|

Doliu în fotbalul vasluian

TRIST… Chiar în ziua în care fostul tehnician al Politehnicii Iasi, Ionut Popa, a fost condus, la Arad, pe ultimul drum, o altã veste trisã a îndoliat întreaga suflare fotbalisticã din România: Mihai Romilã, fostul mare jucãtor al Politehnicii Iasi, singurul husean care a jucat în nationala României, fiind coleg cu mari fotbalisti ca Mircea Lucescu, Florea Dumitrache sau Cornel Dinu, a trecut la cele vesnice. Dumnezeu sã-l ierte!

Nãscut la Husi la 1 octombrie 1950, Mihai,  cunoscut sub numele de Romilã II, a debutat în 1968 la Nicolina Iasi, în Divizia C. Fiind foarte talentat, a jucat apoi la Politehnica Iasi, trei ani mai târziu, dupã scurte interludii la Gloria Bârlad si ASA Sibiu. A debutat sub conducerea antrenorului Gil Mãrdãrescu în Divizia A, jucând la Politehnica Iasi 13 sezoane. Si-a încheiat cariera la Dunãrea CSU Galati în 1984. A jucat 456 meciuri oficiale (367 pentru Politehnica) în primul esalon în care a înscris 66 de goluri (65 pentru Poli).

A jucat la nationalã alãturi de Mircea Lucescu, Cornel Dinu si alte glorii fotbalistice,

În 1978 a debutat cu gol la nationala României într-un meci amical cu Grecia (1-2 la Atena) înscriind din penalty. A fost convocat de 19 ori în echipa nationalã. Ca antrenor, Mihai Romilã s-a ocupat tot timpul de tinerele talente de la Liceul cu Program Sportiv Iasi, colaborând în scurte perioade cu Politehnica. Mihai Romilã a fost unul dintre jucãtorii huseni, plecat sã facã performantã la Iasi, format la Politehnica, constituind, alãturi de Vasile Simionas, vestita pereche de mijlocasi care au fãcut istorie în Copou. Mihai Romilã era vesnicul truditor din zona medianã, el fiind cãrãtorul de mingi si servantul de serviciu pentru Mitu Dãnilã sau Simi. Mihai Romilã a jucat în echipa nationalã a României în istorica victorie cu 2-0 de la Zagreb în fata Iugoslaviei, una dintre putinele reusite ale tricolorilor în meciurile cu plavii.