din suma pe care ne-am propus s-o adunãm initial, în decursul a doar 20 de zile.  Încã o datã, multumiri!”.