|

Dorinta PS Ignatie: Sfânta Mucenitã Chiriachi sã aducã pelerini din toatã tara la Husi! | VIDEO

SPIRITUAL… Procesiunea care a purtat pe strãzile din oras, sâmbãtã seara, moastele Sfintei Mucenite Chiriachi, a strâns un numãr impresionat de preoti si credinciosi, din toatã zona. În finalul Vecerniei, înainte de începerea procesiunii, Preasfintitul Pãrinte Ignatie a surprins cu un mesaj neasteptat, care, dacã ar avea si sprijinul autoritãtilor locale, ar putea transforma Husul într-un loc de pelerinaj, care sã se mãsoare în intensitate spiritualã cu alte locuri celebre din tarã. “Eu tare mult mi-as dori – si voi rãmâne extrem de consecvent si fervent în aceastã dorintã, ca Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi sã devinã ceea ce este Sfânta Cuvioasã Parascheva pentru Iasi, ceea ce este Sfântul Dimitrie Basarabov pentru Bucuresti, sau ceea ce este Sfântul Iosiv de la Partos pentru Timisoara”, a spus Ierarhul.

În curtea Catedralei Episcopale, în miros de nuci verzi si tãmâie, o multime de preoti si credinciosi au venit sã cinsteascã asa cum se cuvine sãrbãtoarea Sfintei Mari Mucenite Chiriachi. Cu totii s-au adunat la Episcopie sâmbãtã seara, când a fost programatã, dupã Vecernie, procesiunea pe strãzile orasului. Privelistea era impresionantã: pãrinti cu copii alãturi, multi credinciosi purtând ii si, undeva, lângã baldachinul în care erau, pentru închinare, moastele Sfintei Mucenite Chiriachi, dar si icoana relicvar a Ocrotitorilor Catedralei, fluturau douã steaguri tricolore. Acestea, în timpul procesiunii, au fost purtate de doi copii, îmbrãcati în straie preotesti. “Îi dãm slavã Domnului si Sfintei Mari Mucenite Chiriachi, Ocrotitoarea Episcopiei noastre, pentru momentele acestea de rugãciune, de har divin. Multumesc foarte mult preotilor împreunã rugãtori, veniti din cele trei protopopiate, le multumesc foarte mult pentru efortul pe care l-au fãcut, pentru faptul cã au decis în aceastã searã si mâine, care vor putea sã vinã, ca prin prezenta lor, sã îsi manifeste, sã îsi arate dragostea fatã de Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi”, a spus Pãrintele Episcop Ignatie.

Obiectiv curajos: “Îmi doresc mult ca Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi sã devinã ceea ce este Sf. Cuvioasã Parascheva pentru Iasi”

“Eu tare mult mi-as dori – si voi rãmâne extrem de consecvent si fervent în aceastã dorintã, ca Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi sã devinã ceea ce este Sfânta Cuvioasã Parascheva pentru Iasi, ceea ce este Sfântul Dimitrie Basarabov pentru Bucuresti, ceea ce este Sfântul Iosiv de la Partos pentru Timisoara, ceea ce este Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava pentru suceveni, ceea ce este Maica Domnului de la Manastirea Nicula, pentru transilvãneni. Asa as vrea sã devinã, mai întâi pentru noi, preotii, cãci noi suntem fermentul, drojdia care sã dospeascã întreaga frãmântãturã a sufletelor credinciosilor fatã de dragostea Sfintei Mucenite Chiriachi. De aceea le multumesc foarte mult preotilor slujitori, pãrintilor stareti, maicilor starete de la mãnãstirile noastre, pãrintilor cãlugãri, maicilor si, desigur, credinciosilor, celor care ati venit aici. Vã multumesc foarte mult pentru dragostea fatã de Sfânta Mare Mucenitã Chiriachi”, a adãugat Episcopul Husilor.

Nimeni sã nu mai astepte invitatie specialã. Toti trebuie sã participãm la sãrbãtoarea Sfintei Mucenite Chiriachi!

“De acum încolo sã nu astepte nimeni sã fie invitat la acest hram al Catedralei! Toatã lumea, din oficiu, este invitatã sã vinã la hramul acestei Catedrale, de ziua Sfintei Mucenite Chiriachi. Vã poftesc pe dumneavoastrã, preoti, pãrinti stareti, pãrinti de la mãnãstiri, de la parohiile din Episcopia nostrã. Îi multumesc foarte mult Preasfintitului Episcop Emilian Crisanul, cã ni se alãturã pelerinajului, dar nu îl obligãm, pentru cã Preasfinsia Sa vine de departe, vreo 10 ore se fac de la Arad si dânsul vine aici obosit, iar noi îl luãm de odihnit. Dar îi multumit pentru efort, pentru dragoste, cu atât mai mult cu cât Preasfintia Sa este de aici, de-al locului si vine cu foarte mare drag. Rãdãcinile pe toti ne cheamã si le cãutãm si noi. Si niciodatã nu ne dezicem de ele”, a spus Preasfintitul Ignatie. Dupã procesiune, în curtea Catedralei, Preasfintitul Ignatie a fost înconjurat de oameni, care i-au fãcut urãri pentru ziua sa de nastere, din 7 iulie. Ierarhul i-a miruit pe toti si s-a arãtat fericit de toatã cãldura credinciosilor locului.