spot_imgspot_img
9.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Doar micii fermieri vor vinde în piete, intermediarii vor fi eliminati!

- Advertisement -

MODIFICÃRI…Proiectul de lege prin care se dorea eliminarea intermediarilor din pietele agroalimentare a fost aprobat. Astfel, administratorii pietelor trebuie sã asigure un spatiu de vânzare de minimum 40% din totalul existent pentru producãtori. Bineînteles cã aceastã schimbare îi dezbinã pe pietarii vasluieni. Micii porducãtori sar în sus iar intermediarii sar la gâtul statului. „Sã îmi dea statul bani sã îmi deschid aprozar daca tot o ard cu producãtorii. Ne iau pâinea de la gurã fãrã sã se gândeascã cã avem si noi familii de hrãnit” ne-a spus un intermediar din piata Vidin. O altã schimbare aplicatã de Gurern este obligarea pietarilor de a prezenta etichete cu date detaliate ale produselor si a producãtorului. Prin aceste schimbãri se doreste protejarea producãtorilor, sã nu mai fie nevoiti sã îsi vândã produsele la preturi derizorii, ca mai apoi acestea sã fie revândute de comercianti la suprapret în piete. Odatã cu aceste schimbãri vin si noi rigori ce trebuiesc aplicate. Cei care nu vor respecta aceste cerinte vor primi amenzi între 500 si 22.500 de lei.

Guvernul a decis ca producãtorii agricoli, inclusiv cei din judetul Vaslui, sã aibã prioritate în piete. Confom noilor modificãri legislative, administratorii pietelor trebuie sã aibã în vedere faptul cã producãtorii locali trebuie sã ocupe 40 % din pietele lor. Acest lucru dezbinã pietarii vasluieni.” Sã îmi dea statul bani sã îmi deschid aprozar daca tot o ard cu producãtorii. Ne iau pâinea de la gurã fãrã sã se gândeascã cã avem si noi familii de hranit. Noi ce facem dacã o sa fim unii dintre intermediarii care o sã fie dati afara din piatã ca sã facã loc la producãtori? O sã murim de foame, asta o sã facem” ne-a povestit un intermediar din piata Vidin. Bineînteles cã nu totul e roz pentru cei care vor rãmâne în piete. Atât producãtorii cât si intermediarii vor fi nevoiti sã îsi eticheteze produsele. Eticheta produsului trebuie confectionatã dintr-un material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil si usor de înteles, cu scopul de a oferi cumpãrãtorilor informatiile necesare. Eticheta trebuie sã continã urmãtoarele elemente: numele si prenumele/denumirea producãtorului; denumirea produsului; localitatea de origine; data obtinerii produsului; pretul de vânzare. Administratorii pietelor au obligatia de a informa organele competente pentru verificarea activitãtii de comercializare cu produse agricole, despre neafisarea la locul de vânzare, de cãtre producãtorii agricoli, a etichetei de produs. Pe lângã etichetele produselor, producãtorii agricoli au obligatia sã afiseze vizibil la locul de vânzare urmãtoarele documente: copie dupã atestatul de producãtor si copie dupã fila din carnetul de comercializare vizatã anual în cazul producãtorilor agricoli persoane fizice; copie dupã certificatului de înregistrare la registrul comertului în cazul producãtorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi. Supravegherea afisãrii documentelor de cãtre producãtorii agricoli este în sarcina administratorului pietei.

Amenzi cu duiumul pentru cei care nu respectã noile cerinte!

Odatã cu noile modificãri legislative vin si noi reguli ce trebuiesc respectate cu strictete. Cei care nu o vor face se vor trezi cu amenzi usturãtoare. Astfel, transportul de produse agricole efectuat de cãtre producãtorii agricoli persoane fizice de la locul de detinere la locul de comercializare si desfacere a mãrfii, fãrã documente, se sanctioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 4.000 lei. Transportul de produse agricole de la locul de detinere la locul de comercializare si desfacere a mãrfii, fãrã a detinere avizul de însotire a produselor agricole, se sanctioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 6.000 lei. Organizarea de spatii de vânzare în cadrul structurilor de vânzare cu amãnuntul din zonele publice, cu nerespectarea de cãtre administratorii pietelor a prevederilor legii se sanctioneazã cu amendã de la 25.000 lei la 45.000 lei. Închirierea sau desfãsurarea activitãtilor în spatiile care nu respectã cerintele sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor,se sanctioneazã cu amendã de la 15.000 lei la 22.500 lei. Neafisarea de cãtre producãtorii agricoli a etichetei de produs se sanctioneazã cu avertisment sau amendã de la 100 lei la 500 lei. Desfãsurarea activitãtilor de valorificare a produselor agricole proprii si de exercitare a comertului cu aceste produse de cãtre persoanele fizice care nu detin un atestat de producãtor valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil se sanctioneazã cu amendã de la 15.000 lei la 22.500 lei. Nerespectarea de cãtre administratorul pietei a prevederii potrivit cãreia trebuie sã supravegheze afisarea documentelor de cãtre producãtorii agricoli se sanctioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 10.000 lei. Eliberarea de cãtre primar a atestatului de producãtor si/sau a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, cu încãlcarea dispozitiilor prezentei legi se sanctioneazã cu amendã de la 15.000 lei la 30.000 lei. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.