|

Domnule primar, de ce nu sustineti mai mult tinerele familii?

CERERI…Tinerii din Vaslui solicitã mai mult sprijin din partea autoritãtilor locale, iar exemplul pe care îl dau este cel al Primãriei Bucuresti, care în ultimii doi ani a acordat numeroase stimulente financiare pentru sustinerea familiilor aflate la început de drum: pentru proaspetii cãsãtoriti, femeilor gravide, copiilor nou-nãscuti, pentru fertilizãri in vitro etc. În felul acesta, întemeierea familiei, celula de bazã a societãtii, a fost sustinutã în mod direct. ‘’Desigur, multi au spus cã este un fel de mitã electoralã, pentru cã nu si-a tinut Gabriela Firea promisiunile importante pe care le-a fãcut în campanie. Nu stiu ce bube are primarul Capitalei, dar, raportându-mã strict la Vaslui, sunt convins cã, dacã si aici s-ar da astfel de stimulente financiare, împreunã cu alte mãsuri de crestere a economiei, tinerii ar fi mai tentati sã rãmânã acasã. E firesc sã te întrebi, când ajungi la o anumitã vârstã, dacã meritã sã rãmâi în Vaslui’’, se aratã în mesajul primit.

Mesajul unor tineri proaspãt cãsãtoriti din Vaslui, aflati la început de drum, a ajuns la sediul redactiei. Acestia, informându-se despre stimulentele financiare de care beneficiazã copiii si tinerii din Capitalã de la Primãrie, au pus urmãtoarea întrebare: “De ce Primãria Vaslui nu sustine mai mult familiile care sunt la început de drum? De exemplu, în Bucuresti s-au luat tot felul de hotãrâri prin care se acordã bani celor care se cãsãtoresc, femeilor care rãmân însãrcinate (multe românce nu îsi permit sã facã ecografiile necesare în timpul sarcinii; investigatiile sunt scumpe si nu sunt decontate toate de CAS), copiilor nou-nãscuti etc. Desigur, multi au spus cã este un fel de mitã electoralã, pentru cã nu si-a tinut Gabriela Firea promisiunile importante pe care le-a fãcut în campanie. Dar, eu zic sã ne gândim o secundã la faptul cã banii respectivi reprezintã un ajutor concret care poate însemna mult pentru cei care beneficiazã de ei. Nu stiu ce bube are primarul Capitalei, nu trãiesc acolo pentru a cunoaste neajunsurile. Dar sunt convins cã, dacã si aici s-ar da astfel de <<impulsuri>> financiare, împreunã cu alte mãsuri de crestere a economiei, tinerii ar fi mai tentati sã rãmânã acasã. Nu putem compara Vasluiul cu Bucurestiul din punct de vedere economic, dar chiar si asa, pentru a încuraja si ajuta tinerele familii cu siguranta s-ar putea gãsi solutii. Multi vor spune cã astept pomanã, dar nu este adevãrat, pentru cã suntem salariati, eu si sotia. E firesc sã te întrebi, când ajungi la o anumitã vârstã, dacã meritã sã rãmâi în Vaslui sau dacã e o variantã mai bunã sã pleci într-un oras mai dezvoltat, cu salarii mai mari si, iatã, cu sustinere financiarã în momentele cheie ale vietii, din partea autoritãtilor locale. Dacã s-au gãsit bani pentru salarii nesimtite, cred cã se pot gãsi fonduri si pentru astfel de lucruri’’, este mesajul integral.

Stimulente financiare fãrã numãr

Stimulentele la care fac referire tinerii din Vaslui sunt numeroase. Potrivit presei centrale, în 2017, la propunerea Gabrielei Firea s-au introdus urmãtoarele ajutoare: stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei pentru fiecare nou-nãscut; stimulent financiar de 1500 lei pentru cãsãtorie; ajutor pentru familia monoparentalã, al cãrei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeazã peste 201 lei si pânã la 530 lei inclusiv, dupã cum urmeazã: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copii si 800 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii; stimulent financiar de 1.000 lei/lunã pentru copiii cu handicap; stimulent de 500 lei pe lunã pentru adultii cu handicap. În plus, din luna iunie 2018, Primãria Capitalei acordã un ajutor de 2.000 de lei pentru femeile gravide si 13.800 lei pentru fertilizare in vitro. De asemenea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat propunerea primarului de a acorda un ajutor de 450 de lei, o datã pe an, pentru achizitionarea de rechizite, elevilor  bucuresteni cu vârste cuprinsã între 6 si 14 ani, dacã venitul pe membru de familie este sub 1.900 de lei.