|

Disparitii suspecte: aproape 60 de vasluieni parcã i-a înghitit pãmântul!

SUSPECT… Alina Turlui este una din cele 57 de persoane din judetul Vaslui, dispãrute fãrã urmã! Zadarnic au cerut rudele lor ajutorul Politiei, cãci, de ani de zile, acesti oameni parcã au intrat în pãmânt. Alina Turlui, de pildã, avea 21 de ani când a dispãrut din satul Ghermãnesti, comuna Drânceni. Doisprezece ani au trecut, iar despre fata înaltã, slãbutã, cu ochi cãprui, nu s-a mai aflat nimic. În comunã, spun autoritãtile locale, mai sunt încã vreo trei cazuri de acest fel, în care fete tinere au dispãrut fãrã urmã si nimeni nu le-a vãzut vreodatã. Dacã în asemenea situatii se suspecteazã traficul de fiinte umane, multi dintre vasluienii dispãruti sunt persoane mature, bunici chiar. Cu ei ce s-a întâmplat, de nimeni nu i-a mai vãzut, niciodatã?! se întreabã fostii vecini ai huseanului Horia Bocan, bãrbatul care a dispãrut anul acesta din Azilul din Husi, în noaptea de 3 spre 4 ianuarie si despre care nu s-a mai aflat nimic.

Mama Alinei Turlui a asteptat ani la rând, cu inima frântã, ca fiica sa sã îi dea o veste cã e în viatã si nu a pãtit nimic. Politia i-a pus poza pe site-ul IGPR-ului si semnalmentele ei, dar fãrã vreun rezultat. Din 2008, de când Alina, în vârstã atunci de 21 de ani, a plecat de acasã, asa cum tinerii aleg sã plece peste hotare, în cãutarea unui loc de muncã, nimeni nu a mai vãzut-o pe aceastã fatã. Cei din Ghermãnesti abia dacã îsi mai amintesc de ea. “Era înãltutã. Avea peste 1,70. Era satenã, cu pãrul scurt, simpaticã. Cam tãcutã era. Avea ochi maronii si pãrul saten. Stãtea pe aici, o vedeam des, la fântânã. Dacã nu mã însel, era singura fatã a mamei sale”, spun vecinii. Mama Alinei a suferit mult, spun oamenii, pentru cã fiica ei nu a mai dat niciun semn de viatã. A reclamat la Politie, a fost datã dispãrutã, dar degeaba. Dureros a fost faptul cã femeia a murit, iar de îngropat, au îngropat-o mai mult vecinii. “Stiu cã oamenii se tot uitau în jur, tot întrebau si spuneau cã, uite, Alina, nu vrea sã vinã nici la moartea mamei sale. Dar de unde sã vinã ea, dacã nici mãcar Politia nu o gãseste?!”, spune Gelu Pecheanu, administratorul public al comunei Drânceni.

Alte trei cazuri de fete dispãrutã fãrã urmã

“La nivel de Primãrie, mai cunoastem 2 – 3 cazuri de acest fel, de fete tinere, care au plecat de acasã si pãrintii plâng dupã ele, cã nu au mai dat niciun semn de viatã. Cum sã pleci tu în lume si sã nu suni acasã? Nu se poate. Fetele acestea au fost prinse undeva. Eu le spun si le repet tinerilor din comunã, sã aibã grijã. Sã nu plece aiurea, prin strãini, cã traficul de fiinte umane este foarte periculos. Dacã esti fatã si esti singurã printre strãini, cum crezi cã te vei descurca? Le spun sã se informeze din surse autorizate. Sã intre pe internet, pe site-urile institutiilor publice, sã verifice. E o durere mare sã îti plece copilul de acasã si sã nu stii nimic de el”, spune administratorul public, Gelu Pecheanu.

“Stai si te întrebi: unde dispar oamenii, de nu-i mai vede nimeni pe fata pãmântului?!”

Între cei 57 de vasluieni dispãruti sunt însã si multe persoane în vârstã. Cel mai recent caz este al lui Horia Bocan, un bãtrân institutionalizat la Azilul din Husi. Avea 74 de ani, 1,60 înãltime, era slab, cântãrea doar 55 de kilograme. Era bolnav, spun reprezentantii Azilului. “Dar unde este? Dacã a plecat pe stradã, chiar nu l-a vãzut nimeni? L-a dat Politia dispãrut la nivel national, cum de nimeni n-a observat un bãtrân care sã umble singur, fãrã cãpãtâi, pe strãzi? Dacã a cãzut undeva, unde sã fie si sã nu vadã nimeni? E dureros, cãci eu am bunica internatã într-o asemenea institutie de îngrijire a bãtrânilor si mereu mã gândesc la situatia ei. Stiu cã sunt îngrijiti bãtrânii acolo, sunt conditii bune, dar cred cã paza ar trebui mai strictã. Stai si te întrebi: unde dispar oamenii, de nu-i mai vede nimeni pe fata pãmântului?!”, spune huseanca Mariana Pãlie, 57 de ani.