|

Doar trei elevi de la Coroiesti sunt înscrisi la evaluare!

CODASI…Solutie ineditã gãsitã de Scoala Gimnazialã din comuna Coroiesti, de a nu se mai face de râsul tãrii, cu prilejul Evaluãrii Nationale! Din cei 17 elevi înscrisi la începutul anului scolar în clasa a VIII-a, cel putin 11 ar fi trebuit sã sustinã examenul. Ciudãtenia face însã ca patru elevi sã rãmânã repetenti si patru corigenti si iatã asa Scoala Coroiesti se va prezenta la Evaluarea Nationalã cu trei elevi, pentru care Primãria va cheltui bani pentru un microbuz de 17 locuri, sã-i transporte la examen la Bârlad. Unii spun însã cã „miscarea” este aceea de a lãsa sã sustinã examenul doar copiii care ar putea lua cel putin 5, astfel încât scoala sã nu mai aibã procentajul rusinos cu care a iesit în evidentã în ultimii ani, la Evaluarea Nationalã.

Astãzi, 18 iunie are loc prima probã a Evaluãrii Nationale, cea la limba si literatura românã. De la Scoala Gimnazialã „George C. Dragu” din comuna Coroiesti, sunt înscrisi la evaluare doar trei elevi, pentru care Primãria din comunã pune la dispozitie un microbuz de 17 locuri, consumând benzinã pânã la Bârlad si înapoi, atât astãzi, la prima probã cât si joi, 20 iunie, când are loc proba la matematicã. Cum a ajuns Scoala din Coroiesti sã aibã doar 3 elevi absolventi ai clasei a VIII-a, desi la început de an scolar figurau 17 elevi înscrisi? Simplu: strategie fãcutã de conducerea scolii, pentru ca sã nu se mai facã de râs, fiind arãtati an de an cu degetul atât de primarul comunei, Cristian Lungu, care nu întelege de ce cu toate conditiile create, elevii din comuna lui sunt cei mai slabi din judet si din tarã, cât si de ISJ Vaslui. Dintre cei 17 elevi care au început cursurile în septembrie 2018, doi s-au transferat si au rãmas doar 15. Dintre acestia, patru elevi sunt cu Cerinte Educationale Speciale (CES), patru au fost lãsati corigenti si patru au rãmas repetenti! Procentul de promovabilitate al elevilor de clasa a VIII-a de la Coroiesti este astfel de 20% !! Pentru ce au fost oare plãtiti profesorii de la aceastã scoalã, dacã 80% dintre elevi au rãmas corigenti si repetenti?? Oricum, procentajul a atras atentia si celor de la ISJ Vaslui. „Da, este ciudat acest procentaj, nu este de loc bun. Vom vedea ce s-a întâmplat, dupã examernul de evaluare, acum suntem prinsi cu acest important examen”, a spus Gabriela Plãcintã David, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Primarul dã vina pe sistemul de învãtãmânt românesc … si cam are dreptate!

Primarul comunei Coroiești, Cristian Lungu, ne-a spus cã în aceastã situatie s-a ajuns din cauza indolentei sistemului de învãtãmânt românesc. Pentru cã ei tolereazã astfel de profesori care nu au rezultate cu elevii si nici nu le pasã. De altfel, primarul Cristian Lungu ne-a precizat cã CL Coroiesti si-a retras din Consiliul de Administratie al Scolii Gimnaziale „George C. Dragu “reprezentantul, deoarece conducerea acestei institutii de învãtãmânt refuzã constant colaborarea cu edilii comunei. Asa cum a mai declarat si în anii trecuti, primarul Lungu ne-a spus: „Sistemul tinde sã se degradeze pe zi ce trece. Inspectoratul Scolar vine, vede si pleacã. Constatã cã existã o micã îmbunãtãtire, dar nu stiu cum se face cã, la sfârsitul clasei a VIII-a, tot analfabeti avem. Absenteismul este în floare. Sistemul este praf. Vinovati suntem noi toti, pentru cã acceptãm ca ai nostri copii sã se întoarcã de la scoalã cu nimicuri, fãrã informatii pe care ar trebui sã le dobândeascã la scoalã. M-am sãturat. Simt o amãrãciune cruntã când mã gândesc la viitor. Ne pregãtim copiii sã fie slugi pentru actualul produs al învãtãmântului românesc, adicã analfabeti. Sistemul de învãtãmânt trebuie restructurat. Cea mai micã medie a unui profesor care predã elevilor sã fie 8, nu 5, nu 6. Ce poti sã înveti de la un profesor de nota 5? Doar sã fii la fel de slab”, a tot spus revoltat primarul Cristian Lungu si acum patru ani, trei ani, doi ani si acum un an! „Mentin aceeasi declaratie! Nu s-a schimbat nimic, dar absolut nimic, decât leafa profesorilor care s-a mãrit! Dar pentru aceastã leafã, ei fac aceeasi „<<nemuncã>> ! Cum frate sã ai din 15 elevi, doar trei absolventi???”, a mai spus primarul Lungu.

Vom tine aproape de rezultatele la Evaluarea Nationalã, deoarece avem o vagã bãnuialã cã Scoala din Coroiesti nu este singura cu asemenea „strategii” ca sã aibã asigurat un procentaj bunicel la evaluare si sã mai aibã si numãrul de elevi în clasa a VIII-a anul viitor! Adicã asigurate catedrele!