|

Douã cazuri noi de HIV si un deces în judet, în 2019

ÎNGRIJORÃTOR…La nivelul judetului Vaslui se aflã în evidenta Directiei de Sãnãtate Publicã un numãr de 58 cazuri de HIV, au informat, vineri, reprezentantii institutiei. Din nefericire, în primul semestru al acestui an s-a constatat si un deces cauzat de aceastã boalã, cu douã mai putine decât anul trecut.

Ziua Mondialã de Luptã împotriva HIV/SIDA se celebreazã la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticati cu aceastã infectie si de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA . Anul acesta, sloganul campaniei mondiale de luptã împotriva HIV/SIDA este “Comunitãtile fac difereta”. În 2018, la nivel mondial, un numãr de 37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulti si 1,7 milioane copii. Un procent de aproximativ 79% dintre persoanele infectate stiau cã au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infectii HIV (dintre care 1,6 milioane adulti si 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretroviralã. Un numãr de 770.000 de persoane au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA. În România, conform Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV.

Situatia din judetul Vaslui

În judetul Vaslui, datele statistice ale Directie de Sãnãtate Publicã Vaslui aratã cã în 2018 am avut 8 noi cazuri de HIV/SIDA si un total de 59 de cazuri rãmase în evidentã. Tot anul trecut au fost constatate si 3 decese cauzate de aceastã infectie. În primul semestru din 2019 au fost înregistrate douã cazuri noi, dar si un deces. Pentru a creste accesul la informatie despre modalitãtile de transmitere si prevenire a infectiei HIV/SIDA si a importantei consilierii, testãrii si tratamentului, în perioada 1-31 decembrie vor fi organizate mai multe activitãti la nivelul judetului Vaslui. “Parteneri în realizarea campaniei la nivelul judetului Vaslui sunt: Crucea Rosie Românã, Filiala Vaslui, Maternitãti, Cabinete de planificare familialã, Cabinete ale medicilor de familie. Activitãtile se vor desfãsura în perioada 1-31 decembrie 2019 si vor fi asigurate de Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sãnãtãtii prin întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, distribuirea de materiale IEC privind HIV/SIDA si informarea populatiei tintã cu privire la HIV/SIDA). Activitãtile vor avea loc în urmãtoarele unitãti de învãtãmânt: Scoala Gimnazialã Nr. 1 Pochidia, Scoala Gimnazialã Nr. 1 Perieni, Scoala Gimnazialã Nr. 1 Ibãnesti si Liceul Teoretic “Emil Racovitã” Vaslui” au precizat reprezentantii DSP Vaslui.