|

Dreptate la “Sfântul Asteaptã” pentru pacientul bãtut de infirmieri, în sectia de Psihiatrie

TERGIVERSARE…Zilele trecute s-au împlinit opt luni de la scandalul iscat în sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, în urma cãruia un pacient a fost bãtut cu bestialitate de infirmieri. Imediat dupã incident, managerul unitãtii medicale declara cã dacã infirmierii vor fi gãsiti vinovati, acestia vor fi concediati. Procurorii au intrat si ei pe fir, întocmind un dosar penal pentru loviri sau alte violente. Cazul ajunsese inclusiv în presa nationalã, provocând rumoare în toatã tara. Numai cã timpul a trecut, iar în ciuda acuzatiilor grave si a dovezilor irefutabile, autoritãtile statului nu i-au tras la rãspundere pe agresori nici dupã mai bine de jumãtate de an. Cel mai probabil, dosarul penal deschis în acest caz a fost pus la sertar, în speranta cã nimeni nu se va mai interesa de incident.

În România, pãstrarea dosarelor la sertare pare a fi sport national în rândul organelor de anchetã. Atunci când vine vorba de politisti, procurori, politicieni, oameni de afaceri, cercetãrile se împotmolesc într-un punct, în speranta cã timpul îi va face pe oameni sã uite. O demonstreazã ce se întâmplã zilele acestea la Caracal, de unde aflãm cã criminalul celor douã fete putea fi prins cu câteva luni în urmã dacã politistii si procurorii n-ar fi “îngropat” cazul Luizei, adolescenta datã dispãrutã în luna aprilie. O demonstreazã si cazul de la Vaslui, al unui pacient care în luna ianuarie a acestui an s-a internat în sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã, spun rudele lui, ca urmare a unei crize de epilepsie. Ce s-a întâmplat cu acest pacient este cu atât mai revoltãtor cu cât în acest caz este vorba despre o simplã bãtaie, care în mod normal n-ar trebui sã necesite atâtea luni de anchetã. Ce s-a întâmplat, mai precis, în acest caz? Dupã douã zile de la internare, fiica pacientului si-a gãsit tatãl cu fata tumefiatã si cu mai multi dinti lipsã. Bãrbatul fusese victima unei agresiuni, variantã confirmatã si de colegii lui de salon. “Eu n-am mai vãzut asa ceva. În halul ãsta sã bati pe cineva, n-am crezut cã se poate întâmpla. Noi l-am internat marti, din cauza unor crize de epilepsie, si de atunci, aproape zilnic, am mers sã-l vizitãm. Miercuri am plecat pe la 5 dupã-amiazã de la el, iar vineri dimineatã, când ne-am dus în vizitã, am rãmas socati când l-am vãzut. Avea ochii umflati, buza spartã, îi curgea sânge din nas. L-au bãtut pânã l-au lãsat fãrã dinti în gurã”, ne declara, la acea vreme, fiica pacientului.

“Pacientul s-a accidentat singur”

Imediat dupã incident, rudele pacientului au depus plângere la Politie, lãsându-I pe oamenii legii sã stabileascã dacã acesta fusese sau nu bãtut de infirmieri. Încã de la început, varianta bãtãii a fost exclusã de conducerea sectiei de Psihiatrie, care a pus incidentul pe seama sevrajului în care pacientul se afla. “Vorbim de un pacient consumator de alcool, cu mai multe internãri în sectia noastrã. El ajunge la noi în stãri de sevraj, asa cum s-a întâmplat si marti. Din cauza lipsei alcoolului, starea lui s-a agravat în sensul cã a început sã fie confuz, sã aibã halucinatii. Joi noaptea, pacientul respectiv a iesit pe hol cu un scaun de plastic în mânã. Am înteles cã un infirmier a vrut sã-l conducã înapoi în salon, dar a fost lovit de mai multe ori cu acel scaun. A venit un alt infirmier, i-au pus mâinile la spate si l-au dus în salon, pentru a fi contentionat (n.r. legat de mâini si de picioare). Din ce mi-au spus infirmierii , am înteles cã în momentul când au ajuns lângã patul lui, tinându-l cu mâinile la spate, pacientul s-a împiedicat si ar fi cãzut cu fata de podea, cu un infirmier peste el. În urma acestui incident, bãrbatul a suferit un traumatism local, la nivelul ochiului drept. Nici vorbã sã fi rãmas fãrã dinti”, spunea seful sectiei Psihiatrie a Spitalului Judetean Vaslui, la câteva zile dupã scandal.

“Dacã vor fi gãsiti vinovati, vor fi dati afarã”

Tot atunci, managerul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, Ana Rinder, declara cã în acest caz se va deschide o anchetã internã. “Nu tolerez astfel de comportament, sub nicio formã. Dacã se demonstreazã cã, într-adevãr, pacientul a fost bãtut, cei vinovati vor fi dati afarã. Deocamdatã avem cuvântul rudelor pacientului împotriva infirmierilor care lucreazã pe sectia respectivã. Cu sigurantã se va deschide o anchetã, în urma cãreia se va stabili gradul de vinovãtie al fiecãrei pãrti implicate în incident”, afirma sefa celei mai mari unitãti sanitare din judet.

Dupã mai bine de jumãtate de an, încã se lucreazã la caz

Au trecut opt luni de atunci, iar ancheta pare sã batã pasul pe loc. Cei care puteau face luminã în acest caz sunt angajatii Serviciului de Medicinã Legalã, care în doar câteva minute puteau constata dacã pacientul a fost sau nu victima unei agresiuni. Însã cum o mânã întotdeauna o spalã pe cealaltã, mai ales în domeniul medical, în acest caz s-a pus batista pe tambal, în speranta cã lumea va uita de ce s-a întâmplat în sectia de Psihiatrie. De la Politie ni s-a transmis cã ofiterul care se ocupã de dosar “sperã ca ancheta sã se solutioneze cât mai repede”. Conducerea spitalului ne-a precizat cã “sãptãmâna trecutã s-a fãcut reconstituirea cazului, la care au participat mai multi politisti si avocatii celor douã pãrti”. Pacientul bãtut spune însã cã are suficiente motive sã creadã cã se încearcã musamalizarea cazului. “Nu am mai primit niciun rãspuns, de nicãieri. Nici de la Medicina Legalã, nici de la Politie. Eu am mai fost la spital si mi-am mai luat reteta de la doctorul psihiatru, dar nu mi-a zis nimic. M-a întrebat ce mai fac, cum mã mai simt si atât”, ne-a declarat pacientul care în luna ianuarie sustinea cã a fost bãtut de infirmierii din cadrul sectiei Psihiatrie.