|

DRAMATIC: Ziua în care Episcopul Corneliu aflã dacã rãmâne fãrã functie!

SENTINTÃ… Astãzi, sefii Bisericii Ortodoxe Române încep analiza cazului episcopului de Husi, Corneliu Onilã, cel care apare în unele filme compromitãtoare, în timp ce întretine relatii sexuale cu elevi de seminar. Pentru ziua de 17 august, va fi prezentat și discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut și regulamente referitoare la analizarea sesizãrilor sau acuzațiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum și la cercetarea și judecarea acestora, conform unui comunicat al Patriarhiei Române. În cursul zilei de 17 august, vor fi analizate, în vederea aprobãrii, și unele propuneri al Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activitãții clericale, inclusiv a ierarhilor. În aceeași zi, în cadrul ședinței Sfântului Sinod, vor fi desemnați membrii și supleanții Consistoriilor arhierești care vor cerceta și judeca în primã și ultimã instanțã cazurile de abatere de la morala și disciplina Bisericii. Care este explicatia, dincolo de aceste declaratii oficiale? Cã, în cursul zilei de astãzi, Corneliu Onilã îsi aflã sentinta, care înseamnã plecarea din fruntea Eparhiei Husilor, dupã care se va stabili ierarhul care va conduce aceastã episcopie. Vom afla, în urmãtoarele douã zile, care este persoana desemnatã de BOR pentru a prelua postul de episcop al Husilor, având în vedere cã existã mai multe variante pentru acest post.

Sefii Bisericii Ortodoxe Române au stabilit calendarul sedintelor de lucru ale Sfântului Sinod al BOR, sedinte care vor tine timp de douã zile si în care se va discuta pe toate fetele scandalul în care este implicat PS Corneliu, Episcopul Husilor, primul înalt oficial al BOR acuzat de homosexualitate. Potrivit comunicatului de presã transmis de cãtre Biroul de presã al Patriarhiei Române, în ziua de joi, va fi prezentat si discutat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privitor la propunerile Comisiei pentru Statut si regulamente referitoare la analizarea sesizãrilor sau acuzatiilor aduse ierarhilor Bisericii Ortodoxe, precum si la cercetarea si judecarea acestora. „Vor fi analizate, în vederea aprobãrii, si unele propuneri ale Cancelariei Sfântului Sinod referitoare la încetarea activitãtii clericale, inclusiv a ierarhilor. Tot joi, 17 august, în cadrul sedintei Sfântului Sinod, urmeazã a fi desemnati membrii si supleantii Consistoriilor arhieresti care vor cerceta si judeca în primã si ultimã instantã cazurile de abatere de la morala si disciplina Bisericii. Pentru ziua de vineri, 18 august 2017, în cadrul sedintei de lucru a Sinodului Permanent, va fi discutatã si situatia criticã din Episcopia Husilor, ca urmare a unor acuzatii aduse Preasfintitului Pãrinte Corneliu, precum si unor clerici din aceastã eparhie”, au transmis reprezentantii Patriarhiei Române. Scandalul care îl are în centrul atentiei pe PS Corneliu, Episcopul Husilor, a izbucnit la jumãtatea lunii iunie, dupã ce înaltul prelat a depus o plângere la DNA, Serviciul Teritorial Iasi, sesizând cã ar fi santajat cu un material compromitãtor, de trei preoti din judet, printre care si arhimandritul Sebastian Jitaru. Ce înseamnã aceastã situatie? Cã pentru ziua de vineri, episcopul de Husi, în prezent suspendat de de la efectuarea slujbelor religioase, va avea în premierã o întâlnire cu membrii Sinodului, în care îsi va pleda cauza. Judecata propriu-zisã va avea loc ulterior.

Ce variante sunt în discutie legate de Episcopul Husilor

Sunt douã scenarii care se iau în calcul legate de cazul care a zdruncinat imaginea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit unor surse din interiorul Bisericii. Primul scenariu, care ar însemna si rezolvarea rapidã a problemei, ar fi ca episcopul de Husi sã       îsi recunoascã faptele si sã ceara iesirea din Bisericã, adicã scenariul caterisirii. Cunoscându-l pe Onilã, credem cã acesta nu va avea curajul de a apela la acest caz, pentru cã are destui bani, în conturi, pentru a da socotealã BOR. Al doilea scenariu este ca Onilã sã continue sã-si sustinã nevinovãtia, în ciuda probelor video considerate concludente de cei care le-au vãzut. În acest caz, Biserica Ortodoxã ar trebui sã înfiinteze un organism nou, dedicat special abaterilor savârsite de înaltii ierarhi, urmând ca acest organism sã ia o decizie în urma audierii tuturor pãrtilor. E de asteptat ca decizia sã fie una rapidã, cel mai probabil trimiterea lui Onilã sub ascultare, la o mãnãstire din tarã. Reamintim cã, urmare solicitãrii Înaltpreasfintitului Pãrinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de convocare a Sinodului Permanent „în vederea cercetãrii presupuselor abateri de naturã moralã de care este acuzat Preasfintitul Pãrinte Corneliu, Episcopul Husilor”, Patriarhul Daniel a convocat Comisia pentru Statut si regulamente a Bisericii Ortodoxe Române, la finele lunii trecute, în care s-a discutat, pentru prima oarã, despre situatia în care se aflã înaltul ierah. Este interesant si interviul dat de purtãtorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Banescu, cel care a fost întrebat: „Am înteles cã DNA-ul a declarat cã existã opt materiale compromitãtoare pentru Episcopul de Husi, desi nouã ne-a parvenit unul singur”. „Ar fi amenintat Episcopul de Husi cã, dacã va fi pedepsit de Sfântul Sinod Permanent, va face dezvãluiri despre relatii homosexuale de la vârful Bisericii Ortodoxe Române?”, a fost întrebat Bãnescu. „Cred cã Episcopul de Husi are datoria moralã sã facã dezvãluiri despre sine însusi în primul rând si sã nu vorbescã despre alte persoane”, a spus pãrintele Bãnescu.

