|

Dosar penal pentru vasluianul care a oprit primul masina în semn de protest, pentru autostradã! | VIDEO

PEDEPSIT… Companii, oameni de afaceri, scoli, asociatii, magazine, primari si ONG-uri s-au alãturat, vineri, campaniei “România vrea autostrãzi”, care îndemna la 15 minute de grevã, începând cu ora 15:00. Protestul a avut foarte multi adepti si la Vaslui, unde sute de soferi au “înghetat” traficul, cerând celor din fruntea tãrii infrastructurã rutierã demnã de secolul în care trãim. Cel mai rãu din toatã aceastã actiune de protest a iesit Andrei Codreanu, un tânãr din comuna Laza. Conducãtorul auto se deplasa pe directia Casa Armatei-Piata Civicã, iar la semaforul din centru, masina i s-a defectat. Imediat a dat telefon la o firmã de tractãri auto, pentru a debloca circulatia, însã mai rapizi au fost doi politisti locali, care la rândul lor au chemat un echipaj de la Rutierã. Oamenii legii nu au stat prea mult la discutii si l-au lãsat pe bãrbatul cu masina defectã fãrã permis auto, pe numele lui fiind deschis si un dosar penal pentru împiedicarea circulatiei pe drumuri publice. Culmea, în majoritatea oraselor din tarã, sute de drumuri publice au fost blocate în urma protestului de ieri, însã niciunde în altã parte politistii n-au fost atât de zelosi ca la Vaslui. Sanctionat de oamenii legii, Andrei Codreanu s-a consolat cu aplauzele si încurajãrile a zeci de pietoni si conducãtori auto, care s-au declarat sãtui de drumurile pline de hârtoape.

“Toate drumurile au început sã fie aglomerate pentru cã economia a crescut în cei doi de ani de zile foarte mult, asta înseamnã cã si mãrfurile circulã mai mult”, afirma Liviu Dragnea, în urmã cu câteva zile. Ieri, toate strãzile din municipiul Vaslui au fost foarte aglomerate, dar nu pentru cã duduie economia localã, ci pentru cã vasluienii s-au sãturat de nepãsarea celor care conduc tara, si care în 30 de ani nu au fost capabili sã construiascã o autostradã mai de Doamne-ajutã. În acest sens, la ora 15:00, sute de soferi au oprit masinile, paralizând traficul în oras. Cele mai mari cozi s-au format în centrul municipiului, dupã ce unui conducãtor auto i s-a defectat masina la semafor. Pentru cã bloca circulatia, acesta a fost luat în colimator de un echipaj al Politiei Locale, care l-a somat sã-si împingã masina câtiva metri dupã trecerea de pietoni. “Le-am spus cã masina e foarte grea si nu pot sã o mut singur. În plus, cu câteva secunde înainte sã aparã ei, sunasem la o masinã de tractãri, sã vinã sã mã ajute”, ne-a declarat Andrei Codreanu, soferul masinii defecte. Vãzându-se refuzati, politistii locali au chemat în ajutor un echipaj de la Rutierã, însã pânã la sosirea lui, tânãrul din Laza reusise, cu sprijinul unor pietoni, sã-si tragã autoturismul dincolo de trecerea de pietoni, pentru a-i lãsa pe ceilalti participanti la trafic sã-si continue drumul.

Aplaudat si încurajat de vasluieni, sanctionat de oamenii legii

“Veneam din Crucea Gãrii si mã deplasam spre Piata Civicã. La semafor, vãzând cã e rosu, am oprit motorul. Când s-a fãcut verde, am dat sã pornesc, dar n-a mai vrut. Aveam o bornã slãbitã, defectiune pe care am vãzut-o când au ajuns si politistii de la Rutierã. Le-am explicat ce s-a întâmplat, dar degeaba. Mi-au luat documentele si mi-au spus sã-i urmez la sectie. Întâmplarea a fãcut ca masina sã mi se strice când în tarã se protesta pentru autostrãzi. Mã bucur cã a iesit asa, pentru cã zilnic circul pe un drum de groazã, Vaslui-Bacãu, care e plin de gropi. Nu cred cã este vasluian care sã nu vrea autostradã pânã la Bucuresti sau pânã la Timisoara. Nu cerem imposibilul, cerem ce în alte tãri e deja normalitate. Vrem niste drumuri pe care sã putem circula fãrã teama cã s-ar putea sã nu ne mai întoarcem niciodatã acasã”, ne-a mai declarat Andrei Codreanu. Zeci de soferi si pietoni i-au cerut acestuia numãrul de telefon, asigurându-l de sprijinul lor în caz cã politistii îl vor sanctiona. Din pãcate pentru el, politistii vasluieni au mers cu cea mai asprã mãsurã pe care o puteau lua, si anume deschiderea unui dosar penal pentru împiedicarea circulatiei pe drumuri publice. Astfel, vasluianul este singurul sofer din România care s-a ales cu dosar penal în urma protestului de ieri, desi mii de soferi din toate orasele tãrii au procedat la fel ca el.

Sindicatele politistilor: “Protestul, un demers venit în mod firesc”

Douã sindicate de politisti, Europol si ROPOL, au anuntat, cu câteva ore înainte de protest, cã sustin demersul civic pentru autostrãzi. “Ne alãturãm apelului civic lansat pentru a trage un semnal de alarmã fatã de incompetenta guvernantilor în ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii rutiere din România. În acest sens, colegii nostri care sunt în asentimentul acestei actiuni si care vor fi în serviciu în data de 15 martie, la ora 15:00, se vor opri din munca si vor iesi din birouri în afara unitãtilor, iar cei care sunt în teren se vor pozitiona la coltul unei intersectii”, anunta EUROPOL, într-un mesaj. Potrivit sindicatului, protestul românilor este un demers venit în mod firesc, în contextul în care politistii sunt printre cei mai afectati, alãturi de soferi, de lipsa autostrãzilor în Romania.