spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Dosar bombã la DNA Iasi: zeci de primari cercetati, achitãri surprizã!

- Advertisement -

AFACERE PENALÃ… Un dosar exploziv, care contine mii de file si la care se lucreazã de opt ani de zile, pare sã fi ajuns aproape de final. În acest dosar, instrumentat de DNA Iasi, au fost cercetati, în din 2011 încoace, zeci de primari, viceprimari, secretari de primãrii, doi prefecti, chiar si directorul Directiei juridice din Consiliul Judetean, Manuela Huides. Recent, procurorii DNA au luat câteva decizii deloc surprinzãtoare. Este vorba de celebrul dosar Vincon, în care initial au fost cercetate peste 68 de persoane. În urma anchetelor desfãsurate, un numãr de 45 de primari, viceprimari, secretari de primãrii, fosti sau actuali directori de deconcentrate, care au legãturã cu Comisia judeteanã de fond funciar, juristi ai Prefecturii, cât si fosti prefecti, s-a decis clasarea anchetei si ridicarea tuturor sechestrelor asiguratorii. Pentru alte 22 de persoane si firme implicate, printre care fostii subprefecti Cupsan si Marian, fostul prefect Zaharia, Gheorghe Netoiu si directorii (fosti sau actuali) de la Vincon, cercetãrile continuã. Cercetând documentele de la DNA Iasi, se desprinde un nume care pare sã fi jucat rolul cheie în aceastã afacere, dar care a scãpat mai mereu de bratul lung al legii: fostul subprefect Vasile Cãtãlin Cupsan, fost secretar general al Prefecturii.

Dosarul Vincon se apropie, cu pasi repezi, de final. Un dosar complicat, care a zguduit administratia publicã din judetul Vaslui, prin amploarea verificãrilor si a persoanelor cercetate, peste 65 la numãr. Conform datelor din dosarul aflat în lucru la DNA Iasi, „SC Vincon Vrancea SA a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, în anul 2007, la preturi sub valoarea de piatã, suprafata totalã de 692,685 ha plantatã cu vitã de vie, situatã pe amplasamentul fostelor plantatii ale SC Vidisamp SA Husi, judetul Vaslui, teren aflat în administrarea ADS”. Gheorghe Netoiu, alãturi de fosti sau actuali directori de la Vincon sau firme controlate de el, ar fi tras sfori pe la Prefecturã, pentru ca mai multe comisii de fond funciar din 2006 si 2007, conduse de fostii prefecti Zaharia si Iftimoaei, dar controlate din umbrã de Vasile Cãtãlin Cupsan, pe atunci secretarul general al Prefecturii, sã-i dea sute de hectare de vie. „Concret, în primãvara anului 2006, inculpatul Netoiu Gheorghe, în întelegere cu inculpata Georgescu (fostã Vasile) Luchi, a cãutat si identificat o modalitate ilicitã prin care sã dobândeascã în proprietate, la preturi sub valoarea de piatã, suprafata de teren în cauzã. Demersurile au fost fãcute în contextul în care Netoiu Gheorghe cunostea cã, potrivit legislatiei în domeniul fondului funciar, suprafetele de teren în cauzã, aflate în proprietatea privatã a statului si administrate de A.D.S., nu ar fi putut intra în proprietatea societãtii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piatã, cãtre fostii proprietari ce detinuserã suprafete de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu fãceau obiectul solicitãrilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrãinate de cãtre stat, ci doar concesionate. Inculpatul Netoiu Gheorghe i-a solicitat inculpatului Marian Dan-Mihai, deputat la data faptelor, ca, în schimbul unor foloase materiale, sã determine persoane cu functii „cheie” în procesul decizional legat de retrocedãri (printre care se aflau si inculpatii Cupsan-Cãtãlin Vasile, Prunilã Daniel, Stafie Tudor) sã-l ajute în acest demers infractional”, se aratã în actul oficial al DNA. Conform procurorilor anticoruptie, „inculpatul Dan Mihai Marian i-ar fi solicitat inculpatului Netoiu Gheorghe, în contul sprijinului acordat, conform întelegerii anterioare, suma de 150.000 lei”.

