|

Directoarea-preoteasă a Muzeului Județean s-a pus rău cu Episcopia: a făcut parastas voievodului Ștefan, fără preot!

CONTROVERSÃ… Directoarea Muzeului Judetean, Ramona Mocanu, a comis-o! Dupã ce aceasta a improvizat un eveniment restrâns pentru comemorarea de pe 2 iulie a domnitorului Stefan cel Mare, cu doar câteva discursuri si o coroanã depusã la statuia ecvestrã de la Bãcãoani, faptul cã niciun preot nu a fost chemat sã spunã mãcar o rugãciune, în memoria Domnului Moldovei, care – atentie! este canonizat de Biserica Ortodoxã Românã, tocmai pentru credinta sa exemplarã, a revoltat pe toatã lumea! Apropiatii sustin cã la sediul Muzeului Judetean a ajuns inclusiv o adresã, în care însusi Episcopul Husilor, Preasfintitul Ignatie, o dojeneste pe preoteasa sefã la Muzeu, dar care, cu voie sau poate doar dintr-o regretabilã ignorantã, nu a chemat un preot pentru un Te Deum, în memoria celui mai credincios si mai viteaz dintre domnii Moldovei. “Considerãm cã o astfel de omisiune aduce o atingere gravã memoriei marelui voievod, cinstit ca sfânt de cãtre toti românii (…) Este regretabil cã o institutie de culturã a jud. Vaslui sã nu tinã seama de profilul celui pe care îl omagiazã si al cãrui nume îl poartã”, ar fi mustrat-o Episcopul Husilor, pe Ramona Mocanu. Mai mult decât atât, gurile rele sustin cã Ierarhul l-ar fi sunat direct pe presedintele CJ, Dumitru Buzatu, cãruia i-ar fi spus cã evenimentul organizat de directoarea Mocanu, fãrã o slujbã de pomenire ori o rugãciune cât de micã, ar fi semãnat a… comunism curat.

Directoarea Muzeului Judetean Vaslui, Ramona Mocanu, a provocat o controversã de zile mari! Aceasta s-a gândit sã organizeze comemorarea Voievodului Stefan cel Mare, de pe data de 2 iulie, într-un cu totul alt mod, decât o impune norma si chiar cutuma, renuntând la serviciul religios care, dincolo de orice alte argumente, e absolut indispensabil atunci când se discutã de comemorarea unui crestin trecut la cele vesnice. Directoarea Mocanu însã a considerat cã, anul acesta, fiind si situatia cu noul coronavirus, n-ar fi rãu sã cheme doar câtiva cetãteni la Bãcãoani, sã spunã fiecare ce poate si ce stie despre Stefan cel Mare, dupã care sã urce cu totii scãrile, ca sã depunã o coroanã de flori la statuie. Ba, ca sã dea, totusi, putin antren, l-a invitat pe recitatorul Dan Ailincãi, ca sã spunã o poezie. Altminteri, omul a spus versurile cu însufletire, numai cã acolo nu era vorba despre vreo serbare scolarã, ci de comemorarea Domnului Stefan cel Mare si Sfânt, au reactionat criticii evenimentului. Lipsa unui preot, care sã slujeascã în memoria celui care a dovedit în toatã viata sa o iubire convârsitoare pentru credinta ortodoxã, care a ctitorit biserici si mãnãstiri, iar, în 1992, a fost canonizat de cãtre BOR, a fost interpretatã ca un gest de ignorantã crasã.

Reactii: “Asta e ceva de o rusine greu de îndurat de noi, toti! Doamna Mocanu s-a întrecut pe sine”

“Ceea ce s-a întâmplat este fãrã cuvinte. Ultima babã din cel mai îndepãrtat cãtun din judetul Vaslui, ca sã nu mai spunem de persoane în putere, rationale si cu fricã de Dumnezeu, ar fi stiut cã la comemorarea unui defunct crestin, se cheamã un preot pentru o rugãciune mãcar. Iar tu mergi acolo, lângã statuia marelui Stefan, sã spui douã vorbe, trei idei si sã pui o coroanã, iar apoi sã pretinzi cã ai fãcut comemorare marelui voievod al Moldovei? Asta e ceva de o rusine greu de îndurat de noi, toti! Doamna Ramona Mocanu s-a întrecut pe sine, de data aceasta. Ca preoteasã mãcar era necesar sã fi stiut cã nu existã comemorare crestineascã fãrã o rugãciune a unui preot, ca sã nu mai spunem de alte lucruri. Oricum, doamna Mocanu putea sã facã orice si-ar fi dorit, dacã era în nume propriu, dar a antrenat, din pãcate, institutia Muzeului Judetean, într-un simulacru care, dacã îmi dati voie, a ridiculizat un act ce trebuia sã fie momentul nostru, al vasluienilor, de recunostintã si dragoste, pentru credinciosul si viteazul voievod, Stefan cel Mare! Stim cã doamna Ramona Mocanu are studii înalte, e foarte bine pregãtitã intelectual, ba chiar si doctoratul l-a luat cu succes, dar, fãrã supãrare, credem cã, de data asta, i-ar fi fost suficientã si scoala gimnazialã, ca sã stie cã, la un parastas pentru comemorarea unui crestin, oricare ar fi el, se cheamã un preot, ca sã spunã mãcar un Tatãl Nostru. Asa e pe la noi, pe la ortodocsi, de când lumea si pãmântul!”, a scris, supãrat, un profesor husean, într-un comentariu pe Facebook. Dincolo de alte critici vehemente, au fost si internauti care i-au luat apãrarea directoarei Mocanu. “Nu e dânsa vinovatã. A vrut sã fie ceva pe scurt, pentru cã acum nu e voie cu adunãri mari. Un preot încãpea, dar poate a uitat sã-l cheme. Se mai întâmplã. Nu cred cã a fãcut intentionat. Nu si-a dat seama. Succes în activitate, doamna Ramona”, au reactionat sustinãtorii.