|

Drama a sase frati din Miclesti: abandonati de tatã si lãsati în grija unei mame alcoolice

NEGLIJENTÃ… Sase frati din comuna Miclesti, crescuti în conditii improprii de o mamã iresponsabilã, au fost salvati de autoritãti si plasati în regim de urgentã la familia unor asistenti sociali din judetul Vaslui. Copiii, cu vârste între doi si 14 ani, erau tinuti aproape dezbrãcati într-o casã în care era la fel de frig ca afarã. Ca sã se încãlzeascã, dormeau toti într-un singur pat. Ba mai mult, acestia le-au povestit angajatilor Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui cã nu mai mâncaserã de trei zile.

Situatia copiilor era cunoscutã si de Primãria comunei Miclesti, care a declarat cã scoaterea lor din familie a fost singura solutie de a-i salva din mediul în care trãiau. “Au trãit foarte greu. Veneam periodic sã-i controlãm. Stiam cã e o problemã mare aici. Si erau înghetati de frig, nu mâncaserã nimic. Trebuia sã facem o miscare, cã altfel nu se mai putea. Venea iarna peste ei, îi gãsea asa. Uitati ce conditii sunt aici”, a declarat Dorul Inelus Agafitei, primarul comunei Miclesti.

Ultima masã a copiilor: o bucatã de turtã cu ceapã si cu bulion

Mihaela Sabadac, asistentul social al Primãriei Miclesti, a povestit conditiile în care trãiau cei sase frati, dar si ce s-a întâmplat cu tatãl lor, de nu s-a implicat în cresterea lor: “Copiii erau îmbrãcati sumar sau chiar desculti, nealimentati, erau trei zile de cand nu mai mâncaserã decât o bucatã de turtã cu ceapã si cu bulion. Nu aveau un lemn, o scobitoare de pus pe foc. De aproape un an, copiii erau doar în grija mamei. Tatãl a plecat în strãinãtate sã munceascã, dar pentru cã femeia dãdea toti banii pe bãuturã, bãrbatul a renuntat sã mai trimitã acasã ce cîstiga”.

Nu i-au îngrijit cum trebuie, dar îi vor înapoi

Rãmasi fãrã copii si, totodatã, singura sursã de venit, pãrintii au atacat în instantã hotãrârea judecãtorului. “Fatã de decizia de separare a copiilor de mediul familial, pãrintii au urmat calea legalã de atac formulând apel, care a fost respins. În consecintã, se mentine mãsura de protectie specialã pentru cei sase copii în familia unor asistenti sociali din judetul Vaslui. Deocamdatã, copiii au fost separati. Doar doi dintre ei au ajuns în grija aceluiasi asistent maternal”, a declarat Irina Câmpeanu, purtãtor de cuvânt al DGASPC Vaslui.