“Fac un an de puscãrie, dar tu ai pierdut totul. Cã dau filmul care e real si zic, poftim, Episcopul suge!”

Iatã, asa discuta “preacucernicul” arhimandrit Sebastian Jitaru cu ceilalti doi preoti, Bumbu si Damian. Înregistrãrile detinute de procurorii DNA aratã cum indivizii întorceau pe toate fetele efectele santajului asupra Preasfintitului Corneliu. Procurorii au gãsit în urma perchezitiilor stick-uri cu înregistrãrile pe care popii din dosar le fãceau propriilor discutii, semn cã nici între ei nu aveau încredere. Stenogramele sunt de-a dreptul socante, iar simpla lor lecturã ridicã o întrebare: oare câti preoti, pe care îi vedem cu mâinile împreunate în dreptul pieptului si cu ochii ridicati spre tavane a profundã evlavie, se comportã, de fapt, mai rãu decât golanii de pe stradã, atunci când nu mai au la gât patrafirul. “Asa mi se demonstreazã clasa, casa si cu toate ãstea si, zic, parcã Mercedes mai trebuie în fatã…” , îsi fãcea planul preotul Bumbu, care ardea de nerãbdare sã îsi cumpere un Mercedes, cu banii obtinuti din santajul asupra lui Onilã. Ciudat este faptul cã Jitaru se lãuda cã aparatura cu care l-a filmat pe Episcop a fost primitã de el, personal, de la un “general de securitate”. Curãtenia pe care Sinodul spune cã vrea sã o facã în rândul preotimii care vegheazã la sufletele credinciosilor ortodocsi, s-ar putea sã fie o misiune imposibilã, cãci racilele sunt prea adânci, pentru a fi tãmãduite în douã zile de sedintã a liderilor BOR. Dacã un homosexual stiut încã din 2006 de cãtre ceilalti preoti a fost pus în demnitatea de Episcop (2009), iar un arhimandrit credea în sansa sa de a deveni Vicar de Episcopie, doar pe baza unor filme porno, atunci e grav. Ca formula imoralilor sã fie completã, lor li se adaugã si doi preoti mireni, îmbãtati de fericirea banilor pe care îi vor obtine prin santajarea Episcopului-gay.

”Uite, Episcopul suge”

Îngroziti de nivelul de presiune la care se ajunsese, unii consilieri din Eparhie încercau sã îl potoleascã pe Jitaru. Acesta pãrea însã de neoprit, luând în calcul inclusiv puscãria.

Consilierul: Dar ce se întâmplã dacã el nu face lucrul ãsta, nu te face episcop? Pleci? Nu-l mai?

Jitaru: Pãi nu, plec definitiv acasã. Îi las haina pe masã. Si când am pus haina pe masã, zic „puneti-o si tu!” S-o terminat jocul.

Consilierul: Adicã îl distrugi.

Cristi Jitaru: Nu-l distrug.

Consilier: Pãi, dar ce înseamnã?

Cristi Jitaru: Dar eu nu te distrug. Asta sunt eu si ãsta esti tu.

Consilier: Adicã sã plece din…..

Cristi Jitaru: Sistem.

Consilier: Am înteles.

Cristi Jitariu: „Pãi, nu am nimic de pierdut. Fac un an de puscãrie, dar tu ai pierdut totul. Cã filmul îi real, pãrinte. Numai cã nu stiu ce. Deci nu mai umblãm cu trucaj. Trebuie sã mergem pe normalitate. Îi real. Uite, Episcopul suge. A, cã se face prin spate, vai, cã nu apare public…apare! Dar nu în tarã la noi apare. Nu în tarã la noi. Deci sã fiti ferm convinsi. Apare la o televiziune strãinã, unde ãia stiu, au interesul. Uite, Episcopul, si uite asa si uite asa. Si atunci mai opriti valul!”