spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

„Dinozaurii” din spitalele vasluiene, avantajati de un proiect de lege marca PSD

- Advertisement -

Un proiect de lege al unor senatori PSD îsi propune sã mãrescã vârsta de pensionare pentru medicii care doresc acest lucru. Intentia, „învelitã” în bune intentii, a fost dur criticatã de cãtre opozitie pentru cã avantajeazã „dinozaurii sefi de sectii din spitale”.

Marti seara, cunoscutul actor si om de televiziune, Florin Busuioc a suferit un infarct imediat dupã un spectacol sustinut la Craiova. „Omul de la meteo”, asa cum este cunoscut prezentatorul, a fost resuscitat de medicii SMURD si dus de urgentã la spital pentru a fi supus unei interventii chirurgicale. Seful sectiei Cardiologie de la Spitalul de Urgentã Craiova, dr. Octavian Istratoaie a fost sunat imediat ce actorul a fost dus la clinicã, cu infarct, dar avea telefonul închis. Conducerea unitãtii medicale a chemat de acasã alti doi medici tineri, Paul Trascã si doctorul rezident Eugen Tieranu, care au intrat în sala de operatie si i-au salvat viata pacientului.

„Si dacã dormeam, care era problema?”

Seful sectiei Cardiologie de la Spitalul de Urgentã Craiova a declarat, ieri, cã nu a putut rãspunde la telefon deoarece avea aparatul descãrcat. „Am avut telefonul descãrcat si am sunat imediat ce am vãzut apelurile pierdute. Asta s-a întâmplat. Am vãzut apelurile. Când am sunat erau deja cu pacientul în salã. Avea o cheie, au aprobare, eu încurajez tot timpul pe cei tineri sã lucreze sã facã astfel de interventii. M-a sunat secretarul de stat Arafat, m-a sunat sefa de la SMURD si medicul de gardã, Roxana Mustafa. Întâmplãtor nu dormeam, dar pânã la urmã, era 11 seara. Dacã dormeam care e problema?” a declarat Octavian Istratoaie, seful sectiei Cardiologie a Spitalului din Craiova.

Sefii de sectii, pensionati la 67 de ani

În acest context, PSD scoate la înaintare un proiect de lege care vizeazã în mod direct sefii de sectie cu venituri generoase. Dacã proiectul va trece de Parlament, are mari sanse sã favorizeze persoanele între 65 si 67 de ani cu functii de conducere din spitale care nu vor sã lase loc tinerilor pe respectivele pozitii. Proiectul de lege a fost initiat de senatorii PSD Florian Bodog (fost ministru al Sãnãtãtii) si Ion Rotaru. Acesta are ca scop amânarea la cerere a pensionãrii pânã la 67 de ani si a fost avizat favorabil marti, 6 noiembrie, de Comisiile de Sãnãtate si de Muncã din Camera Deputatilor. Practic, proiectul va ajunge în Parlament dupã ce s-a bucurat de 15 voturi pentru, 10 voturi împotrivã si douã abtineri. În mod incredibil, acest proiect de lege este criticat nu doar de opozitie si si de parlamentarii PSD. Maricela Cobuz este deputat PSD si este de profesie medic. Este autoarea amendamentului care prevede ca medicii sã poatã cere pensionarea la vârsta de 67 de ani doar în spitalele cu deficit de personal, amendament care a fost respins marti, în dezbaterea comunã a Comisiei de Sãnãtate si a Comisiei de Muncã din Camera Deputatilor, chiar de o parte dintre colegii sãi de partid. „Cumva, legea e fãcutã în favoarea celor care vor sã rãmânã sefi de sectii si de aceea nu puteam sã sustin lucrul ãsta. Eu, fiind medic, cum sã sustin sã rãmânã sefi de sectie pânã la 67 de ani? Ce posibilitate mai are un medic tânãr, poate de 40 de ani, cu un doctorat, sã se mai afirme, dacã îl lãsãm pe cel de 67 de ani sef de sectie? Pãstrarea în sefie la 67 de ani nu aduce un beneficiu sistemului de sãnãtate”, a afirmat deputatul PSD, Maricela Cobuz.

Vasluienii, victimele „dinozaurilor” din spital

În ultimii ani, conducerile spitalelor din judetul Vaslui au fãcut tot ce le-a stat în putintã pentru a întineri echipele medicale. Locuinte de serviciu, transport gratuit pe ruta Iasi Vaslui, salarii atractive si un loc de muncã modern, dotat cu aparaturã de ultimã generatie sunt doar câtiva din pasii pe care conducerea Spitalului Judetean i-a fãcut în ultima perioadã pentru a aduce medici tineri la Vaslui. Iar rezultatele n-au întârziat sã aparã. Azi, la SJU Vaslui, majoritatea sectiilor sunt conduse de medici tineri, dornici de muncã si dedicati meseriei. Asta nu înseamnã cã problemele au dispãrut iar pacientii nu se mai confruntã cu atitudini sfidãtoare din partea cadrelor medicale. Deloc întâmplãtor, cele mai multe nemultumiri sunt adresate medicilor din vechea gardã, care continuã sã se comporte ca niste vãtafi pe mosia proprie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.