Maleficul Cupsan, cel care a instrumentat întreaga poveste

Multi ani de zile, prin judet au circulat tot felul de povesti despre modul în care Vasile Cãtãlin Cupsan, fost secretar general al Prefecturii si fost subprefect, trãgea sfori pe la primãrii, în schimbul unor suprafete mari de teren. S-a mai spus cã, pentru a-si scãpa pielea în alte dosare penale în care a fost implicat, Cupsan ar fi „dat în gât” anumite persoane cu care a fãcut afaceri necurate. Iatã cã, acum, DNA vine si aratã cum actiona, în mod concret, acest individ, cât timp era în fruntea Prefecturii. „În primãvara anului 2006, inculpatul Vasile Cãtãlin Cupsan le-a transmis primarilor sau secretarilor unor comune de pe raza judetului Vaslui în care erau persoane cãrora nu li s-a putut atribui teren în fizic pe vechiul amplasament si care fuseserã înscrise în Anexa 23 Despãgubiri (si care erau nemultumite de situatia în care se aflau) cã a identificat o solutie în aceastã problemã, în sensul cã existã un investitor care doreste sã cumpere suprafete de teren, inclusiv cel aferent plantatiilor de vie cumpãrate de la fosta SC Vidisamp SA Husi si cã persoanelor înscrise la despãgubiri le poate fi acordat terenul în fizic, în cazul în care doresc sã încheie acorduri de vânzare a terenului cãtre aceastã societate în schimbul pretului plãtit de investitor. De asemenea, le-a solicitat sã îl sprijine pe reprezentantul investitorului”, se aratã în dosarul de la DNA Iasi. Tot Cupsan a tras sfori si a gãsit sute de hectare ale unor fosti proprietari din comunele Arsura, Cretesti, Dimitrie Cantemir, Dragomiresti, Drânceni, Hoceni, Oltenesti, Pãdureni, Tãtãrãni, Vulturesti si Albesti, stabilind legãturi cu primãria municipiului Husi, acolo unde s-au semnat actele finale. Peste tot pe unde mergeau, reprezentantii Vincon spuneau cã sunt trimisi de Cupsan sã rezolve problemele de fond funciar, ceea ce aratã caracterul acestui personaj venit de la Iasi, dar care a lãsat în urmã multe pagini negre în Vaslui. Sute de hectare de teren, cu complicitatea lui Cupsan, cât si a fostului subprefect Sergiu Marian, au fost transferate la Husi, din terenurile ADS, capii afacerii stiind foarte bine cã fac ilegalitãtii. Peste 230 de persoane din comunele judetului Vaslui au fost obligate, prin astfel de metode, sã-si vândã terenurile la care aveau dreptul, dar cãrora li se spusese initial cã nu se gãsesc suprafete în fizic în judet. Cupsan, ca secretar al Comisiei judetene de Fond Funciar, a tras toate sforile, pentru ca Vincon sã primeascã 700 de hectare de teren prin astfel de mijloace, iar legea trebuie sã-si spunã cuvântul si în cazul lui, întrucât pare piesa principalã în afacere.

Fostul director din Prefecturã care are pensia blocatã, din cauza manevrelor fãcute de sefii sãi

Costicã Coatu a muncit o viatã întreagã în Prefecturã, însã s-a trezit cu poprire pe pensie, pentru cã s-a trezit si el implicat în poveste. Alãturi de Cupsan si Sergiu Marian, dar si de fostii prefecti Zaharia si Iftimoaei, Coatu a semnat zeci de documente, prin care Vincon a primit ilegal sutele de hectare de vie. Asta considerã procurorii DNA, care îl cerceteazã în continuare pe fostul director de Prefecturã. La Husi, procurorii DNA au considerat cã vina principalã pentru semnarea documentelor prin care Vincon a intrat în posesia suprafetelor de vie ar fi apartinut fostului primar Tudor Stafie, fostului secretar Ioan Lazãr si mai multor functionari din institutie: Monica Dumitrascu, Grigore Croitoru, Sorina Sandu sau Viorica Ralea. Toate titlurile de proprietate pentru Vincon au fost semnate de Cupsan, Iftimoaei, Sergiu Marian, Daniel Prunilã. Sã mai spunem si câteva din preturile plãtite de Vincon, pentru a pune mâna pe cele 692 de hectare de vie: 74.250 lei pentru 49,5 hectare, pe numele lui Varlam Ion (desi valoarea realã a terenului depãseste 840.000 de lei, de zece ori mai mult!), 28 de hectare pentru 42.000 de lei, în contul lui Dan Cristofor (desi terenul valora 476.000 lei). Procurorii DNA considerã cã statul român a fost prejudiciat cu suma de 18.756.052,3 lei, prin manevra controlatã cu „profesionalism” de Cupsan si Sergiu Marian.

Zeci de primari si secretari de comune pot rãsufla usurati

ACHITÃRI...Dupã ani de zile de tãcere, când nu se stia ce se va întâmpla cu acest dosar, a apãrut un document semnat de procurorul DNA care se ocupã de caz, prin care toti primarii, viceprimarii si secretarii de comune sunt scosi din poveste, iar acuzatiile asupra lor sunt retrase. Au scãpat de toate acuzele si popririle pe bunuri actuali sau fosti primari sau functionari din 11 primãrii comunale, cât si unii dintre functionarii din primãria Husi. Au scãpat, în acelasi timp, si unii din functionarii din Prefecturã, care activau pe lângã Comisia judeteanã de fond funciar, cât si fostii directori de deconcentrate din perioada 2006-2007, care fãceau parte din comisia judeteanã de fond funciar, în acea perioadã. Netoiu si oamenii sãi de la Vincon, alãturi de Cupsan, Dan Marian, Sergiu Marian, Daniel Prunilã, Gabriela Luca sau Tudor Stafie rãmân în continuare în atentia DNA, urmând a ajunge, cel mai probabil, în fata judecãtorilor. Finalul l-ar putea face pe Cupsan sã ajungã dupã gratii, dacã tinem cont cã acesta mai are o condamnare cu suspendare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.